„Objavu o javnoj raspravi o Linglongu gotovo nemoguće naći“

Društvo 17. feb. 202119:09 > 20:18
Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/I love Zrenjanin

Nevladina organizacija Građanski preokret saopštila je danas da se sutra pred Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i životnu sredinu AP Vojvodine održava javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu jednog dela buduće fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu, ali da takve objave nema na sajtu Pokrajinskog sekretarijata.

Građanski preokret navodi da obaveštenje o javnom uvidu i javnoj raspravi na podnetu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu „mogu da pronađu samo izuzetno vični za pretrage po tom internet portalu“, kao i da nije prvi put ta se objave, koje se tiču ekoloških tema na takav način skrivaju od potencijalno zainteresovanih učesnika.“U septembru prošle godine policija je sprečila stotinak građana da uđu na javnu raspravu o ekološkoj studiji prve faze izgradnje te fabrike, pravdajući to protivepidemijskim merama. Poziv na tu javnu raspravu objavljen je samo u štampanom izdanju lokalnog lista ‘Zrenjanin'“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Kako navodi Građanski preokret, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je 14. januara objavio u štampanom izdanju dnevnog lista „Dnevnik“ da je u toku javni uvid u podnetu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu drugog dela buduće fabrike guma Linglong, kao i da je javna rasprava zakazana za 18. februar.

„Oglas je minijaturnih dimenzija, na 18. stranici. Na taj način je nastavljena praksa da se informacije o ekološkim studijama ‘projekta od nacionalnog značaja’ i raspravama o njima vešto kriju od najšire javnosti jer ih nema u elektronskom obliku na internetu, a štampaju se u niskotiražnim novinama koje se ne distribuiraju u celoj državi“, navodi Građanski preokret.

U saopštenju se navodi i da „oglas koji je objavio Pokrajinski sekretarijat obiluje pokušajima da se destimuliše učešće u javnoj raspravi jer sadrži zahtev da se svi zainteresovani za nju prijave unapred, a da organizacije delegiraju samo po dva predstavnika“.

„Takve restrikcije, koje su protivne smislu i suštini javne rasprave, da svi mogu da prisustvuju, svi da čuju sva pitanja i sve odgovore, nemaju osnova ni u Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu ni u Pravilniku o postupku javnog uvida, prezentaciji i javnoj raspravi o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu“, navodi Građanski preokret.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar