Prestiž i novac su ključne stvari u fudbalu, posebno se to odnosi na evropska takmičenja i na naše klubove koji u njima praktično imaju jedini uslov da zarade ozbiljan novac, od TV prava, sponzora, kasnije i transfera.

Crvena zvezda se ove sezone opasno nameračila da „ubode“ džekpot od 18.800.000 miliona evra, koliko nosi glavna nagrada za sam plasman u grupnu fazu Lige šampiona, uključujući prethodno sav novac dobije od UEFA za uspešno prevaziđene prepreke.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, ima još dve prepreke do tada, prva od njih je već danas od 17 časova kada crveno-beli gostuju Omoniji na Kipru.

Do sada je četa Dejana Stankovića inkasirala 1,4 miliona evropskih novčanica, a sam meč u Nikoziji garantuje srpskom šampionu pet miliona evra u slučaju da eliminiše Omoniju, jer bi klub imao zagarantovano mesto u nekom od dva najjača evropska takmičenja.

U kasu srpskog šampiona već je stigao pristojan novac. Ulaskom u kvalifikacije za LŠ, Zvezda je inkasirala 260 hiljada evra, zatim i premiju za prvo kolo koja iznosi 280 hiljada evra, dok je eliminacijom Tirane klub iz Ljutice Bogdana bogatiji za još 380 hiljada evra.

Pročitajte još: Osveta: Živković izbacio Benfiku iz trke za Ligu šampiona

Ulaskom u treće kolo kvalifikacija Zvezda može da ostvari dobit od 480.000 evra. E sad, u slučaju „preskakanja“ Kiprana, iz fonda Lige šampiona, u Beograd može da stigne pet miliona evra, u slučaju ispadanja od Olimpijakosa, uz 2,9 miliona evra koliko iznosi premija za mesto u Ligi Evrope.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ipak, eventualna eliminacija od Omonije automatski bi poslala Zvezdu u plej-of za Ligu Evrope, koji donosi svega 300.000 evra i prethodno pomenutih 2,9 miliona evra.

Jasno je da klub, veličine kakav je Zvezda, ne kalkuliše, već da „puca“ na glavnu premiju od gotovo 19 miliona evra, što znači da prethodno moraju da budu nokautirani i Omonija i bratski klub – Olimpijakos.

Podsetimo, prošle sezone je upravo Olimpijakos oduzeo crveno-belima s „Marakane“ mogućnost da prezime u Evropi, pa bi šampion Srbije, ukoliko izbaci Omoniju, imao idealnu priliku da se revanšira Grcima.

Pala je Zvezda u Pireju rezultatom 1:0, pa je tim sa stadiona „Karaiskaki“ takmičenje iz Lige šampiona završio u Ligi Evrope, dok je Zvezda kao četvrtoplasirana u grupi sa još Bajernom i Totenhemom završila svoju evropsku priču.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar