Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Finalni meč bilo kog takmičenja, a poslebno Lige šampiona, najgledanijeg sportskog događaja u sezoni na Starom kontinentu, privlači brojne "lovce" na brojeve i slova.

Malo, ili gotovo neće uopšte, sve te cifre imati uticaja na igrače Bajerna i PSŽ tokom 90 minuta na terenu Benfike. Ali, nije lepo ih je videti na jednom mestu…

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko pobedi PSŽ, Bajern će ponoviti uspeh iz 2013. godine kada je osvojio triplu krunu (Liga šampiona, Bundesliga i Kup Nemačke) i tako stati uz rame Barseloni koja jedina do sada uspela da osvoji dve triple krune (2009, 2015).

U suprotnom, ako PSŽ pobedi, pridružiće se Bavarcima u društvu ekipa koje su osvojile jednu tripli krunu, u kojem su još Ajaks (1972), PSV Ajndhoven (1988), Mančester junajted (1999) i Inter Milano (2010)

Pobdom bi se Bajern izjedančio sa Liverpulom po broju evropskih titula, a već samim plasmanom u finale stigao je Milan lkoji je takođe igrao 11 puta završni meč za pehar, s tim da milaanezi su bili pravci Evrope sedam puta, dok je na vrhu liste neprokosnoveni Real koji je čak u 13 fidbalski vladao Starim kontinentom.

Bajern je od doalsak Hansija Flika na klupu nanizao deset poeba, a ako slavi i u finalu, biće to najduži niz u Ligi šampiona, za pobedu više od prethodnika u dresu bavarskog kluba Bajern (od aprila do novembra 2013.) i Reala (od aprila 2014. do februara 2015.) koji su pobedđivali deset puta zaredom. Ujedno, minhenski bio bi prvi od Mančester junajteda iz sezone 2008-2009. koji je bez poraza podigao trofej.

Pari Sen Žermen je 41. klub u istoriji koji se domognao finala (računajući i sva prethodna imena takmičenja). U borbi za trofej igraće i protiv tradicije duge 23 godine, jer se Borisija Dortmund 1997. godine, posle pobede nad Juventusom (3:1) upisala kao poslednji debitant koji je podigao trofej.
Narednih šestoro dobitanata, Valensija, Bajer Leverkuzen, Monako, Čelsi i Totenhem, sapleli su se na poslednjem stepeniku.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan druga tradicija, ipak, na strani je „svetaca“, koji imaju 5-3 skor u međuobnim mečevima u Ligi šampiona. Dva tima, doduše, sastajala su se do sada, samo u grpnoj fazi.

Plasmanom Bajerna u finale, trener Hansi Flik se pridružio Miguelu Munjozu, Vinsenteu del Boskeu, Zinedinu Zidanu (Real Madrid), Karlu Ančelotiju (Milan) i Pepu Gvardioli (Barselona), koji su kao igrači i treneri istog kluba stigli do završnog meča za titulu prvaka Evrope.

Ipak, nemački stručnjak, čak i da Bajern trijumfuje, neće moći da uđe u još probranije društve u kom su Munjoz, Zidan, Ančelotiju i Gvardioli koji su u oba navrata podizali trofeje, jer su Rabah Mađer i Žuari u nekoliko minuta bacili na kolena Flikov Bajern 1987. godine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar