Foto: Pedro Soares / SPP / imago sportfotodienst / Profimedia; Candice Ward / Getty images / Profimedia; Mark Dunn / imago sportfotodienst / Profimedia; PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Vreme je za najjaču ligu na svetu.

O mnogo čemu se u fudbalu može diskutovati, ali teško da iko može da ospori da je Premijer liga najjače i najatraktivnije fudbalsko takmičenje na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Tradicija, rivalstva, najveći transferi godinama unazad i najbolji takozvani mali klubovi koji imaju solidne baze navijača kao i posrnuli velikani koji traže svoje mesto pod suncem samo su mali delić onoga zbog čega svi volimo ovo takmičenje.

Poslednjih godina je i čuvena igra „Fantazi Premijer liga“ donela novu dimenziju interesovanja za tamošnji fudbal, ali je i bez toga prva pomisao na vikend neka od utakmica zbog koje će prilagođavati obaveze i praviti planove.

Sezona pred nama bi mogla da bude jedna od najuzbudljivijih, iako je prvi favorit za titulu poprilično jasan, ali je zato sve ostalo nejasno i potencijalno uzbudljivo.

Mančester siti je nakon što je postao prvi engleski tim koji je je u istoj sezoni osvojio titulu, FA Kup i Ligu šampiona i tako kompletirao istorijsku tripletu na putu da ostvari još jedno dostignuće.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Od kako je formirana Premijer liga početkom devedesetih nijedan klub nije uspeo da veže više od tri uzastopne titule, a Siti će imati priliku da to uradi ukoliko opravda ulogu velikog favorita i postane šampion.

„Građani“ su u prethodne tri godine bili dominantni, a samo je još Junajted u dva navrata uspeo da veže tri titule u nizu.

Siti je šampion bio u poslednjih pet, od šest sezona i time potvrdio da je ovo njihovo doba i era Pepa Gvardiole zbog čega se mnogi nadaju da će neko uspeti da im skine skalp ove godine.

Mnogi će navijati protiv njih kako bi se unela doza neizvesnosti i izbegla „Bajernizacija“ engleskog fudbala i dominacija jedne ekipe.

Siti je pretrpeo i određene promene, pa su ekipu napustili Rijad Marez, Ilkaj Gundogan i nekolicina mlađih igrača koji nisu bili u planovima, a neizvestan je i ostanak Bernarda Silve.

Sa druge strane, oboren je rekord za jednog defanzivca dolaskom Joška Gvardiola za 90 miliona evra, a stigao je i njegov saigrač iz reprezentacije Mateo Kovačić.

Foto: E EPA-EFE/PETER POWELL

Ključni igrači u pohodu na tripletu su i dalje tu, pa će protivničke odbrane drhtati od gol mašine Erlinga Brauta Holana i najboljeg pakera na svetu u vidu Kevina de Brujnea.

Siti i dalje ima verovatno najdublji sastav u ligi pa će biti pravi podvig skinuti ih sa trona.

Sve prognoze ukazuju da će glavni konkurent u borbi za titulu ponovo biti Arsenal. Ekipa Mikela Artete je blizu cilja bila i prošle godine na sveopšte iznenađenje, ali je ipak posustala u samom finišu trke.

Međutim, Arsenal se vratio u Ligu šampiona, a vlasnici su odrešili kesu i konačno potrošili ozbiljan novac kako bi i ove sezone bili u trci.

Klub je napravio rekordan transfer ovog leta i za 116 miliona doveo Deklana Rajsa umesto veterana Granita Džake kako bi ojačao sredinu terena.

Ofanziva je pojačana dolaskom Kaija Haverca od kojeg se očekuje da u sistemu Mikela Artete konačno procveta, a poslednje pojačanje bilo je dolazak štopera Ajaksa Julijana Timbera.

Arteta je tako napravio moćan sastav u koji je prošle sezone u zvezde lansirao mlade igrače poput Bukaja Sake, Gabrijela Martinelija, Vilijama Salibu i ostale, a „tobdžije“ su pokazale osvajanjem Superkupa Engleske protiv Sitija da mogu da se makar dobro „pobiju“ sa šampionom.

Foto: Pedro Soares / SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

U krug kandidata za titulu i borbu za mesto u Ligi šampiona spadaju još Liverpul, Mančester junajted i Čelsi.

Kladionice četu Jirgena Klopa posle prošlogodišnjeg fijaska vide kao treću najbolju ekipu, a na „Enfildu“ je bilo prilično promena.

Ekipu su napustili veterani poput Fabinja, Džordana Hendersona, Roberta Firmina kao i stalno povređeni Nabiu Keita i Fabio Karvaljo kome je istekla pozajmica.

Liverpul su pojačali Dominik Sosboslaj iz Lajpciga i svetski šampion sa Argentinom Aleksis Mekalister, te Mozes Kaisedo koji je stigao iz Brajtona za 127 miliona evra.

Foto; Mark Dunn / imago sportfotodienst / Profimedia

Liverpulu je svakako prvi cilj povratak u Ligu šampiona, a ključ bi mogla da bude novootkrivena uloga Trenta Aleksandera Arnolda koji sve češće umesto beka igra kao vezni fudbaler i uživa u toj ulozi. Najveći znak pitanja je upravo u vezi koja je renovirana i sa po mnogima nedovoljno vrhunskih opcija, ali Klop računa i na Tijaga Alkantaru, Kurtisa Džonsa, Stefana Bajčetića i Harvija Eliota i uz eventualno jedno pojačanje bi to trebalo da bude dovoljno.

Pitanja stoje i iznad štopera jer ni Ibrahima Konate, ni Džoel Matip nisu bili dovoljno konstantni kao parnjaci Virdžila Van Dajka, a bili su i skloni povredama.

Kada je u pitanju Mančester junajted, svi očekuju da se ove sezone, druge po redu na klupi Erika Ten Haga, ekipa konačno bude kandidat za titulu.

Junajed je potrošio ogroman novac, a kao najbolja ilustracija ulaganja govori podataka da je Ten Hag do sada potrošio više para neko Jirgen Klop, a tek treba da započne drugu godinu kao glavni menadžer.

Za 75 milona evra je doveden Rasmus Hjolund iz Atalante, iz Čelsija je stigao Mejson Maunt za 64 miliona evra, a završena je i era Davida De Hee na golu dolaskom Adrea Onane iz Intera.

Očekuje sa da će ekipu posle godina neuspeha napusutiti i kontorverzni Hari Megvajer koji pregovara sa Vest Hemom pa se očekuje novi elan na „Old Trafoirdu“. Veruje se da bi sezona pred nama mogla da bude u znaku ofanzivnog dela u vidu Markusa Rašforda, Džejdona Sanča, Bruna Fernandeša i pomenutog Hjolunda i da bi tim konačno mogao da nagovesti dane iz doba Aleksa Fergusona.

Foto: Candice Ward / Getty images / Profimedia

Najveću šansu da se umeša u borbu za prva četiri daju se Čelsiju i Njukaslu.

Klub iz Londona je u poslednjih godinu dana trošio ogroman novac i napravio neverovatan niz promašaja kada je transfer politika u pitanju, a konačno su ozbiljno pristupili dovođenju trenera.

Maurisio Poketino se posle epizode u PSŽ-u vratio na Ostrvo i ovaj put sa drugim engleskim velikanom želi da proba da dođe do titule.

Krenulo se sa raščišćavanjem igračkog kadra pa je tako ekipu napustilo čak 16 igrača pod ugovorom. Od važnijih imena, ekipu su napustili Kai Haverc, Mejson Maunt, Mateo Kovačić, Kalidu Kulibali, Kristijan Pulišić, Eduard Mendi i Ruben Loftus-Čik.

Foto: Andrew Yates / imago sportfotodienst / Profimedia

Klub je bio aktivan i sa kupovinom pa je doveden veliki broj igrača, ali je glavno pojačanje Kristijan Nkunku iz Lajpciga doživeo povredu i neće ga biti do decembra, pa će njegovo mesto najverovatnije zauzeti mladi Nikolas Džekson koji je stigao iz Viljareala.

Od pojačanja na koje se odmah ozbiljno računa tu su štoper Aksel Disasi, zadnji vezni Lesli Ugočukvu i golman Robert Sančez iz Brajtona, dok je ulagano i u dovođenje mladih fudbalera.

Očekuje se i značajniji doprinos od zvučnih pojačanja koji su stizali u prethodnim rokovima poput Enca Fernandeza, Mihajla Mudrika, dok ostaje pitanje Romelua Lukakua kojeg Čelsi pokušava da proda i dovede još jednog špica.

Najveći izazov će biti uklopiti sve to uz novog trenera, pa bi opasniji rival u borbi za Ligu šampiona mogao da bude Njukasl.

Ekipa sa najbogatijim vlasnicima na svetu polako gradi put u sam fudbalski vrh.

„Svrake“ su veoma sigurno završile šampionat u četiti najbolje ekipe u ligi, a deluje da su uspeli da se dodatno pojačaju.

Od bitnijih igrača iz prošle sezone je otišao samo Alan Sent-Maksim, ali su zato dovedeni Sandro Tonali iz Milana, Harvi Barns iz Lestera kao i Tino Livramento iz Sautemptona i Jakuba Minte.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Glavni adut ekipe bi svakako trebalo da bude uigranost i kompaktnost, a sa dodatnom širinom Njukaslu bi trebalo da bude lakše da odgovori na izazov igranja na dva fronta i povratka u Ligu šampiona.

Iako je ranijih godina bio redovan učesnik Lige šampiona i kandidat za prva četiri mesta, Totenhem je ovog puta daleko od takve uloge.

Prvo, zbog činjenice da je izvesno već gotovi odlazak Harija Kejna (situacija se neočekivano zakomplikovala u petak ujutru) vezao ruke klubu, a drugo zbog činjenice da je na klupu došao za mnoge anonimni Ejndž Postekoglu, a ekipa nije dovela velika pojačanja.

Ekipu su napustili i Hari Vinks i Lukas Maura, a od pojačanja vrednih pomena je dolazak Džejmsa Medisona, a mnogo se očekuje od Pedra Pora koji je stigao iz Sportinga.

Od ostalih timova, najveće šanse da uđe u borbu za Evropu se daju Brajtonu. Omiljeni tim onih koji vole atraktivan fudbal ostao je bez Aleksisa Mekalistera, golmana Roberta Sančeza i napadača Deniza Undava, ali su ekipu pojačali Žoao Pedro, Mahmud Daud, golman Bart Verbugen i Igor iz Fjorentine. Onda je u petak ujutru i Mozes Kaisedo završio u Liverpulu.

Ipak, sjani Roberto de Zerbi ima dovoljno arsenala da bude opasan za sve rivale i da ekipa pritom igra atraktivan fudbal, pa će i dalje biti jedan od favorita navijača vole napadački fudbal.

U gornjoj polovini tabele se očekuju i Aston Vila i Vest Hem, dok bi svi ostali u zavisnosti od okolnosti mogli da se nađu u borbi za opstanak.

Malo je verovatno da će se to desiti Evertonu, Fulamu i Brentfordu, ali svaka od tih ekipa ima problema sa igračkim kadrom i transfer politikom.

Fulam i dalje ne zna da li će računati na Aleksandra Mitrovića, Brentford je u problemu zbog suspenzije Ajvana Tonija pa će biti zanimljivo videti kako će sve to da izgleda.

Ipak, dva ubedljivo glavna kandidata za ispadanje su Šefild junajted i Luton koji su ušli u Premijer ligu ove sezone, a veliki znak pitanja je i iznad Barnlija, Bornmuta i odnedavno Vulverhemptona koji je ostao bez trenera tri dana pred start sezone.

Ono što je gotovo izvesno je da bi ovo trebalo da bude jedna od najuzbudljivijih sezona Premijer lige u poslednjih nekoliko godina.

Premijer liga, 1. kolo

PETAK

Barnli – Mančester siti 21.00

SUBOTA

Arsenal – Notingem forest 13.30

Bornmut – Vest hem 16.00

Brajton – Luton 16.00

Everton – Fulam 16.00

Šefild – Kristal palas 16.00

Njukasl – Aston vila 18.30

NEDELJA

Brentford – Totenhem 15.00

Čelsi – Liverpul 17.30

PONEDELJAK

Mančester junajted – Vulverhempton 21.00

BONUS VIDEO Tuča grčkih i hrvatskih navijača na ulicama Atine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar