Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Crvena zvezda dominira srpski fudbalom u poslednje četiri godine, ali joj Partizan nikako ne odgovara. A, očajan učinak u večitom derbiju zna da boli jako, kako igrače i sve u klubu, tako i navijače.

Nestvaran je praktično podatak da trostruki uzastopni šampion Srbije od 16. aprila 2016. godine, do danas u okršajima s crno-belima ima mizerne dve pobede, napsram tri osvojene titule!

Partizan i Crvena zvezda odmeriće snage u nedelju od 17 časova na stadionu u Humskoj u 11. kolu Superlige, i biće to sudar dva najveća srpska kluba, ukupno 163. put u prvenstvu, a 201. put u svim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je savršena, ima 10 od 10, dok Partizan štuca i već zaostaje ogromnih osam bodova u odnosu na lidera.

Ipak, na crno-beloj strani Topčiderskog brda apsolutno imaju razloga za optimizam, jer im je Zvezda „redovna mušterija“, pogotovo u Humskoj, uzimajući u obzir statističke podatke.

Na 44 odigrana večita derbija u Humskoj od raspada SFRJ, Partizan je slavio čak 19 puta, uz 17 nerešenih ishoda, i svega osam pobeda Crvene zvezde.

To znači da crveno-beli na svakih pet i po derbija uzmu tri boda u gostima. Ono što bi daleko više trebalo brine zvezdašku javnost, kao i trenera Dejana Stankovića, jeste činjenica da su Borjan, Degenek, Ben i ostali samo dvaput slavili u prethodnih 15 međusobnih duela s najvećim rivalom.

U prethodnom odmeravanju snaga u polufinalu Kupa Srbije 10. juna u Humskoj je Partizan odneo pobedu, golom Bibrasa Natha, na fantastičnu asistenciju Umara Sadika, koji je „slomio kičmu“ Milošu Degeneku, pre nego što je „poslužio“ na tacni Izraelca.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Eliminisali su tada crno-beli Zvezdu, ali na kraju nisu podigli trofej Kupa Srbije, koji je na kraju završio u vitrinama stadiona „Karađorđe. Vojvodina je bila bolja u penal lutriji od Partizana.

Pre pomenutog minimalnog poraza, Zvezda i Partizan su 1. marta odigrali na „Rajko Mitiću“ jedan od verovatno „najmršavijih“ derbija bez golova, kada praktično nije bilo šansi na obe strane.

Jasno je da je takav rezultat išao više u prilog timu Dejana Stankovića, koji je na kraju dominantno osvojio treću uzastopnu titulu prvaka Srbije.

Poslednju od dve pobede u prethodnih 15 duela, počev od aprila 2016. godine, Zvezda je upisala 25. aprila 2019. godine, kada je kao domaćin bila bolja od Partizana golovima El Fardua Bena i Alekse Vukanovića, dok je utešni pogodak za goste delo Rikarda Gomeša.

Pre toga, slast pobede u najvećoj utakmici srpskog fudbala crveno-beli su okusili, takođe u aprilu, ovoga puta 2018. godine. Ponovo su bili domaćini, i ponovo je rezultat bio 2:1.

Tada su sve dileme bile otklonjene praktično posle nešto više od 20 minuta igre, jer su mrežu Vladimira Stojkovića pogodili Nemanja Radonjić u 18, odnosno Aleksandar Pešić u 21. minutu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ognjen Ožegović je kasnim golom iz penala u 98. minutu samo ublažio poraz Partizana, dok se tim Vladana Milojevića kasnije okitio šampionskom titulom.

Ipak, sve to je premalo znajući koliko armiji navijača Crvene zvezde znači pobeda u derbiju, kao da da utakmica svih utakmica u srpskom fudbalu, praktično nosi šest bodova, a dve pobede iz 15 mečeva za četiri godine i tri osvojene titule je mizerija!

Zvezda u daleko boljoj formi ulazi u predstojeći 163. nedeljni derbi, ali kada sudija Simović bude dunuo u pištaljku, ta psihološka prednost će odleteti u vazduh, i ostaće 11 crno-belih na 11 crveno-belih, a jasno je da je tradicija u poslednje vreme naklonjena crno-belima.

Moraće Dejan Stanković da dodatno motiviše svoje učenike, kako bi prekinuli očajan niz iz dvoboja s najvećim rivalom, koji će s druge strane učiniti sve da smanji bodovni zaostatak sa osam, na „minus pet“ bodova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar