Foto: youtube.com

Poslednja dešavanja u srpskom fudbalu idealno se uklapaju sa sponzorom koji relativno dugo već ponosno stoji kao prefiks Superlige, Linglongom.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogo toga je u srpskom fudbalu u magli, kao u dimu od spaljenih guma, pa smo prethodnog vikenda videli da nas čeka nikad uzbudljivija borba za opstanak, jer će ispod crte morati šest klubova.

Napredak je najavio pobedu Rada nad Radnikom, do toga je i došlo, a ova utakmica nije se mogla naći u ponudi pojedinih kladionica. Trener Surduličana Slavoljub Đorđević rekao je da je ekipu stigao umor zbog zgusnutog rasporeda, poručio i da jedva čeka pauzu kako bi se tim konsolidovao, a da li je bilo nekih drugih faktora, možda nikada nećemo saznati.

Jedno je sigurno, utakmice nije bilo u ponudi i biće sve zanimljivije i zadimljenije kako se bude bližio kraj šampionata Linglonga, sponzora sa kojim se srpski fudbal i nije previše usrećio.

Svojevremeno se Linglong pompezno predstavio kao novi sponzor Superlige, mnogi bi rekli, kakva liga, takav i sponzor. Kada samo odete na Jutjub posle bilo kog kola Superlige, možete uživati u blatu, psovkama, vulgarnostima i sumnjivim potezima, zbog kojih dobijete odmah odgovor na pitanje zašto su TV prava mizerna.

Podsećanja radi, pre dve godine je potpisan ugovor sa kineskim proizvođačem guma „Linglong tajer“ na tri godine za 1,26 miliona evra, odnosno 420.000 na svakih godinu dana.

Sama suma dovoljno govori na kakvoj je ceni srpski fudbal, i to u igranci koju čini i pozicioniranje Linglonga u srpskom fudbalu.

Foto: Pritnscreen/YouTube/I love Zrenjanin

PREPORUČUJEMO

Poređenja radi, Hrvati su ligu sveli na 10 klubova i uspeli su u junu 2020. da dođu do ugovora od čak 103 miliona evra, kada je prihvaćena ponuda iz Švedske na prava prenosa mečeva.

O kakvom ugovoru je reč najbolje svedoči podatak da su klubovi iz Hrvatske do tada dobijali 1,5 miliona evra godišnje od TV prava. Ugovor će postati punovažan od 2022. godine i važiće na deset godina, a klubovi će u prvih sedam godina dobijati po deset miliona evra, dok će u poslednje tri godine imati po sedam miliona. Naglašeno je i da će konačna zarada zavisiti od plasmana na tabeli, što je dodatan motiv timovima da napreduju.

Kada se uporedno pogleda kvalitet srpskog i hrvatskog fudbala, prevelike razlike i nema, čak je naša zemlja na UEFA listi bolje kotirana, zahvaljujući uspesima Crvene zvezde i Partizana u Evropi.

Ipak, cifre sponzorstava ne lažu i daju jasnu sliku o celokupnom fudbalu, koji ne čine samo večiti rivali. Iako je sama promocija Linglonga delovala spektakularno u Palati Srbija, čak je i Darko Ramovš kao gensek Zajednice Superlige i Prve lige Srbije u aprilu 2019. godine stidljivo govorio o ciframa.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Stvar ugovora je da se ne priča o ciframa, ali u principu smernice su takve da je realan okvir. Imamo saradnju na tri godine, rastući je… Nerealna su očekivanja da ugovor bude višemilionski. Sve što se podeli na 16 klubova ne može da zadovolji naše klubove u finansijskom smislu, ali smo se konsultovali sa svim klubovima i dobili saglasnost da završimo posao. Superliga godinama nije imala naslovnog sponzora, mi smo u proteklom periodu tražili partnera sa kojim bismo mogli da napravimo iskorak. Ta saradnja neće drastično promeniti situaciju u srpskom fudbalu, niti to može da se uradi preko noći, ali je nama bitno što smo pridobili poverenje tako moćne kompanije“, rekao je Ramovš tada, kada liga još nije proširena, pa sada deo „kolača“ za klubove deluje još mizernije.

Ali, sve je to zapravo smisleno kada je u pitanju kruženje materije u prirodi na srpski način – država daje ogroman novac Linglongu za zagađivanje, pa će Linglong baciti superligašima na sto siću, da se to lepo kompenzuje i da uživamo u majstorijama sa domaćih terena Superlige.

Doduše, Zrenjaninci nemaju tu sreću da gledaju najbolji srpski fudbal, ali nemaju ni pijaću vodu. Zbog toga su još prošle godine protestovali, ali avaj.

Čak je i javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike guma kineske kompanije „Linglong“ u Zrenjaninu održavana bez prisustva građana. Ovaj put javna rasprava je zakazana u Novom Sadu u Prirodnjačkom muzeju, ali se ispostavilo, da ni u ovoj sali nema mesta za građana koji žele da prisustvuju i čuju na šta će im život u budućnosti ličiti, svojevremeno je objavljeno i da je bilo gotovo nemoguće naći objavu o javnoj raspravi o izgradnji postrojenja na svega dva kilometra od Carske bare, zaštićenog rezervata prirode.

Foto: Pritnscreen/YouTube/I love Zrenjanin

Srbija je Linglongu poklonila 130 hektara najplodnije vojvođanske oranice u vrednosti od 7, 5 miliona evra, Komisija za dodelu državne pomoći Republike Srbije odobrila je i 83,5 miliona evra pomoći za izgradnju kineske fabrike guma.

Dok „Linglong“ ima četiri proizvodna kompleksa u Kini, ova fabrika je prva takva investicija na evropskom tlu. Prema pisanju „Concord Monitora“, kineske državne institucije i lokalne vlasti su sačinile nekoliko izveštaja o prekršajima „Linglonga“ i teškom zagađenju koje su njegove firme izazvale na domaćem tlu. Kinesko ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine je 2018. godine optužilo kompaniju da krši mere kontrole zagađenja životne sredine, ali mi za to ne moramo da brinemo.

U zamenu za gume, dobili smo ozbiljnu finansijsku injekciju za naš nikad bolji fudbal.

Možda je čak vreme da proširimo i ligu, kako bi više od 20 klubova došlo do nekog prihoda od impozantne cifre koju su Kinezi uložili da uz logo fudbalskih zagađivača ponosno stoji LINGLONG TIRE.

P. S. Sećate lli se i priče da će se superligaške utakmice igrati u terminima prilagodljivim kineskoj publici? Pitam za brata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar