Bajern melje sve pred sobom i na tri gola je od rekorda pogodaka u jednoj sezoni Lige šampiona
Foto: EPA-EFE/Franck Fife

Finale Lige šampiona (nedelja, 21) moglo bi da bude jedno od najspektakularnijih u istoriji elitnog takmičenja - za "ušati" pehar igraće Bajern i Pari Sen Žermen, na neutralnom terenu u Lisabonu.

Spektakl u najavi… Dve ekipe koje su, bez ikakve sumnje, najviše pokazale i pre nastavka sezone. Ujedno, PSŽ i Bajern su se zajedno sa Lionom i Lajpcigom pobrinuli za novi fudbalski poredak.

Prvi put u istoriji takmičenja, otkako se igra u postojećem formatu, u polufinalu nije bilo nijedne ekipe iz Italije, Engleske ili Španije.

PROČITAJTE JOŠ

Tako ćemo imati francusko-nemačko finale, a oba tima su maksimalno ofanzivno orjentisana i zato bi trebalo da uživamo u borbi za prestižni pehar.

Silovitno su se i Bajern i PSŽ domogli do same završnice na neutralnom terenu u Portugalu, s tim da je gigant iz Minhena za nijansu bio ubedljiviji, dominantniji, moćniji.

PROČITAJTE JOŠ: Tuga: Preokreti, debakl, iznenađenja, a tribine prazne

Bavarci su postigli čak 42 gola u Ligi šampiona, što je drugi najbolji učinak nekog tima u jednoj sezoni, i to za samo 10 utakmica. Time dolazimo do proseka od nešto više od četiri pogotka po meču, što je impresivno samo po sebi.

I dovoljno govori kako i zašto nemački prvak melje sve pred sobom. Imao je čak 230 udaraca ka golu, a prvi sledeći je Lajpcig sa 155.

Efikasniji učinak od Bajerna u jednoj sezoni Lige šampiona ima samo Barselona, koja je sezonu 1999/2000. okončala sa 45 pogodaka, ali iz 16 utakmica.

Dakle, Bajern je sa šest mečeva manje na tri koraka od izjednačenja rekorda, koji bi mogao da obori u finalu ako ponovi neku od impresivnih partija.

Put do borbe za evropsku titulu započeo je protiv Crvene zvezde (3:0), na startu grupe B, da bi zatim demolirao Totenhem u gostima 7:2 i dobio Olimijakos u Atini 3:2. Grčki tim je savladao i kod kuće 2:0, na „Marakani“ je slavio sa 6:0 i za kraj grupne faze srušio je Totenhem u Minhenu – 3:1.

Dakle, šest utakmica i gol razlika 24:5. Usledile su lekcije Čelsiju (3:0 i 4:1), pa epsko četvrtfinale i katastrofa naneta Barseloni rezultatom 8:2.

PROČITAJTE JOŠ: Novo poniženje, Barsa plaća milione ako Bajern bude prvak

U polufinalu pao je Lion 3:0, jer dok je francuska četa „umirala u lepoti“ fudbala i promašivala ono što nije smela, bavarska mašina je surovo koristila šanse.

Nedelja, 21 sat, PSŽ za prvu evropsku krunu, Bajern za šestu, a poslednji put je trofej Lige šampiona završio u Minhenu 2013. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram