Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crvena zvezda pobedila je Partizan sa 1:0, derbi je imao dosta dobrih momenata na obe strane, ali je potvrdio da slaba i razvodnjena liga uzima danak.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je u derbiju svega što derbi uobičajeno pruža, igru na ivici žutih i crvenih kartona, na ivici tuče, čak su se i treneri pokoškali, bilo je i dobrih šansi, talenta, ali je izostala efikasnija partija, što je hroničan problem derbija već dugi niz godina.

Raspucavaju se večiti protiv 18 klubova preglomazne lige, oba tima su imala veliki niz pobeda, ali je egzekucija u direktnom okršaju zatajila.

Poslednji put, jedna ekipa je dala tri gola 2017. u aprilu kada je Partizan pobedio sa 3:1, pre toga, u septembru 2015. kada je Zvezda bila bolja sa 3:1.

Minimalne pobede i remiji sa 0:0 i 1:1 su bili ustaljen ritam derbija, ovaj put, crveno-beli su odneli trijumf jer su bili bolji u 2. poluvremenu, prvo je pripalo gostima iz Humske.

Posle svega, nekoliko momenata se izdvaja.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

ZVEZDINA DUŽA KLUPA

Nije se bez razloga Dejan Stanković zahvaljivao upravi Zvezde, prošle godine na proleće je imao blede derbije u prvenstvu i Kupu, taktički i u pristupu, ovaj put je pokazao trenersko sazrevanje tako što je prave karte ostavio za drugo poluvreme.

Ukazano poverenje je iskoristio na pravi način, evropsko iskustvo mu je bilo izuzetno vredno u ovom duelu, što se videlo u drugih 45 minuta utakmice na Marakani.

Presudila je duža klupa crveno-belih i mogućnost da na klupi ostavi Kangu i Falčinelija, a da oni taktički sve promene posle prvog dela igre.

Od starta drugog poluvremena su se uloge promenile i rezervni tandem je Zvezdi doneo dominaciju, na kraju, to je krunisano iz jednog od najjačih oružja, prekida.

Sigurno su i crno-beli skautirali detaljno prekide najvećeg rivala, moglo se videti tokom cele sezone da se radilo na bezbroj ušemljenih kombinacija iz slobodnih udaraca i kornera, sada je Ivanić, kome skok igra nije najjači adut, bio heroj domaćeg tima.

Zaslužio je tu ulogu zbog toga što je prevazišao put od momka u kog su svi sumnjali do prave „desetke“, iako ona stoji na leđima Kataija.

Foto: Starsport

SUĐENJE SIMOVIĆA

Novak Simović imao je težak zadatak jer ovaj put naelektrisani akteri nisu bili samo igrači, već i treneri. Opravdano je pokazao žuti karton Dejanu Stankoviću koji je ušao duboko na teren, ali je usput i oprostio jedan žuti karton Sekuu Sanogu u prvom poluvremenu.

Bilo je sitnih obostranih kompenzacija, ali ne i poteza koji bi mogli da radikalno ili na bilo koji način direktno utiču na tok meča.

Upečatljiva je bila i pomalo je nesrećno ispala scena u kojoj je Simović razdvojio igrače Crvene zvezde od Sejdube Sume, koji je faulirao Sanoga.

Nasrnuli su crveno-beli na Gvinejca, koji je napravio nesmotren faul nad igračem sa Obale Slonovače, ali je imao sreće da prođe bez žutog kartona.

On je pokazan Degeneku, koji je bio najratoborniji zbog faula Gvinejca, pa je tako zaokružena priča u kojoj je sudija imao nezahvalan zadatak da balansira, ali je na kraju u tome uspeo bez davanja preteranog materijala jednima i drugima da se obruše posle meča.

Foto: Starsport

STANOJEVIĆ – SUDAR SA REALNOŠĆU

Da Partizanu nedostaju kvalitetnije utakmice, pokazao je ovaj meč u kom je Stanojević krenuo na sve ili ništa u prvih 45 minuta. Imao je hrabrosti da „baci u vatru“ mladog Jovića i to je veliki „plus“, ali je bilo jasno u nastavku da nema trenutno na raspolaganju adekvatan kadar da ide do kraja sa zamislima, nije bilo „plana B“.

Koliko je Stanković dobio Falčinelijem i Kangom, toliko je Partizan kaskao kada su u igru ušli Jojić i Marković.

Bio je to ujedno i sudar sa realnošću upravo zbog nedostatka Evrope i kvalitetnijih mečeva u ligi, pa je bila razumljiva i nervoza trenera Partizana, koji je želeo da jednom dramom zbog diskutabilnog auta trgne i „naelektriše“ ekipu za nastavak završnice.

Zamerio je igračima što su bili bezopasni u 2. poluvremenu, ali je i to bila posledica upravo uljuljkanosti posle velikog trijumfalnog niza, u kom je 14 različitih igrača davalo golove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar