Foto: EPA-EFE/Matt Childs

Fudbaleri minhenskog Bajerna su po šesti put u istoriji postali prvaci Evrope pošto su u finalu Lige šampiona minimalnim rezultatom (1:0) savladali ekipu Pari Sen Žermena.

Jedini gol na meču postigao je Kingsli Koman u 59. minutu, momak koji je deceniju kao dečak proveo u francuskoj ekipi.

PROČITAJTE JOŠ

Obe ekipe su imale veliki broj šansi tokom utakmice, utisak je da trebalo da „padne“ i više golova na stadionu „Luž“ u Lisabonu, ali su i čuvari mreža, Manuel Nojer i Kejlor Navas bili na visini zadatka.

Ruku na srce, ni napadači se nisu istakli, posebno Kilijan Mbape, Nejmar i Anhel Di Marija sa jedne strane, te Robert Levandovski sa druge, iako je pogodio stativu.

Nesvakidašnja završnica elitnog evropskog klupskog takmičenja dobila je svoju kulminaciju duelom ekipa koje su na najbolji način iskoristile aktuelne okolnosti. Sa tim u vezi je i podatak da je Bajern bez poraza osvojio titulu osvajača Lige šampiona, što je jedinstveni primer u ovom takmičenju.

Statistika kaže da je Bajern imao veći deo vremena loptu u svom posedu i tendencija da tako bude viđena je već na startu meča.

Tim trenera Hansija Flika je dominirao tokom uvodnih minuta, ali u prvih 20. nije uspeo da ostvari nijedan kontakt s loptom u kaznenom prostoru protivnika.

Foto: EPA-EFE/Lluis Gene

Delovala je odbrana Pari Sen Žermena veoma solidno u tom periodu, kao uostalom i tokom cele utakmice, ali je nemački tim sastavljen od takvih majstora kojima ne treba mnogo mesta da bi stvorili šansu.

Dok je nemački tim „pleo mrežu“, sastav trenera Tomasa Tuhela se uzdao u brzinu Nejmara i Kilijana Mbapea, posle čega je i stvorena velika prilika u 19. minutu.

Tada je Nejmar praktično savladao Nojera, ali je golman njegovih kvaliteta uspeo da ukroti loptu koja mu je prošla kroz noge i otkloni opasnost.

Iz te situacije Bajern je stvorio novi impuls za napade i potvrdio prethodnu tvrdnju o tome da u timu ima igrače sposbne da iskoriste i najmanju grešku protivnika.

U 24. minutu je Robert Levandovski pogodio stativu šutirajući iz veoma teške pozicije, a sedam minuta kasnije Poljak je na velike muke stavio Navasa koji je uspeo da „izvadi“ loptu iz gola.

Vredi istaći da je u 25. minutu Bajern ostao bez Žeroma Boatenga koji je nastupio uprkos povredi, ali nije mogao da izdrži, pa je morao mesto da ustupi Niklasu Zileu.

Foto: EPA-EFE/Matt Childs

Činjenicu da je defanzivna postavka Bajerna poremećena morao je da iskoristi Mbape u 45. minutu, ali se propisno obrukao šutirajući sa manje od deset metara, pravo u Nojera.

Nastavak je počeo nervozno, nije bilo igre kao u prvom delu, videli smo i čarke, ali i gol koji je u 59. minutu postigao Koman.

Divno je Tomas Miler ostavio loptu Kimihu pored trojice protivnika, usledio je centaršut pravo na glavu krilnog napadača koji je lepo sačekao da njegov direktni čuvar Tilo Kerer „potone“, te potom glavom plasirao loptu u mrežu, van domašaja Navasa.

U narednim minutima Bajern je imao dve odlične šanse, ali su bolje od Kerera reagovali Tijago Silva i Presnel Kimpembe, pa promene rezultata nije bilo.

Ogromnu priliku za izjednačenje na 20 minuta do kraja je imao Markinjoš, kome je šansu na tacni pripremio Di Marija, ali je i on sam bio iznenađen situacijom pa je šutirao pravo u Nojera.

Do kraja meča je PSŽ pokušavao da stvori višak i slobodan prostor, ali nije bilo nikakve šanse za to, kako zbog loše energije koju su demonstrirali njegovi igrači, tako i zbog činjenice da su fudbaleri Bajerna velikom disciplinom zatvarali sve potencijalne rupe.

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

PROČITAJTE JOŠ

Pročitajte još: Liga šampiona: Bajern juri rekorde, tradicija (ne) ruši PSŽ

Kompletna završnica Lige šampiona je odigrana u Portugalu, a nemačka i francuska ekipa su na putu do meča koji odlučuje o šampionu eliminisale timove Liona i Lajpciga. Oba polufinalna meča su završena rezultatom 3:0.

Pročitajte još: Finale Lige šampiona: Petrodolari i noć totalnog fudbala

Nešto teži put do finala imao je Bajern koji je morao da eliminiše najpre Čelsi, potom Barselonu pa Lion, dok je PSŽ za protivnike imao Dortmund, Atalantu i na kraju Lajpcig.

Pročitajte još: Zašto je 23. avgust večno zlatan za PSŽ

Tok meča ste mogli da pratite uživo na našem sajtu: 

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Liga šampiona, finale

PSŽBajern Minhen 0:1 (0:0)

Koman 59′

Stadion: Luž

Sudija: Danijele Orsato

PSŽ: Navas – Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat (od 80. Kurzava) – Erera (od 72. Draksler), Markinjoš, Paredes (od 64. Verati) – Di Marija (od 80. Šupo-Motan), Nejmar, Mbape.

Rezerve: Riko, Bulka, Kurzava, Dijalo, Dagba, Draksler, Verati, Sarabija, Šupo-Motan, Ikardi.

Trener: Tomas Tuhel.

Bajern: Nojer – Kimih, Boateng (25. Zile), Alaba, Dejvis – Alkantara (od 86. Toliso), Gorecka – Gnabri (od 68. Kutinjo), Miler, Koman (od 67. Perišić) – Levandovski.

Rezerve: Ulrih, Hofman, Odroizola, Zile, Pavar, Martines, Kutinjo, Kisans, Perišić, Ernandes, Toliso, Cirkzi.

Trener: Hansi Flik.


90+5′ KRAJ! Bajern je šampion Evrope!

Jedan gol je bio dovoljan, Koman je presudio „svom“ Pari Sen Žermenu i doneo klubu čiji dres sada nosi šestu krunu šampiona Evrope!

90+1′ Katastrofa!

Mbape, Nejmar, Šupo-Motan… Niko nije uspeo da na pravi način zahvati loptu u kaznenom prostoru Bajerna.

Nema promene rezultata!

90′ Pet minuta!

Sudija je meč produžio za pet minuta!

89′ Ne može ni iz ofsajda!

Mbape je ostao iza leđa odbrane Bajerna, ostao je oči u oči sa Nojerom, ofsajd je bio evidentan, Francuz je šutirao, ali je Nojer i to odbranio!

88′ Katastrofa Nejmara…

Imao je kontranapad, nogu na lopti, centaršut na vidiku, Šupo-Motana u kaznenom prostoru, ali… Prebacio je sve. Užasan potez Nejmara.

84′ Kutinjo pored gola

Levandovskog je „polomio“ Silva tokom trka ka golu, sa tridesetak metara je iz slobodnog udarca pokušao Kutinjo, ali je zamalo bio neprecizan.

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

82′ Šut Levandovskog posle ofsajda

Poljak je zaspao u kaznenom prostoru francuske ekipe, lopta je stigla do njega, uputio je šut, a posle toga su arbitri reagovali.

81′ Desetak minuta do kraja…

Nervoza u redovima PSŽ, Nejmar je nasrnuo na Levandovskog i to je sve što može da uradi.

Čini se da Bajern hita ka šestoj tituli šampiona Evrope.

22.34 Pogledajte gol, za sada jedini na utakmici.

22.32 – Koman je dao gol i napustio igru. Dovoljno.

I to je gol dao ekipi u kojoj je proveo deceniju.

Opširnije u posebnoj vesti.

74‘ Ni penala ni gola…

Mbape je pao u kaznenom prostoru, možda je bilo elemenata za penal, ali sudija je ostao nem. Usledio je šut Nejmara, ali daleko, daleko…

70′ Katastrofa Markinjoša!

Predivan potez Di Marije, kroz noge je prebacio loptu do Markinjoša koji se nekako pojavio u kaznenom prostoru Bajerna, ali je on šutirao pravo u Nojera!

62′ Silva!

Opet šansa za Bajern! I opet reakcija defanzive Pariza!

Koman se ponovo prikrao, šutirao nogom, ali je Silva uspeo da interveniše ispred njega.

60‘ Kimpembe!

Odlična reakcija defanzivca kluba iz Pariza, svega minut posle gola. Uspeo je glavom da izbaci loptu ispred Levandovskog posle centaršuta sa leve strane.

59′ GOOOOL! Vodi Bajern!

Konačno se mreža zatresla u Lisabonu!

Strelac je Kingsli Koman i to glavom posle centaršuta Jošue Kimiha!

Krilni napadač Bajerna se prikrao Kereru sa leđa, lepo sačekao da on „potone“ i glavom plasirao loptu u mrežu Navasa koji nije imao šanse da odbrani.

55′ – Zile „polomio“ Di Mariju

I nastavlja se u ritmu koji je nametnut u po nastavku utakmice. Oštri startovi, jedan loš šut Gorecke…

Slab ritam, za razliku od prvog poluvremena.

52′ Čarke!

Najpre sukobi sa Nejmarom, pa reakcija Paredesa, tu je bio i Gnabri… Sudija je podelio kartone.

Nervoza počinje…

48′ Zagrevaju se rezerve…

Igra se, dešava se, ali i dalje ništa konkretno.

Vodi se borba između dva kaznena prostora, a čim lopta uđe u šesnaesterac odbrane odlično reaguju.

Težak je, težak put do gola…

22.02 Počelo je drugo poluvreme!

Dobar fudbal smo videli, nadamo se golovima u nastavku.

21.58 Bajernove „nule“

45+2′ Kraj poluvremena!

Nema golova, a moglo je da ih bude. Odlična utakmica, odličan ritam, odličan tempo.

Samo još da se mreže zatresu…

45+1′ Nema penala!

Kerer je držao ruku na ramenu Komana, on je pao, ali nije bilo elemenata za penal.

45′ Mbape mlako, Navas odličan!

Krilni napadač PSŽ se pojavio u centralnom delu šesnaesterca, mogao je da bira gde će da pošalje loptu, ali je šutirao pravo u Nojera. Na drugoj strani je Gnabri hteo da iznenadi Navasa, ali nije u tome uspeo.

Foto: EPA-EFE/David Ramos

42′ Tempo!

Napadi se nižu na obe strane, iz napada pravo u napad! Di Marija je ponovo imao priliku da pripreti sa ivice šesnaesterca, ali je gusta odbrana Bajerna neutralisala atak. Usledio je kontranapad preko Levandovskog, ali je Markinjoš bio na pravom mestu.

35′ Pršti!

I dalje visok ritam, ali se sada težište igre prenelo na sredinu terena. Velika borba, rivali traže rupe u odbranama protivnika, ali su golmani na visini zadatka, iako su u pojedinim trenucima bili nesigurni u reakcijama.

Deset minuta do kraja poluvremena. 

30′ Navas!

Refleksom je golman PSŽ uspeo da odbrani takođe refleksan udarac Levandovskog glavom, pošto je lopta prošla pored defanzivaca francuskog kluba.

Čini se da se tom prilikom povredio Tijago Silva.

29′ Šut Erere

Veznjak tima iz Pariza je naleteo na odbitak posle skraćenog kornera koji je izveo Nejmar, šutirao je iz voleja, ali je lopta „usput“ pogodila nekoliko igrača i otišla u gol-aut.

25′ Boateng izlazi!

Trener Flik je morao da posegne za prvom izmenom. Roviti Boateng je obnovio povredu i napustio igru, a umesto njega se na terenu našao Niklas Zile.

23′ Promašaj Di Marije!

Ne desnom nogom!

Argentinac je iz šesnaesterca raspalio po lopti pošto su mu saigrači pripremili dobru priliku, pokušao je da se namesti na levu nogu, prebacio je na desnu i šutirao veoma loše preko gola!

22′ Stativa!

Na trenutak su defanzivci PSŽ dozvolili prostor Levandovskom koji nije imao najbolji ugao, ali je uspeo da uputi udarac i pogodi stativu!

Foto: EPA-EFE/Matt Childs

20′ Odličan fudbal!

Početna ofanziva Bajerna je prekinuta nizom šansi PSŽ koji je bio veoma konkretan i preko Mbapea i Nejmara ušao u tri velike šanse.

Mbape je dvaput bio blokiran, a Nejmara je sprečio Nojer, brutalnom odbranom.

Fudbaleri Bajerna nisu stigli do kontakta u kaznenom prostoru protivnika za to vreme. 

18′ Nojer!

Fenomenalna odbrana golmana Bajerna! Nejmar je šutirao, lopta je čuvaru mreže prošla kroz noge, ali je on uspeo rukom da je zaustavi!

Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez
Sudije iz Italije sude finale Lige šampiona između PSŽ i Bajerna Sudije iz Italije sude finale Lige šampiona između PSŽ i Bajerna

15′ Paredes!

Fenomenalno dodavane Paredesa, lopta je prošla kroz kompletnu odbranu Bajerna, stigla do Mbapea na levi bok, nameštao se reprezentativac Francuske, šutirao, ali je ponovo bio blokiran.

14′ Mbape se preigrao

Brzonogi krilni napadač je sa leve strane ušao u kazneni prostor protivnika, pokušao je petom da proigra Paredesa, potom i da šutira, ali je na pravom mestu bio Gorecka.

10′ Prvi napadi PSŽ

Tri ataka Parižana u samo jednom minutu, ali je nemački tim uspeo da se odbrani.

21.08 Gde je srce, sudija?

21.07 Dragić i Batler pomno prate finale

6′ Prvi šut

Alkantara je odlučio da raspali po lopti sa više od 25 metara, ali je bio veoma neprecizan.

21.04 Gleda se i na US Openu

2′ Bajern odmah napada

Leon Gorecka je nameravao da proigra saigrače po desnom boku, ali je lopta završila u gol-autu.

1′ Počela je utakmica!

Začuo se prvi sudijski zvižduk, počelo je finale Lige šampiona!

Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

20.55 Šampioni…

20.50 Navijači PSŽ na ulicama Pariza

Nesvakidašnje okolnosti su ostavile navijače bez prilike da bodre svoje klubove u finalu Lige šampiona, ali to ne ometa navijače PSŽ.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.34 PSŽ ima svoje adute

20.32 Surovi, surovi Bajern…

20.23 Ko ima ubojitiji trio?

Na jednoj strani su Nejmar, Mbape i Di Marija, dok ofanzivni trio Bajerna čine Koman, Levandovski i Gnabri.

Biće vrlo, vrlo zanimljivo… I teško i jednoj i drugoj odbrani.

20.19 Može li Bajern da pretekne Barselonu?

Bajern je ove sezone u Ligi šampiona postigao 42 gola, na 10 utakmica, samo tri pogotka manje od rekorda Barselone, koja je 45 puta zatresla mrežu ali na 16 mečeva u sezoni 1999/2000.

20.11 Ko će biti kralj asistencija?

Najviše asistencija ove sezone u Ligi šampiona zabeležili su Anhel di Marija, šest, odnosno Robert Levandovski i Kilijan Mbape – po pet.

20.05 Nejmar: Kakav pritisak?

19.58 Nema povređenih!

Iako je su Navas sa jedne, odnosno Boateng sa druge strane bili pod znakom pitanja, kada je finale nema izostanka, obojica su u svojim timovima.

19.52 Objavljeni su sastavi!

19.45 Dobrodošli!

Pratićemo uživo finale Lige šampiona u kom će se sastati ekipe Pari Sen Žermena i Bajerna.

Meč počinje od 21.00 na stadionu „Luž“ u Lisabonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare