Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Trenutno vodeći fudbaler u trci za "Zlatnu kopačku", nagradu koja se dodeljuje najboljem strelcu Evrope u jednoj sezoni, od januara će biti član Crvene zvezde. Ohi Omoižuanfo je norveški napadač o kome se već dugo priča u Beogradu.

Zvezda je dobro „namirisala“ stranog igrača u letnjem prelaznom roku i odmah se pozabavila dovođenjem istog u svoje redove. Crveno-beli su iskoristili činjenicu da Ohiju ugovor sa Moldeom ističe na zimu, pa je uspela da dogovori saradnju koja će zvanično započeti u januaru 2022. godine i trajaće tri godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je ogroman plus za crveno-bele je to što Ohi stiže besplatno, te će po svemu sudeći Zvezda dobiti pouzdanog napadača na duge staze.

Norveška „gol-mašina“ ima 27 godina i apsolutni je lider svog tima. Na 22 utakmice u prvenstvu upisao je čak 24 gola i ubedljivo se nalazi na čelu liste najboljih strelaca širom Starog kontinenta.

Kada se na to doda činjenica da je Molde glavni kandidat za titulu u Norveškoj, pored Bodea koji je nedavno deklasirao Romu 6:1, statistika Norvežanina još više dobija na značaju. Molde trenutno ima 47 bodova i nalazi se na drugom mestu, sa bodom zaostatka u odnosu na Bode.

Ohi u trci za „Zlatnu kopačku“ ima ukupno 36 poena, pošto se njegovi golovi množe sa koeficijentom 1,5 koji važi za norvešku ligu. Primera radi koeficijent za srpsku Superligu je identičan, dok je za „lige petice“ koeficijent dva.

Za sada, glavni kandidat Ohiju za prvo mesto je Veton Beriša koji ima 27 poena, dok je igrač Partizana Rikardo Gomeš na petom mestu sa 22,5 poena, odmah iznad Mohameda Salaha i Roberta Levandovskog koji imaju po 20.

Rikardo Gomeš, FK Partizan
Foto: Starsport.rs ©

Otežavajuća okolnost za norveškog napadača u borbi za „Zlatnu kopačku“ može predstavljati podatak da do kraja sezone ima samo još sedam ligaških utakmica, pošto se u Norveškoj prvenstvo igra od marta do novembra.

Ukoliko uspe da se domogne prestižne nagrade biće to najveće individualno dostignuće za njega, dok Zvezdini navijači mogu već sada zadovoljno da trljaju ruke. Ono što je sigurno je da će Zvezda dobiti kvalitetnog napadača koji je spreman da postiže golove u kontinuitetu. Nije strano da crveno-beli već sezonama ne mogu da pronađu odgovarajućeg napadača, koji može biti efikasan na dva fronta – i u Superligi i u evropskim takmičenjima.

Prošle godine je na poziciji napadača najčešće bio Dijego Falčineli, koji je imao dobru skok igru i znanje da zadrži loptu u nogama, ali golovi su često izostajali, pa se u Beogradu nije dugo zadržao. Doveden je Luis Dioni koji uporno traži formu, a ni priče o njegovom odlasku nisu baš retke. Teret često pada na „glavu“ Milana Pavkova, ali nedovoljna spremnost, povrede i manjak kontinuiteta ga često odvoje od terena.

Luis Dioni; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvezdini apetiti u Evropi su porasli, pa tako i efikasnost mora biti veća, kako bi mogli da se dobiju i neki od evropskih velikana, sa kojima se već godinama crveno-beli sastaju u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Prošle godine malo je sreće falilo da se prođe veliki Milan i ode u osminu finala Lige Evrope. Ove godine ciljevi su isti, samo su okolnosti drugačije.

Partizan je mnogo konkurentniji nego prošlih sezona i trenutno vodi u Superligi sa osam bodova prednosti i utakmicom više od večitog rivala. U Ligi Evrope pobeđeni su Braga i Ludogorec, izvojevan je remi protiv Midtjilanda u Danskoj, pa je Zvezda na korak od osiguravanja prolaska u nokaut fazu.

Dejan Stanković i igrači se raduju pobedi nad Bragom, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ohijev dolazak bio bi pred početak drugog dela sezone, u kom bi se borba za titulu još više zahuhtala, a utakmice u Evropi bile sve jače i zahtevnije.

Brojke u Ohijevom slučaju govore više od bilo kojih reči, a poteškoća može biti samo period adaptacije na fudbal u Srbiji. Znajući da crveno-beli u svom timu imaju kreatore poput Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića, problem prilagođavanja ne bi trebalo da postoji.

Zahtev za Ohija je jasan – samo postiži golove, to nedostaje Zvezdi. Klub sa Marakane trenutno ima 12 postignutih golova manje od večitog rivala, a kako stvari trenutno stoje ne bi bilo čudno da šampiona Srbije odluči i gol razlika.

BONUS VIDEO: Dušan Tadić – gol i dve asistencije, Ajaks – PSV 5:0

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar