Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

U gradu gde godinama nema ispravne pijaće vode, a zbog industrijskog otpada imaju najzagađeniju reku u Srbiji, vest da će država Srbija da pomogne investiciju kineske kompanije Linglong za izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu sa 83,5 miliona evra, Zrenjaninci su doživeli kao sipanje soli na ranu.

„Pored poklonjenih 100 hektara poljoprivrednog zemljišta prve klase, pored ugrožavanja Carske bare, rezervata prirode zaštićenog od UNESCO, pored zanemarivanja potencijalno štetnog uticaja na stanovnike i prirodu, Srbija je odlučila da investitoru dodeli jos osamdesetak miliona eura subvencija. Država nam je već oduzela zemlju i vodu, a uskoro će i vazduh“, kaže aktivista Gojkan Stojinović iz udruženja „Stop kafileriji“.

On ističe da izgleda čak ni to nije dovoljno, jer novac koji država poklanja Linglongu je novac iz budžeta.

„Izgleda da ni to nije dovoljno što su na poklon dobili naše oranice, i što su im dozvole za izgradnju deljene bez ikakvih kriterijuma i studije o zaštiti žovotne sredine, već sad treba i da ‘dotiramo’ investitora iz svog džepa, za ‘privilegiju’ da radimo za njega“, kaže Stojinović.

„Za taj novac koji ćemo mi dati Linglongu mogli smo napraviti bar 20 fabrika vode, oko 15 sanitarnih deponija, postrojenja za tretman otpadnih voda, obilaznice i autoputeve…“, kaže Stojinović, podsećajući da Zrenjaninci već žive na ekološkom stratištu i bez fabrike guma.

Pročitajte još:

Građani podsećaju da je u pitanju industrija koja je veliki zagađivač i da je njen „doprinos“ opštini Zrenjanin zanemarljivo mali.

„Strašno je poražavajuće što degradiraju domaću privredu i poljoprivredu, a pomažu prljavu industriju koju EU ne želi. Na sve to, stopa zapošljavanja u lokalu će biti smešna i gotovo zanemarljiva, a šteta po životnu sredinu i zdravlje ljudi nemerljivo velika. Užasavajuće, kao i sve što su stručnjaci do sada projektovali…“, kaže Tijana Šijaković.

Građani Zrenjanina su mesecima skretali pažnju stručne javnosti na potencijalni ekološki problem koji će doneti izgradnja fabrike koja na godišnjem novou planira proizvodnju čak 35 miliona guma. Radovi na fabrici su već uveliko otpočeli, uprkos tome što je Linglong tek nedavno izradio Studiju uticaja na životnu sredinu a koja je, prema mišljenu aktivista, urađena vrlo paušalno.

„Svima nama koji smo sa pažnjom pročitali Studiju, jasno je da je ona izrađena u maniru formalnog ispunjenja obaveze. U nekim slučajevima studija se nimalo nije bavila suštinskim problemima analize procesa, elemenata mikro i makro sistema, identifikacijom rizika i načelima i principima njihove prevencije, otklanjanja i smanjenja uticaja“, kaže Stojinović.

On je istakao da će fabrika guma još dodatno ugroziti, iovako nikakvo, vodosnabdevanje u celom gradu. LingLong planira da svoje potrebe za vodom obezbedi priključkom na postojeću vodovodnu mrežu, a za grad koji ima hroničan problem sa vodosnabdevanjem, priključenje potrošača sa ovolikim zahtevom predstavlja značajan rizik po snabdevanje svih ostalih korisnika.

Pročitajte još:

Tokom javne rasprave, Zrenjaninci su izneli ovaj problem investitoru, a odgovor ih nije nimalo umirio.

„Kao odgovor na ovo dobili smo informaciju da će investitor ući u projekat bušenja bunara za sopstvene potrebe, što nas dalje može dovesti i do pitanja u kojoj meri i kako će ovo uticati na obližnji rezervat prirode zaštićen od strane UNESCO-a Carsku baru, koja je na svega dva kilometra od kompleksa LingLong, kao i na vodoizvorišta iz kojih se grad snabdeva vodom, odnosno da li će i u kojoj meri ovi bunari ‘presušiti’ navedene lokacije“, kažu u udruženju građana Stop kafileriji, ističući da je Grad Zrenjanin zvanično i prihvatio Studiju uticaja na životnu sredinu, čime su gradski čelnici još jednom „zanemarili opšti javni interes, zaštitu životne sredine i interese građana u korist investitora“.

„Grad ima istoriju donošenja odluka i saglasnosti koje se kose sa logikom i strukom. Sličan problem smo već imali kada je od Gradske uprave traženo mišljenje na potrebu izrade Studije procene uticaja na zatečeno stanje za lokalnu kafileriju Prekon. U roku od 7 dana gradska uprava je tada odgovorila da ona nije potrebna, što je na kraju kulminiralo sudskim sporovima protiv kafilerije, značajnim emisijama zagađenja i neprijatnih mirisa kao i protestima UG Stop Kafileriji, što je na kraju dovelo do privremene obustave rada ovog postrojenja“, kaže Stojinović, pitajući da li će i tekuće i nove investicije proći na sličan način?

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare