Danijel Ljuboja Pari Sen Žermen

Fudbalskim spektaklom u Lisabonu između Bajerna iz Minhena i Pari Sen Žermena zakazanim za nedelju od 21 čas biće stavljena tačka na jednu od najdužih i najneobičnijih sezona u evropskom fudbalu. Trofej Lige šampiona dobiće novog vlasnika na stadionu "Da Luž", a nemačkog i španskog giganta skenirao je Danijel Ljuboja, proslavljeni srpski napadač.

Nekadašnji golgeter koji je u Francuskoj i Nemačkoj ostavio dubok trag noseći dres Pari Sen Žermena, ali i Sošoa, Strazbura, Grenobla, Nice, Štutgarta i Hamburgera, verovatno je idealan sagovornik uoči meča šampiona Francuske i Nemačke, a za Nova.rs izneo je svoja predviđanja uoči finala Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

„Šanse su prilično ujednačene, praktično pola-pola i teško je reći da postoji favorit. Kad je iskustvo u pitanju ni tu ne bih izdvajao bilo koji klub. Iako Pari Sen Žermen nije osvajao Ligu šampiona, igrači koji nose dres prvaka Francuske odlično znaju kako se postiže uspeh. Nejmar je osvojio Ligu šampiona sa Barselonom, Mbape je osvojio Svetsko prvenstvo sa Francuskom… Pregršt je igrača koji su već ostvarili velike uspehe u fudbalu. Sa druge strane, Bajern je pet puta osvajao najbolje evropsko takmičenje. Ipak, siguran sam da bez obzira na odnos osvojenih trofeja, rivali ulaze sa prilično ujednačenim šansama u susret, čak smatram da su Parižani u blagoj prednosti jer imaju Nejmara i Mbapea, velike igrače koji prave značajnu razliku. Brazilac i Francuz fenomenalno funkcionišu u tandemu što je retkost za dve velike zvezde. Smatram da bi upravo oni mogli da naprave prevagu. Teško je predvideti tok utakmice, ali prednost dajem francuskom klubu koji iz moje perspektive ima atraktivniju ekipu“, rekao je Ljuboja za Nova.rs.

Oba rivala su do sad u prestonici Portugalije prikazala igru spuštenog garda. Da li možemo isto očekivati i u finalu ili će ulog uticati na pristup?

„Očekujem da oba tima prikažu otvoren fudbal, naravno uz dozu opreza. Finale samo po sebi ne predstavlja neku novinu za ekipe koje su već odigrale po dva ‘finala’ usled promene sistema takmičenja. I u četvrtfinalu i u polufinalu se igrala po jedna utakmica, tako da ne bi trebalo da imaju drugačiji pristup ni u nedelju uveče. Nema previše kalkulisanja, naravno rezultat diktira određene taktičke promene, ali u jednoj utakmici sve je moguće. Sreća, kvalitet, sve ima udela u 90 minuta. Verujem da će prvih pola sata odlučiti u kom smeru će otići susret.

Fudbal bez navijača nije isti sport

Usled koronavirusa fudbalska poslastica u Lisabonu biće odigrana pred praznim tribinama čime će ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu biti uskraćeni za deo doživljaja koji sa sobom nosi huk punog stadiona.

„Fudbal je igra gde su navijači važan faktor i ambijent koji kreira publika je veoma dragocen. Bez navijača fudbal nije isti sport, ali okolnosti su takve. Igrači su se privikli na to i utisak je da nema prevelikog efekta na igru“, rekao je nekadašnji golgeter.

Bajern je deklasiravši Barselonu privukao ogromnu pažnju javnosti. Da li je to bio nagoveštaj minhenskog tima da se prepoznatljivi nemački fudbal konačno vraća na najsvetliju klupsku pozornicu?

„Bajern igra dobar fudbal, ali kad je u pitanju ubedljiva pobeda nad Barselonom treba biti svestan da to nije ona Barsa od pre nekoliko godina. Katalonci pokušavaju da igraju fudbal koji su igrali kad su treneri bili Rajkard i Gvardiola, dok su Ćavi, Inijesta, Ronaldinjo i Mesi predstavljali stub vrhunske ekipe. Ipak ovo nije ta Barselona. Pobeda Bavaraca jeste ubedljiva, ali činjenica je da su Španci plasmanom u četvrtfinale došli do trenutnog vrhunca sa ovim igračkim kadrom. Možda je na pobeda 8:2 uticao i splet okolnosti, ali je realna razlika četiri ili pet golova. Bajern je i protiv Liona upisao pobedu, međutim u tom susretu smo videli dosta izglednih šansi Francuza i pitanje je u kom bi smeru otišao meč da su neku od njih iskoristili. Odbrana minhenskog kluba ne uliva mi baš poverenje i ne mogu da kažem da nemaju slabe tačke.

„Vaš“ Pari Sen Žermen konačno je stigao do finala. Da li je na redu podizanje „ušatog“ pehara?

„Kad klub ulaže veliki novac to mora da se isplati i rezultira uspesima. Prethodnih godina su nagovestili kvalitet, još 2017. godine kad su eliminisani od Barselone iako su u Parizu trijumfovali 4:0 bilo je očigledno da idu ka vrhu Evrope, ali im je nedostajalo i malo sreće. Dobar rad sa sjajnim trenerom uticao je da dođu do finala koje su zaslužili i ranijih sezona. Imaju trenutno dva najbolja igrača na svetu i sve je došlo na svoje. Ne zaboravljam Mesija i Ronalda, ali su oni već na zalasku karijera i smatram da su Mbape i Nejmar sledeće dve velike zvezde. Kad imate takve igrače i za očekivati je da pravite rezultate. Lično sam najavljivao uspehe i ranije, međutim problem su bile Nejmarove povrede. Tokom poslednje dve nokaut faze Lige šampiona je bio povređen i to je u velikoj meri uticalo na rezultate kluba. Ove godine je drugačija slika. Voleo bih da Pari Sen Žermen osvoji trofej, svi klubovi u kojima sam igrao ostali su mi u srcu, a ‘sveci’ su trenutno jedan od najboljih timova u svetu i veoma bi me obradovala titula prvaka Starog kontinenta“, istakao je Ljuboja za Nova.rs.

Danijel Ljuboja
Danijel Ljuboja (Levo), Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar