Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Sven Goran Erikson, proslavljeni fudbalski trener, preminuo je posle teške bolesti u 77. godini.

Čuveni fudbalski trener rođen je u gradu Sune, i profesionalno je igrao fudbal od 1964. do 1973. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, sa samo 27 godina je doneo odluku da se penzioniše kao, kako je istakao, „prosečan defanzivac koji je retko pravio greške.“

Dve godine kasnije usledo je prvi korak ka samom fudbalskom vrhu, pošto je seo na klupu ekipe Degefors, potom je predvodio Geteborg tri sezone, da bi 1982. otišao u Portugal i preuzeo Benfiku.

Nakon toga 1984. godine je otišao u Romu gde je proveo tri godine, dve je proveo u Fjorentini, potom još tri sezone na klupi Benfike pre nego što je 1992. godine dobio posao u Sampdoriji i neraskidivo postao vezan sa fudbalom u Srbiji.

Tada je, naime, započeo saradnju sa Sinišom Mihajlovićem, kog je doveo u ovaj tim i premestio u poslednju liniju.

Ta saradnja nastavljena je i u Laciju, gde se priključio i Dejan Stanković.

Potom je pet godina, nakon što je napustio Lacio 2001. godine, proveo na klupi Engleske, zatim jednu u Mančester sitiju, da bi nakon toga sedeo na klupi Meksika, Obale Slonovače, Lestera, te kineskih Guangdžoua, Šangaja i Šenžena.

Poslednji tim koji je predvodio bili su Filipini, koje je napustio 2019. godine.

Sa Geteborgom je osvojio UEFA kup 1982. godine, sa Benfikom je uz tri titule u Portugalu dva puta poražen u finalu evrokupova – jednom u Kupu šampiona 1990. godine, i jednom u UEFA kupu, 1983. godine.

No, navijači u Srbiji ga posebno pamte po uspesima sa Lacijalima, pošto je „neboplave“ odveo do titule u sezoni 1999/2000, a sa ovim timom je osvojio i Kup pobednika kupova 1999. godine, UEFA Superkup iste godine, dok je 1998. poražen u finalu UEFA kupa.

Erikson je otkrio u januaru 2024. godine da boluje od raka pankreasa.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar