Fudbalska reprezentacija Srbije na EURO 2024
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner)

Fudbaleri Srbije će u utorak 25. juna od 21 sat imati priliku da se bore protiv Danske za prolaz u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Opet sve staje u 90 minuta, opet na velikom takmičenju u poslednjem kolu grupne faze odlučujemo o prolasku dalje, opet sve liči na Mundijal u Kataru.

Srbija je pre nepune dve godine bila na Svetskom prvenstvu, u grupi su joj rivali bili Brazil, Kamerun i Švajcarska, a raspored utakmica je ličio na ovaj sa Evropskog prvenstva.

„Orlovi“ su na otvaranju Mundijala u Kataru igrali protiv Brazila, pa su poraženi sa 2:0 i tada su ostavili baš neubedljiv i bled utisak. Ove godine za rivale smo najpre imali Engleze, izgubili smo sa 1:0, utisak nije bio loš, ali poraz se piše i pamti, jer od propuštenih šansi se u fudbalu ne živi.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle Brazila usledio je duel sa Kameruncima, koji su se vratili iz nokdauna, zahvaljujući očajnoj odbrani Srbije, pa su od zaostatka (3:1) stigli do remija – 3:3. Malo drugačija priča bila je ove godine na Evru u meču Srbije i Slovenije, pošto su „orlovi“ bili ti koji su do poslednjih sekundi jurili remi, te na kraju nekako i stigli do njega – 1:1.

Ako su Brazil i Engleska reprezentacije sličnog potencijala i kvaliteta, isto to se može reći za Kamerun i Sloveniju, samo na nešto nižem nivou. Iako je Srbija i protiv Kameruna i protiv Slovenije važila za kakvog-takvog favorita, tu ulogu nije opravdala na terenu. Razlika je samo što nas je protiv Kameruna skupo koštala odbrana i neorganizovanost, a protiv Slovenije masa propuštenih prilika i neefikasan napad.

Sada dolazimo do onog najvažnijeg. U Kataru je to bio duel sa Švajcarskom, sada je u pitanju Danska. Sa Švajcarcima, pre svega Đerdanom Šaćirijem i Granitom Džakom se nismo baš lepo proveli, poraženi smo sa 3:2 u utakmici punoj strasti i emocija, a sada se nadamo da će meč sa Danskom biti drugačije završen.

Vanja Milinković Savić najviši igrač na EURO 2024
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Istina je da su okršaji Švajcarske i Srbije neka posebna priča, pre svega zbog političke note, ali motivacije protiv Danske ne sme da manjka u redovima tima Dragana Stojkovića Piksija. Lični sukobi i nesuglasice neka se ostave po strani, neka svi budu u službi tima i da konačno Srbiju vidimo na maksimumu snage kada je najbitnije.

Švajcarska i Danska su realno ekipe sličnog kvaliteta, imale su obe reprezentacije nekoliko zapaženih uspeha na velikim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina, a u utorak uveče ćemo videti da li je Srbija spremna makar za prolaz grupe i plasman u nokaut fazu, preciznije osminu finala Evra. Ako nije, to znači da će biti jedna od osam reprezentacija čiji će igrači spakovati kofere posle grupne faze, ako jeste, onda se čuveno srpsko „loženje“ nastavlja, a u nokaut fazi može svašta da se desi.

U principu, sastav reprezentacije Srbije nije se mnogo promenio od Katara, lideri na terenu su i dalje isti, kao i selektor, koji treba da opravda produžetak ugovora.

Setićemo se da ni posle Katara naša fudbalska reprezentacija nije blistala u kvalifikacijama za Evro, gde smo zahvaljujući pobedama protiv Crne Gore i Litvanije obezbedili karte za Nemačku, ali isto tako smo dvaput gubili od Mađarske, imali smo dva remija sa Bugarima…

PROČITAJTE JOŠ:

I u pripremama za Evro Srbija je ostavila bled utisak, osim protiv Švedske, koju smo razbili sa 3:0 i ponadali se da ćemo u tom ritmu biti i u Nemačkoj, ali realnost je nešto drugačija.

Ako su naši fudbaleri i selektor Piksi naučili neke lekcije od meča sa Švajcarskom u Kataru, onda će se to valjda videti na terenu protiv Danske, gde nema prostora za kiks.

Danska je nova Švajcarska za Srbiju, pitanje je samo da li su „orlovi“ stari ili su se ipak promenili nabolje.

Neka sami odgovore na to, a bolju šansu od ove teško da mogu da dobiju.


www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare