Foto: EPA-EFE/Nigel Roddis

Ponedeljak u svetskom sportu protekao je u ratu nove Superlige sa FIFA i UEFA, koje imaju odgovor na formiranje elitnog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Dvanaest velikih evropskih klubova najavilo je zatvorenu elitnu fudbalsku ligu, koja bi potpuno narušila sistem takmičenja Lige Evrope i Lige šampiona, ali i nacionalne šampionate najjačih zemalja, poput Engleske i Španije.

To su Milan, Inter, Juventus, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Barselona, Atletiko i Real Madrid.

UEFA i FIFA najavile se da će izbacivati klubove iz svojih takmičenja, dok će njihovim igračima biti zabranjeno da igraju za reprezentacije svojih zemalja.

UEFA je održala konferenciju u ponedeljak i možda već u petak bude doneta odluka o diskvalifikaciji pet klubova iz polufinala tekuće sezone Lige šampiona i Lige Evrope.

Za to vreme, nizale su se poruke protivljenja Superligi sa svih strana, između ostalog i iz tabora Liverpula od Jirgena Klopa, ali i iz tabora Mančester sitija.

Inače, na dan kada je objavljeno formiranje Superlige, tri velikana su rekla „ne“, Bajern, PSŽ i Borusija.

Poruka igrača Lidsa kao šamar Liverpulu

Igrači Lids junajteda izašli su na meč sa Liverpulom u majicama „Liga šampiona – zaradite je“. Iste majice ostavljene su i u svlačionici „redsa“ na Eland Roudu, ali je Jirgen Klop rekao da ih njegovi igrači neće nositi, iako lično ne podržava Superligu Evrope.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели SPORTbible (@sportbible)

Čuveni golman i Ajaks stali iza UEFA

Klub Dušana Tadića podržao je mere koje predviđaju izbacivanje osnivača Superlige Evrope iz svih ostalih takmičenja, a Edvin Van der Sar je to jasno napomenuo u klupskom saopštenju.

„Ajaks je potpuno razočaran i šokiran objavom mogućnosti da se zaigra Superliga Evrope. Podržavamo mere koje predlaže UEFA koje su potvrđene u ponedeljak“, navodi Van der Sar u delu kratkog saopštenja.

Jirgen Klop protiv Superlige!

Kako će „redsi“ u takmičenje, ako se i njihov menadžer protivi ideji? Klop kaže da mu je mišljenje po tom pitanju isto kao i pre dve godine i da mu je cilj uvek Liga šampiona.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Fabrizio Romano (@fabriziorom)

Mika Ričards, ambasador Mančester sitija užasnut je odlukom „građana“ i idejom Superlige

„Razočaravajuće. Naravno da sam ambasador Mančester sitija i smejali smo se ovome kao vicu, ali kada morate da pričate ozbiljno, onda uzmete u obzir ono što se desilo u poslednja 24 sata, prva reč koja mi pada na pamet je – sramota“, rekao je Ričards.

Švajnštajger tvrdi da će ovo uništiti fudbal

Nekadašnji reprezentativac Nemačke i as Bajerna i Mančester junajteda kaže da je sve ovo vrlo tužno i po njegovom mišljenju – uništiće lige kakve danas znamo.

Venger je lepo upozorio dvaput na ono što se dešava

Jednom 2009. kada je rekao da će za deset godina možda biti formirana Superliga, a onda i 2018.

I navijači Junajteda se bune

Kažu da su fudbal stvorili siromašni, a da su ga oteli bogati.

Jasna poruka navijača Arsenala

„Vratite nam naš Arsenal nazad“ i „Sram vas bilo“ uz umrlicu za „tobždije“.

Klubove izbacuju iz evropskih takmičenja od petka?!

Tako bar javlja Rojters koji se poziva na izjavu Jespera Melera iz UEFA izvršnog odbora. On očekuje da klubovi koji učestvuju u UEFA takmičenjima, a opredelili su se za Superligu, budu izbačeni već ove nedelje. To se odnosi i na Ligu Evrope i na Ligu šampiona. Pogođeni ovom odlukom mogli bi da budu Mančester siti, Čelsi, Real Madrid (LŠ) i Arsenal i Mančester junajted (LE).

Davor Šuker je jedan od ljudi koji se protive Superligi.

„Tih 12 klubova ne može da kontroliše čitav evropski fudbal, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dva od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom“, kaže Šuker, predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske.

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Francuzi brišu imena „odbeglih“ klubova iz svojih tabela.

Fudbalski magazin „So Foot“ na taj način želi da izrazi bojkot formiranja Superlige Evrope, pa neće do daljeg pisati nazive šest engleskih i po tri italijanska i španska velikana.

Figo: Brinemo o fudbalu

Portugalska legenda Luis Figo, savetnik u UEFA, takođe se oglasio putem društvenih mreža jednim od slogana Evropske kuće fudbala.

Oglasila se zvezda Mančestera i Portugala

Bruno Fernandes, portugalski reprezentativac i jedan od najboljih fudbalera Mančester junajteda, jasno je poručio da je protiv Superlige jer „snovi ne mogu da se kupe“.

Pobuna u Britaniji, i premijer Džonson se protivi Superligi

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će učiniti sve što je moguće da Superliga, osnovana od strane 12 najmoćnijih evropskih klubova, ne ostvari svoje planove.

Čeferin baš ljut

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, po završenom sastanku Evropske kuće fudbala oštro je govorio o čelnicima klubova koji su formirali Superligu.

„Nisam znao da imamo toliko zmija blizu nas“, rekao je Čeferin i posebno istakao da ga niko nikada nije lagao kao Andrea Anjeli.

ODLUČENO Igrači iz Superlige ne mogu u reprezentacije

Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA, saopštio je da oni fudbaleri koji budu igrali u Superligi neće moći da nastupaju za svoje reprezentacije, što znači da neće moći da igraju na Evropskom prvenstvu i Mundijalu. UEFA oštro uzvraća udarac Superligi.

Stefan Mitrović ima jasnu poruku

Bura oko osnivanja Superlige Evrope ne prestaje, a prvi od srpskih igrača oglasio se štoper Strazbura i reprezentativac Stefan Mitrović.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Italijani čekaju instrukcije UEFA

Kako prenose italijanski mediji, tamošnji Savez reagovaće onako kako ih UEFA bude savetovala po pitanju Juventusa, Milana i Intera. Ipak, bilo kakve odluke i kazne neće se odraziti na tekuću sezonu Serije A. Trenutno je Inter na vrhu tabele, Milan drugi, a Juve četvrti.

Redsi protestuju, neće Liverpul u Superligi

Ispred kultnog Enfilda polako se skupljaju navijači, koji ne žele svoj klub u ovom takmičenju!

„Sram vas bilo“, piše na jednom transparentu, uz 1892-2021, aludirajući na to da bi Superliga uništila istoriju kluba.

Ni Miljakovac „neće“ u Superligu

Još jedna šaljiva objava iz srpskog fudbala – nedavno formirani Miljakovac odbio je „poziv“ Reala i Mančestera da se pridruži novoformiranoj ligi, uz objašnjenje da se uzalud trude.

Dva tima iz Sevilje u Ligi šampiona?!

Kuva u Španiji… Betis je sa trenutne tabele La Lige izbrisao Real, Barselonu i Atletiko, pa bi u tom slučaju u Ligu šampiona otišli Sevilja, Viljareal i upravo Betis, a i Sosijedad kao četvrtoplasirani.

Igrač PSŽ se prvi oglasio: Ovo je krađa fudbala

Ander Erera, fudbaler PSŽ-a, prvi se od „važnijih“ igrača oglasio povodom osnivanja Superlige i govorio je nimalo pohvalno.

Serija A i La Liga na potezu

Kako javlja kolega Fabricio Romano, italijanski klubovi iz Serije A sastaće se popodne sa jasnom temom, a tom sastanku neće prisustvovati Milan, Inter i Juventus, koji su se odlučili za Superligu. Podsetimo, nacionalne lige prete izbacivanjem iz prvenstva klubovima koji su rešili da igraju novo takmičenje…

Što se tiče španskih klubova, oni bi trebalo da se okupe u četvrtak kako bi diskutovali o statusu Reala, Barselone i Atletiko Madrida.

PORTO ODBIO DA IGRA SUPERLIGU

U ponedeljak ujutru se pojavila informacija da bi Bajern, Porto i PSŽ mogli da budu novi takmičari Superlige, ali je uskoro stigao demant.

Horhe Nunjo Pinto da Kosta, predsednik Porta, objasnio je da nije bilo nikakvog dogovora.

„Nije bilo kontakata, ali i ne obraćamo pažnju na to iz više razloga. Prvi je – Evropska unija ne dozvoljava zatvorena prvenstva kao u NBA, a mi ne možemo da učestvujemo u nečemu što se protivi pravilima EU i UEFA. Nisam zabrinut, sumnjam da će to zaživeti. Mi smo u Ligi šampiona i bićemo još godinama. Gledamo i na one sa druge strane poput Bajerna, Ajaksa ili Pari Sen Žermena. Ako smo mi deo UEFA ne možemo da mislimo da ako neko ode, možemo i mi za njim“, poručio je prvi čovek portugalskog velikana Pinto da Košta.

OGLASIO SE I ATLETIKO MADRID

„Jorgandžije“ su potvrdile da su jedan od osnivača novog evropskog takmičenja.

„Atletiko Madrid je došao do dogovora sa 11 najvažnijih evropskih klubova da formira novo takmičenje Superligu, kojom će upravljati klubovi osnivači i koja je stvorena iz želje da bude najbolje takmičenje na svetu“, stajalo je u saopštenju Atletika.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

UEFA BESNA ZBOG POSTUPKA 12 KLUBOVA

Kako prenosi Kris Vilijams, poznati engleski novinar, UEFA od ovog jutra razmišlja da odmah izbaci 12 klubova koji su osnovali Superligu iz svih takmičenja.

On prenosi da bi Real, Barselona, Milan i Liverpul mogli da ostanu bez počasnih znački koje nose na dresovima.

Kako je naveo mnogo je besnih ljudih u UEFA, a rat ovaj sukob je podelio čitav fudbalski svet.

Prvi detalj sa sastanka UEFA

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA jednoglasno je određeno da će se od 2024. godine igrati po novom formatu u Ligi šampiona, u kome će se takmičiti 36 timova.

Naser Al Kelafiti, predsednik PSŽ, glasao je za ovaj predlog, u trenutku kada se postavlja pitanje da li će Parižani da se takmiče u Superligi.

U ovom momentu je Čelsi, kao i ostali klubovi osnivači Superlige, odlučio da napusti Evropsku fudbalsku asocijaciju.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

 

Nova fudbalska „bomba“: Murinjo dobio otkaz

Dok evropski klupski fudbal doživljava jedan od najvećih potresa u istoriji, stiže informacija da je Žoze Murinjo dobio otkaz kao trener Totenhema.

Oglasili se Borusija i Bajern – „ne“

Ono što je bilo poznato dobilo je zvaničnu potvrdu, a to je da su Bajern i Borusija Dortmund protiv Superlige i neće pristupiti istoj, poručeno je iz kluba.
S druge strane, Mančester junajted se poput ostalih osnivača, izuzev Atletika, povukao iz Evropske asocijacije klubova, a Ed Vudvord napustio je funkciju u UEFA.

Pobuna igrača

Polako su i sami fudbaleri počeli da dižu glas protiv nove lige, a prvi među njima su Dejan Lovren i Lukas Podolski. Hrvatski defanzivac je naveo da niko ne gleda širu sliku već samo novac, i ističe kako fudbalu u skorijoj budućnosti preti potpuni kolaps.

Nemački napadač se probudio ljut i smatra da je novi projekat odvratan, a i razočaran je što su neki njegovi bivši klubovi uključeni u celu priču.

Nova potvrda da je JP Morgan finansijer

Dobro obavešteni italijanski kolega Tankredi Palmeri preneo je informaciju „Rojtersa“ potvrdu kompanije JP Morgan da će biti finansijer Superlige Evrope.

UEFA objavila agendu

Sastanak će trajati od 9 do 14 časova, a razmatraće se i format klupskih takmičenja posle 2024. godine.

Radiće se i na regulaciji sistema Lige šampiona, Lige Evrope i ostalih takmičenja od 2021. do 2024. godine.

Ipak, centralna tema je Superliga, iako to nije direktno navedeno u zvaničnom saopštenju.

Najavljena tužba

UEFA je spremna da podnese tužbu tešku do 60 milijardi evra, sa ciljem da izvrši pritisak na klubove Superlige.

Gazeta delo Sport piše da su planirane diskvalifikacije iz domaćih takmičenja, ko izađe iz sistema, van njega će i ostati.

„Zahvaljujemo se onim timovima u ostalim zemljama, posebno francuskim i nemačkim klubovima, koji su odbili ovu ideju. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je“, navodi se u saopštenju UEFA.

Javor odbio Pereza i Anjelija

Ivanjičani su se našalili sa celom situacijom, u svom maniru.

Ništa ne može da zameni derbi protiv Lučana i Voždovca.

Zvezda strepi, čeka konačnu odluku

Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda, oglasio se povodom osnivanja Superlige.

Kako izgleda sistem takmičenja Superlige i koga još vrbuju?

Plan im je da Superligu čini 20 klubova, a uz njih 12, tri će se ekipe priključiti uoči premijerne sezone, a ostalih pet kroz kvalifikacije na osnovu učinka.

Postoje detalji koji neodoljivo podsećaju na Ligu šampiona.

FIFA i UEFA kreću u otvoreni rat s Superligom

Za sada, FIFA se zvanično oglasila rečima da „ne podržava zatvorenu evropsku ligu, koja je osnovana van internacionalnih fudbalskih struktura i ne poštuje ranije ustanovljene principe“. Veliki sastanak UEFA se očekuje u ponedeljak u Montreu, spekuliše se da Superliga želi da privuče još Bajern, Lajpcig i Porto, a najavljene su kazne za sve koji učestvuju, i to kroz nacionalne timove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare