Foto: Starsport

Crvena zvezda nije uspela! Izgubila je od Omonije posle penala 4:2 (1:1 nakon produžetaka) i oprostila se od Lige šampiona, pa će igrati jedan meč u plej-ofu za Ligu Evrope.

Bitka za evropsku jesen, najvažniji meč sezone do sada za srpskog prvaka – nema revanša, igralo se na sve ili ništa. I, ostali su izabranici Dejana Stankovića bez Lige šampiona, posle dva uzastopna učešća u grupnoj fazi pod komandom Vladana Milojevića.

PROČITAJTE JOŠ

Pobednik ide u plej-of za elitu i to je Omonija posle penal drame, u kojoj je golman Kiprana Fabijano zaustavio udarce tragičara Dijega Falčinelija i Miloša Degeneka. Zvezda se seli u plej-of za Ligu Evrope, dok će kiparski tim u dvomeču sa Olimpijakosom tražiti put do grupne faze LŠ.

Crveno-beli su potrošili sve kredite sreće prethodnih sezona, a trener Dejan Stanković upravo je delić fortune prizivao. Krasnodar, Kopenhagen, Jang Bojs, čudesne odbrane Milana Borjana… Svega toga nije bilo u Nikoziji!

Kapiten Borjan je toliko puta bio heroj, sada je kod sva četiri penala bio nemoćan, pa će Zvezda evropsku jesen pokušati da obezbedi preko plej-ofa za Ligu Evrope.

Opšti je utisak da je srpski prvak bio bolji rival, ali se isto tako i ispromašivao. Ben, Ivanić, Kanga – udarci su ili bili izblokirani, ili su odlazili preko i pored gola. Posle nesporazuma Borjana i Gobeljića povela je Omonija posle kornera, ali je pred kraj poluvremena Mirko Ivanić glavom izjednačio na 1:1.

U nastavku je Zvezda opsedala gol Omonije, tražila preokret i nije ga našla. Otišlo se u dodatnih pola sata, tokom kojih su i jedni i drugi bili toliko umorni, da su jedva čekali samo da prođu i da se pristupi izvođenju jedanaesteraca. Za Zvezdu su precizni sa bele tačke bili Gavrić i Ben, ne i novajlija Falčineli i Degenek, koji su tako podelili ulogu tragičara.

Junak je bez premca golman Fabijano, jer je zaustavio penale pomenutoj dvojici, dok su sva četvorica izvođača penala za Omoniju bila neumoljiva.

Posle 120 minuta na Kipru bilo je nerešeno 1:1 (1:1, 1:1), pa su penali odlučili pobednika i sva dešavanja mogli ste da pratite uživo uz Nova.rs.

KRAJ!

4:2 Lecjaks! Omonija prošla dalje!

3:2 PROMAŠIO I DEGENEK, NOVA ODBRANA FABIJANA!

3:2 Asante siguran!

2:2 Falčineli promašio, Fabijano brani penal!

2:2 Gomeš pogodio!

1:2 Ben pod prečku!

1:1 Gomez precizan!

0:1 Gavrić pogodio!

Omonija – Crvena zvezda penalima 4:2 (1:1, 1:1)

Stadion: GSP. Bez publike. Sudija: Kris Kavanag (Engleska).

Strelci: Luftner u 31. za Omoniju, a Ivanić u 45. minutu za C. zvezdu.

Omonija: Fabijano – Lang, Hubočan (od 90+3. Kusulos), Liftner, Lecjaks – Papulis (od 98. Loizu), Đordi Gomez, Gomes, Tijago (od 118. Asante) – Boteak, Kakuli (od 65. Sene).

Crvena zvezda: Borjan – Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 106. Gajić) – Sanogo – Ben, Ivanić (od 81. Jovančić), Kanga, Katai (od 101. Gavrić) – Vukanović (od 89. Falčineli).

120′ PENALI Omonija – Crvena zvezda 1:1

118′ Penali na pomolu

Još dva minuta nas deli od penala na Kipru, i dalje je 1:1.

112′ Gavrić, zamalo…

Malo je nedostajalo… Ušao je Gavrić sa levog krila u sredinu i gađao gornji desni ugao, ali je lopta otišla malo iznad prečke.

110′ Sanogo povređen?

Nije delovao dobro Seku Sanogo posle faula Senea koji je dobio žuti karton, izašao je vezista Zvezde van terena da mu se ukaže pomoć.

106′ POČEO DRUGI PRODUŽETAK

I nova izmena, očekivano, ušao je Milan Gajić umesto imenjaka Rodića i zauzeo je njegovo mesto, dok je Gobeljić ostao na desnom beku.

Foto: Starsport

105′ KRAJ PRVOG PRODUŽETKA – 1:1

Milana Rodića hvataju grčevi, jedva trči, kao i Seku Sanogo, pa se očekuju nove izmene Dejana Stankovića, ima pravo na još dve. Sledi još 15 minuta fudbala u Nikoziji posle kratke pauze.

101′ Treća izmena Stankovića

Ušao je i mladi Željko Gavrić umesto Kataija, pred kraj prvog produžetka.

99′ Nema snage Falčineli

Imao je jedan na jedan italijanski napadač, krenuo je u dribling, ali je izgubio Falčineli duel sa defanzivcem Omonije. Deluje da nije spreman za najviši nivo fudbala…

93′ Žestok faul

Dobro je prošao Falčineli, delovalo je da će možda i ozbiljnije biti povređen, ali je uspeo da nastavi utakmicu.

Foto: Starsport

91′ POČEO JE PRVI PRODUŽETAK

90′ PRODUŽECI Omonija – Crvena zvezda 1:1

Čeka nas još najmanje pola sata fudbala u Nikoziji. Zvezda je napadala i napadala, ali nije uspela da napravi preokret, pa idemo u produžetke. Ako ni tada ne bude pobednika, penali će odlučiti ko će u plej-of za Ligu šampiona.

90′ Još tri minuta

Sudija Kavanag produžio je meč za tri minuta, koliko nas deli od produžetaka… Korneri se ređaju za Zvezdu.

89′ Evropski debi Falčinelija

Debitovao je Dijego Falčineli za Zvezdu na gostovanju Čukaričkom, a sada je upisao i evropski debi zamenivši Vukanovića.

Foto: EPA-EFE/SAVVIDES PRESS

86′ Da li su produžeci na pomolu?

Ako ostane 1:1, idemo u produžetke i igraće se još dva puta po 15 minuta u Nikoziji…

81′ Prvi minuti za Dušana Jovančića

Prvu izmenu pravi Dejan Stanković, na terenu je Dušan Jovančić, kome su ovo prvi ovosezonski minuti, dok je meč završio strelac Mirko Ivanić. Sada će Zvezda igrati sa dva zadnja vezna…

79′ I ponovo Ben

Ipak, daleko od gola, šutirao je Ben sa distance i poslao loptu barem pet metara od stative.

75′ Opet Ben!

Još jedna prilika odlazi u nepovrat… Opet povratna, ovaj put Rodića sa leve strane u sredinu odakle je Ben snažno šutirao, ali je izblokiran. Za sada definitivno najbolji igrač Zvezde na ovom meču.

70′ Opet predah zbog vrućine

Kao i u prvom poluvremenu, i sada je sudija Kavanag omogućio igračima da se osveže pored svojih klupa.

67′ Strašna odbrana Borjana!

Sačuvao je kapiten Zvezde sada svoj tim! Au, kakva odbrana… Boteak je sjajno zahvatio loptu, a Borjan je krajnjim naporom izbacio loptu i sačuvao 1:1.

62′ Uzvraća Omonija

Opasno je bilo po Borjana… Sa distance je oštro šutirao Vitor Gomes i lopta je otišla malo pored stative.

Foto: EPA-EFE/SAVVIDES PRESS

61′ Nova dobra prilika za Zvezdu

Lepa akcija srpskog prvaka, Gobeljić je odložio loptu u sredinu za Ivanića koji je šutirao malo pored bliže stative.

58′ Veliki promašaj Bena

Odlična šansa za crveno-bele… Lopta se odbila do Rodića, pronašao je levi bek Bena koji je iz prve u visini penala šutirao visoko preko prečke.

53′ Vukanović iznudio žuti karton, Katai probao iz prekida

Faulirao je Hubočan sa leđa Vukanovića i zaradio žuti karton, a iz slobodnjaka je probao Katai i gađao pored živog zida u donji desni ugao, odakle je Fabijano izvadio loptu krajnjim naporom.

Omonija Zvezda Omonija Zvezda
Borjan Borjan

48′ Dobar šut Kataija

Prošla je „desetka“ Zvezde iskosa sa leve strane, gađao je Katai dalji ugao i stavio na muke golmana Fabijana koji je sačuvao mrežu.

46′ POČELO JE DRUGO POLUVREME

Nema promena u sastavima Omonije i Crvene zvezde. Polako pada mrak na Kipru, pa su i uslovi za igru nešto povoljniji.

POLUVREME Omonija – Crvena zvezda 1:1

Zvezda je nagrađena za bolju, otvoreniju igru, i pred sam odlazak na predah poravnala je rezultat. Povela je Omonija preko Luftnera posle kornera, greške i nesporazuma Borjana i Gobeljića, a za mirniji predah pobrinuli su se Ben sjajnom asistencijom i Ivanić, poput rođenih golgetera, pogotkom glavom u nekarakterističnom stilu.

45′ GOOOOOL! Zvezda izjednačila

U pravo vreme pogodak za crveno-bele… Mirko Ivanić našao se na pravom mestu i glavom je sproveo u mrežu centaršut Bena sa desnog krila za 1:1.

39′ Dobar šut Kange

Opet je udarac sa distance oprobao Gelor Kanga, snažno je šutirao sa oko 25 metara i iznudio novi korner. Bilo je baš blizu…

31′ GOOL! Vodi Omonija 1:0

Kakav gol je primila Zvezda… Posle kornera sa desne strane Borjan je nešto lošije reagovao, lopte se od njega odbila od stative na metar od gola do Luftnera, od koga se takođe odbila u mrežu za 1:0.

28′ Šansa za Vukanovića

Zvezda preti… Ben je izveo korner, Sanogo samo okrznuo loptu glavom koja je došla do Vukanovića, ali nije bio u najboljoj poziciji i spetljao se u petercu Kiprana.

26′ Ben probao glavom

Centrirao je Kanga sa desne strane, Ben je nadvisio štopere Omonije i glavom poslao loptu iznad prečke.

24′ Predah zbog vrućine!

Sudija iz Engleske prekinuo je na kratko igru kako bi se fudbaleri osvežili usled velike vrućine u Nikoziji.

22′ Zvezda konkretnija

Crveno-beli su prebacili težište igre na polovinu domaćina, zbog čega se Omonija povukla. Imali su gosti nekoliko centaršuteva, probali su i Rodić i Gobeljić, uz dobre poteze Kataija, ali bez opasnijih šansi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

18′ Faul Vukanovića umesto šanse

Probao je Kanga da izbaci Vukanovića, ali je špic Zvezde na ovom meču napravio faul nad Hubočanom prema proceni sudije Kavanaga, umesto da se našao u dobroj prilici.

14′ Sanogo prvi požuteo

Kažnjena je ležernost Kange otvaranjem kontre za Omoniju koju je faulom zaustavio Seku Sanogo i dobio prvi žuti karton na meču.

13′ Ivanić – prvi šut u okvir gola

Ušao je Mirko Ivanić sa leve strane u sredinu i sa oko 20 metara gađao donji ugao, ali je golman Fabijano izbio loptu.

Foto: EPA-EFE/SAVVIDES PRESS

8′ Degenek neoprezan, pa udarac Kange

Dosta loše reagovao je Miloš Degenek, prošao ga je lako Papulis, ali je centaršut sa desnog krila otišao neprecizno na drugu stativu. Na drugoj strani je Kanga oprobao udarac i izborio korner posle kojeg nije bilo opasnosti.

4′ Preti Katai

Probila je Zvezda po desnoj strani preko Bena, proigrao je Kataija koji je centrirao, ali je golman Fabijano izbacio loptu iz peterca.

3′ Prva prilika za Omoniju

Domaćini su prvi zapretili, sa više od 20 metara probao je Tijago, otišla je lopta preko gola.

Foto: EPA-EFE/SAVVIDES PRESS

1′ UTAKMICA JE POČELA

16.55 Temperatura 35 stepeni

Očekivano, velika vrućina u Nikoziji danas, čak 35 stepeni Celzijusovih i očekuje se da nešto malo padne uoči samog početka meča.

16.50 Još 10 minuta do početka

Poslednje pripreme za utakmicu na GSP stadionu u Nikoziji…

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

16.37 Vujadin Savić: Vrućina najveći problem

Kiprani su svesno birali dnevni termin, kada živa u termometru dostiže i 40 stepeni Celzijusovih, što nikako neće odgovarati gostima iz Beograda.

„Omonija je sasvim solidna ekipa, znaju da igraju fudbal, ali nisu ništa posebno. Korektan tim koji nikako ne treba potceniti, samo mislim da će Zvezdi najveći problem biti vreme. U tom periodu je na Kipru svaki dan temperatura od 38 do 41 stepena Celzijusovih“, rekao je nedavno Vujadin Savić u intervjuu za Nova.rs.

16.31 Podrška od Donalda i Srnića

Fudbaleri Crvene zvezde dobili su poruke podrške pred meč sa Omonijom od bivšeg kapitena Mičela Donalda i crveno-belog deteta Slavoljuba Srnića.

16.24 Sudije iz Engleske

Glavni sudija meča u Nikoziji biće Englez Kris Kavanag, kome će pomagati mahači Danijel Ričard Kuk i Li Bets, takođe iz Engleske.

16.18 Pet miliona razloga imaju crveno-beli

Prestiž i novac su ključne stvari u fudbalu, posebno se to odnosi na evropska takmičenja i na naše klubove. Zato bi Zvezda u slučaju trijumfa na Kipru iz fonda Lige šampiona mogla da zaradi pet miliona evra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

16.10 Zvezda kuburi sa špicevima – misterija Pavkov!?

Samo jednog pravog napadača imaju gosti na Kipru, i to je novajlija Dijego Falčineli, koji je na klupi. Trener Stanković odlučio je da starter bude Aleksa Vukanović, dok Boaći (povreda) i Pavkov nisu ni krenuli na put. Dve godine posle utakmice koja će ostati upisana kao jedna od najvećih pobeda u istoriji Crvene zvezde, Milan Pavkov, junak susreta sa Liverpulom, potpuno je nestao sa fudbalske mape.

16.01 Stanković: Istorijska prilika

Fudbaleri Zvezde trenirali su na GSP stadionu u Nikoziji veče uoči utakmice.

„Imamo istorijsku priliku da četvrtu godinu zaredom igramo grupnu fazu u evropskim takmičenjima i svesni smo toga. Daćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom rezultatu”, rekao je trener Dejan Stanković dan pred meč.

Foto: Starsport

15.57 Zvezda se bori za treće učešće u grupnoj fazi zaredom

Crveno-belima stoji Omonija na putu ka trećem uzastopnom učešću u grupnoj fazi Lige šampiona, dok Omonija nijednom nije bila u plej-ofu za elitu.

15.53 Sastav Omonije

Omonija će meč početi u formaciji 4-4-2: Fabijano – Lang, Hubočan, Liftner, Lejaks – Papulis, Đordi Gomez, Gomes, Tijago – Boteak, Kakuli.

Na klupi su ostali: Kirijakidis, Sene, Duriš, Kusulos, Mavrias, Loizu i Asante.

15.45 Sastav Crvene zvezde

Trener Dejan Stanković odlučio se za ovih 11 igrača, u formaciji 4-1-4-1:

Borjan – Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić – Sanogo – Ben, Ivanić, Kanga, Katai – Vukanović.

Na klupi su Popović, Gajić, Pankov, Nikolić, Gavrić, Jovančić i Falčineli.

Foto: Starsport

15.40 DOBRO DOŠLI

Dobar dan i dobro nam došli na još jedan lajv blog, u kojem ćemo ovaj put pratiti gostovanje Crvene zvezde na Kipru i meč sa Omonijom u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram