Zvezda i Partizan i bonus igrači
Nade večitih: Eraković i Jović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Partizan i Crvena zvezda s ponosom pričaju o mladim igračima i šansi koju dobijaju, ali je realnost ipak prilično drugačija.

Priče večitih o tome kako su talentovani tinejdžeri budućnost kluba je jedno, stvarnost nešto drugo.

Da u Superligi ne važi pravilo bonus igrača, koje podrazumeva da u starnih 11 mora da bude jedan igrač do 21 godine, gotovo sigurno ne bi dobijali šansu kakvu imaju.

PROČITAJTE JOŠ

Glavni pokazatelj su evropske utakmice, na kojima trener Zvezde Dejan Stanković nema to opterećenje, samim tim nema ni bonus startera. Ni na jednom od sedam mečeva (četiri u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jedan u grupnoj fazi) u startnih 11 nije se našao nijedan igrač mlađi od 21 godine, što je obaveza u domaćem prvenstvu.

Tako su u drugi plan ove sezone pali vezisti Veljko Nikolić i Njegoš Petrović, nisu više bonus za domaće prvenstvo, dok je Željko Gavrić (bonus) prodat u Ferencvaroš za 1,2 miliona evra jer je novac, kakav takav, bio neophodan na Marakani.

Strahinja Eraković je neko u koga Stanković ima najveće poverenje, pa čak određene utakmice igra i kao desni bek, iako mu je pozicija štopera primarna. Kao nagradu za dobre partije u poslednje vreme poneo je i kapitensku traku u Novom Pazaru, po izlasku Aleksandra Kataija koji je menjao prvog kapitena Milana Borjana.

„Bio sam kapiten u omladinskim selekcijama Crvene zvezde, ali ništa ne može da se poredi sa ovim. Za ovaj trenutak sam trenirao, ne planiram da se zaustavim. Saigrači su dosta iskusniji od mene, imam veliko poštovanje prema njima, dali su mi kapitensku traku i ja sam im veoma zahvalan na tome. Još uvek nisam svestan koliko je velika stvar biti kapiten sa 20 godina ovakvim igračima i klubu kao što je Crvena zvezda“, poručio je Eraković.

Talentovani defanzivac je Zvezdino dete, bilo bi dobro samo da i u Ligi Evrope dobije šansu, kad je već svojim partijama zaslužio da ponese i kapitensku traku na seniorskoj sceni. Ukupno, Eraković je odigrao 420 minuta na šest utakmica, od čega je tri odigrao cele.

Marko Lazetić na 165. večitom derbiju; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Prati ga Miloš Gordić koji je branio na dva meča umesto Borjana, zatim slede 17-godišnji napadač Marko Lazetić sa 136 minuta na četiri duela i Petar Stanić sa 80 takođe na četiri susreta Superlige.

Njih dvojica su u poslednje vreme počela da dobijaju šansu, i u derbiju su unela živost u Zvezdinu igru i pokazali su da zaslužuju priliku. Minute su imali i Nikola Krstović (169) i Željko Gavrić (24) koji su letos napustili Marakanu.

Kada se sve sabere, Zvezdini bonus igrači zabeležili su ukupno 1.009 minuta, Stanković pored Erakovića najviše nade polaže u Lazetića i Stanića, dok će Gordić najviše čekati šansu kada Borjan odmara.

PROČITAJTE JOŠ

U Partizanu je situacija nešto bolja, mladi golman Aleksandar Popović je po odlasku kapitena Vladimira Stojkovića najviše među stativama crno-belih. Talentovani čuvar mreže je nedavno dobio i novi ugovor koji je potpisao do 2024. godine.

„Ne volim mnogo da govorim mimo terena, jer je moj glavni posao da odbranim mrežu najbolje što mogu. Ali, ne mogu da se ne zahvalim svima na ukazanom poverenju, počevši od mog trenera golmana Nemanje Jovšića, šefa Stanojevića, uprave kluba i, naravno, mojim saigračima i navijačima. Od prvog trenutka kada sam stao na gol imao sam njihovu podršku, a to je meni, kao mladom golmanu, mnogo značilo. Vreme i rad će doneti još bolje rezultate“, poručio je Popović nakon parafiranja novog ugovora.

Popović je branio na pet od ukupno 10 superligaških utakmica, a konkurencija su mu Nemanja Stevanović i vremešni povratnik Milan Lukač, koji je u Humsku očito doveden za svaki slučaj.

Iako Popović ima najveću minutažu (450), više mečeva upisali su krilni napadači Nemanja Jović i Nikola Terzić. Jović je kao bonus propustio samo jednu od 10 prvenstvenih utakmica i sakupio je 443 minuta, dok je Terzić vezao poslednjih sedam nastupa za 364 minuta.

Obojica su imala i prilično dobre partije, a često su menjali jedan drugog. Jović se jednom upisao u strelce, protiv Radničkog iz Niša (4:0), a 20-godišnji Terzić je zatresao mrežu Kolubare u Lazarevcu (4:0) i na poslednjem susretu sa Spartakom (5:0).

Nikola Terzić; Foto: Starsport

Jasno je da trener Aleksandar Stanojević po krilu ima slatke muke, jer su tu još i iskusni Lazar Marković, novajlija Kvinsi Menig, mađarski reprezentativac Filip Holender, a po potrebi na bok može Danilo Pantić.

Od bonus igrača šansu je dobio Lazar Pavlović, ušao je sa klupe na pet mečeva i ukupno odigrao 127 minuta.

Na početku sezone je Stanojević priliku davao i Marku Milovanoviću, pa je talentovani špic upisao četiri nastupa (jedan u nadoknadi) i zabeležio 76 minuta na terenu.

Po jednom su sa klupe ušli Nikola Štulić (14 minuta) i Samed Baždar (u nadoknadi).

Kada se podvuče crta, Partizanovi bonus igrači imaju ukupno 1.474 minuta, i jasno je da Stanojević najviše veruje Joviću i Terziću pored golmana Popovića.

MINUTAŽA PARTIZANOVIH BONUS IGRAČA

Aleksandar Popović 450

Nemanja Jović 443

Nikola Terzić 364

Lazar Pavlović 127

Marko Milovanović 76

Nikola Štulić 14

Samed Baždar nadoknada

UKUPNO 1.474 minuta

MINUTAŽA ZVEZDINIH BONUS IGRAČA

Strahinja Eraković 420

Miloš Gordić 180

Marko Lazetić 136

Petar Stanić 80

Nikola Krstović 169 (otišao iz kluba)

Željko Gavrić 24 (otišao iz kluba)

UKUPNO 1.009 minuta

BONUS VIDEO Ivan Gudelj o propalom transferu u Real zbog bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram