Foto: youtube.com

"Stvorili ga siromašni, ukrali ga bogati", slogan je koji je postao najveći viral tokom prethodnih 24 sata, zahvaljujući velikim promenama u evropskom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Dvanaest klubova rešilo je da se odmetne jer im nije dovoljno novca od UEFA, rešili su da naprave zatvorenu, elitističku ligu, želja im je da zatvore konstrukciju sa 20 ekipa.

Pojedini evropski velikani strepe, u slučaju raspada Lige šampiona bi čekali pozivnicu ili zavisili od kvalifikacija, UEFA je uzvratila pretnjama, pa je sigurno da nas čeka burno proleće.

Sva dešavanja možete pratiti uživo, a opšti je utisak da se ovom surovom namerom gubi draž onih mečeva koji donose borbe Davida i Golijata i evropske senzacije, poput duela Crvene zvezde i Liverpula u Ligi šampiona.

Jasno je da je završnica velikih takmičenja rezervisana za gigante, ali oni više ne žele da igraju protiv timova poput Olimpijakosa, Slavije Prag ili sličnih timova, ne žele ni centa da se odreknu, koji može da donese duel sa Liverpulom, Realom ili Juventusom.

Odavno je jasno da je fudbal surov biznis, ali je to doživelo kulminaciju i granicu za koju su mnogi mislili da se nikada neće preći. Čak je i španska „Marka“ postavila pitanje uz malu romantičarsku notu.

„Benfika, Seltik, Roma, Ajaks, Crvena zvezda… To su velikani koji su izostavljeni. Stvaranjem Superlige se takmičenje zatvara za 12 timova, čekaju se Bajern, PSŽ i Dortmund, izostavljaju se timovi koji su fudbal učinili velikim. Nema više noći kao one kada je Real izgubio od Odenzea ili Spartaka u Moskvi, Barselona protiv Meca, u Kijevu od Dinama, ili kada je Atletiko kiksnuo protiv Politehnike iz Temišvara, ili protiv OFI Krita“, piše Marka.

Skoro da nema ljubitelja fudbala koji u nedelju uveče nije objavio fotografiju sa koreografijom „Created by the poor, stolen by the rich“, a zanimljiva je i pozadina ovog transparenta.

U pitanju je transparent koji su svojevremeno napravili navijači Afrikena iz Tunisa, koji je igrao protiv PSŽ-a 2017. godine. Parižani su pobedili sa 3:0, a ultrasi Afrikena nisu ni sanjali da će ponovo njihova koreografija doći u žižu.

Siromašni klinci koji žongliraju krpenjačama našli su se između oblakodera i hrpe novca fudbalskih magnata, koji su rešili da kažu „kraj“ i sve u potpunosti podrede vrtoglavom profitu, u eri kada im dodatno „gori“ pod nogama zbog pandemije koronavirusa.

Zanimljivo je da je tadašnji transparent bio poruka PSŽ-u, koji je, barem za sada, odbio da učestvuje u Superligi.

Nije UEFA organizacija zbog koje treba mnogo prolivati suza, šta god da se desi, gigantski klubovi neće sigurno propasti, pitanje je samo koliko će i da li će više svežnjeva novčanica staviti na sto, šta će na kraju konačno zadovoljiti njihove apetite.

Neće se mnogo potresti ako neki klubovi iz Srbije, Rusije, Rumunije ili Mađarske izgube priliku da ih obrukaju na poluvreme ili 90 minuta.

Čak i ako Superliga na kraju izgura svoju priču do kraja, posle buke i suza zbog propasti fudbala, sigurno će se svi navići na novi poredak i nastaviti da gledaju elitni fudbal, kao što su navikli na novi grb Juventusa, upliv Čelsija, Sitija i PSŽ-a u vrh…

Ispaštaće samo fudbalska sirotinja koja je, ma kakva bila UEFA, ipak dobijala kroz nju nekakvu šansu da bljesne, pruži neki šmek fudbala iz perioda kada finansijski jaz nije bio toliko surov faktor na Starom kontinentu.

Došli smo do situacije da pojedine klubove nije briga za draž titule prvaka svoje zemlje ili Evrope, odrekli bi se i domaćeg šampionata u slučaju da finansijski kolač Superlige bude takav da se odsustvo u ovom takmičenju ne oseti u kasi.

Zbog ove situacije, na originalan način se oglasio i Spartak iz Moskve.

„Dragi navijači Milana, Arsenala, Atletika, Čelsija, Barselone, Intera, Juventusa, Liverpula, Mančester sitija, Mančester junajteda, Reala i Totenhema, ako vam je potreban novi klub za koji ćete navijati, tu smo za vas.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram