Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Prvi put kada ne budemo šampioni, ja odlazim iz kluba. Nema veze gde ću, to je moja profesionalna odgovornost", rekao je nedavno Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda. Još bride obrazi srpskog šampiona posle gostovanja u Surdulici na kom je poražen od Radnika 2:1.

Crveno-beli su odlaganjem meča, prvobitno zakazanog za avgust, sebi učinili medveđu uslugu, a da toga nisu bili svesni. Bacili su karte na kvalifikacije za Evropu, meč sa Radnikom je pomeren i sad se kaju u Ljutice Bogdana, posle golova Miloša Spasića i Viktora Lukića iz 14. odnosno 54. minuta.

Mala je uteha bio pogodak El Fardua Bena iz 57. minuta i sijaset pokušaja izabranika Dejana Stankovića, kad Partizan posle 14 odigranih utakmica u prvenstvu beži osam bodova. Istina, Zvezda ima meč manje, ali je, narodski rečeno, platila na ćupriji, jer je pokušala da izbegne da cenu takmičarskog ritma Superliga – Liga Evrope, plati na mostu.

PROČITAJTE JOŠ

Da pričamo o nekoj Italiji, Engleskoj, ili Francuskoj, gde i Sasuolo može da pobedi Juventus, gde i Brentford sa tri gola može da otkine bod Liverpulu, ili gde Lil može da postane šampion, to ne bi bilo ništa zabrinjavajuće.

Ali, govorimo o Srbiji. A u njoj već dugo su pet bodova (koliko će najmanje biti razlika kada se izjednače po broju utakmica) veliki kao kuća. Partizan sada ima 40, Zvezda 32 na tabeli, a sa svih strana stižu priče o tome kako je prvenstvo i suđenje regularnije nego ranije.

Zato poraz od Radnika nije mogao da prija ni prvom čoveku srpskog šampiona Zvezdanu Terziću, koji je pre samo mesec dana pričao da je spreman da ode ako Zvezda ne osvoji titulu.

„Prvi put kada Zvezda ne bude šampion, ja odlazim iz kluba. Nema veze gde ću, to je moja profesionalna odgovornost. Zvezda mora da bude šampion, ja donosim sve strateške odluke. Sve što se desi u klubu, kada uđemo u Ligu šampiona, ja sam zaslužan za sve uspehe Zvezde. Ali, i kada je nešto loše, ja sam kriv. Ja sam doveo trenera, ja sam birao igrače, ja sam birao saradnike, direktore, skaute. Imao sam statutarno pravo da ih dovedem pravovremeno. U maju ako Zvezda ne osvoji titulu, kriv sam ja“, rekao je Terzić, između ostalog, kada je gostovao na TV Prva u septembru.

Istina, Zvezda igra dobro u Evropi, to ne može niko da opovrgne, iako je bilo „štucanja“ u kvalifikacijama. Činjenica je i da pričamo o klubu koji je već petu godinu zaredom u jednom od dva najveća takmičenja.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tačno je i da su crveno-beli zajedno s Partizanom pojačali i koeficijent Srbije, pa je naša zemlja nikad bliža tome da ima dva konkurenta za Ligu šampiona.

Međutim, činjenica je i to da Zvezda nije baš „svoja“ u utakmicama u domaćem prvenstvu, da je niški Radnički ne tako davno ukazao na neke slabosti. Radnik ih je samo bolje osvetlio. Odbrana je u meču sa Surduličanima bila loša, pa su oni prekinuli Zvezdin niz od 500 dana bez poraza.

Ovaj niz se otegao na čak 51 utakmicu kroz tri različite sezone, gde je Zvezda imala samo pet remija i 46 trijumfa, što je svetski rekord u prethodnom periodu.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji put je Zvezda izgubila u prvenstvu od TSC-a 2:1, 14. juna prošle godine.

Stoga ne čude reči Dušana Đorđevića, trenera Radnika, koji je rekao da se on i njegov stručni štab „iskreno nisu nadali da će im se dobar trud i rad vratiti baš protiv Zvezde“.

Pobrojani rezultati bi u većini prvenstava bili dovoljni za ubedljivo prvo mesto na tabeli, ali ne i u Srbiji.

Partizan je, bar u ovoj sezoni bolji nego u prošloj. Uz to, stručnjaci sve više pričaju da je suđenje uvođenjem VAR tehnologije podignuto na viši nivo, pa onda nijedan od najjačih klubova neće imati toliko povoda da se žali na odluke arbitara.

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezdu čeka dug i težak put do kraja prvenstva, a zajedno sa Stankovićem, na tom putu će biti „truckavo“ i za Terzića, koji bi u ovom trenutku možda voleo da je pažljivije birao reči.

BONUS VIDEO – Humanitarna utakmica za Radovana Radakovića: Bravure veterana, Vidić glavna zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare