Foto: AP Photo/Christophe Ena

Emilijano Martinez, golman Aston Vile, postao je omiljeni čovek Lionela Mesija, kada je Argentini doneo titulu sa Mundijala 2022. godine u Kataru. Martinez je pravi mag za penal serije, a to je ponovo potvrdio i u meču četvrtfinala Lige konferencija u kome je Vila nakon jedanaesteraca pobedila Lil i prošla u polufinale.

Tada je i iskoristio fudbalsko pravilo za koje malo navijača zna. Ukoliko i jeste znali za ovo, način na koji je to iskoristio Martinez je zaista poseban.

Naime, Argentinac je protiv Lila dobio dva žuta kartona, ali nije isključen. Kako, pitate se?

PROČITAJTE JOŠ

Objašnjenje je jednostavno. Kada meč uđe u penal seriju, svi kartoni koji su prethodno dodeljeni se brišu i sve se tretira kao nova celina.

Martinez je tokom regularnog dela utakmice zbog zadržavanja vremena (39. minut) prvi put dobio žuti karton, a drugi put tokom penala zbog priče sa publikom, što se po pravilima vode kao dve zasebne celine.

Argentinac je uspeo da isprovocira navijače, ali i da u isto vreme zbuni protivnika koji je u penal seriji dva puta promašivao.

Slovački arbitar, Ivan Kružlijak, bio je glavni sudija na ovom meču i upravo je on morao da donese ovu zanimljivu odluku.

„Igrači su pomislili da je isključen, ali pravila su pokazala drugačije. Tokom cele utakmice protivnički navijači su mu zviždali i izazivali ga. Ipak, on je iskusan i zna da kontroliše emocije. Znam da je zreo i odgovoran čovek. Prihvatam ga takvim kakav je“, rekao je trener Aston Vile, Unai Emeri.

Martinez je nastavio sa provokacijama, plesao je pred besnim i razočaranim navijačima Lila dok su ga u ekstazi grlili saigrači i članovi stručnog štaba.

Njega sigurno neće biti u prvom meču polufinala Lige konferencije sa Olimpijakosom, pošto je u dvomeču skupio tri žuta kartona, objavili su brojni engleski i evropski mediji.

Svakako, Martinez je ponovo postao noćna mora Francuza. Svi pamte šta je sve uradio u finalu Mundijala i kako je odbranio onaj udarac Randalu Kolo Muaniju.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

„Cela moja karijera je bila dosad paklena vožnja. Oduvek sam bio neko ko veruje, veliki sam radnik i moja je sudbina bila da odvedem Aston Vilu do pobede. Svaki put govorim kako me moj tim treba. Gledali smo šta se dešavalo u revanšu između Reala i Sitija i trener je rekao da bismo i mi mogli da idemo do penala“, rekao je Martinez posle meča.

Komentarisao je zatim i odluku sudije da mu žuti karton zbog odugovlačenja dodeli već u 39. minutu.

„Imam reputaciju golmana koji troši vreme, najviše zato što i drugi golmani to isto rade. Međutim, samo sam ja kažnjen zbog toga. Pošto lopte nije bilo, da bih mogao da započnem napad, tražio sam istu od momaka sa strane. Zaistami nisu jasna pravila po tom pitanju.“

Martinez od 2020. godine ima učinak 5/5 u penal serijama, a sve je krenulo kada je branio za Arsenal protiv Liverpula u „Komjuniti šildu“ 2020. godine. Zatim je blistao u polufinalu Kopa Amerike godinu dana kasnije, ali i protiv Holandije i Francuske na Mundijalu.

BONUS VIDEO Gol Kabrala za pobedu Benfike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar