Dragan Stojković Piksi Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Srbije ponovo su podbacili, ovog puta u drugom kolu Lige nacija, pošto je Danska u Kopenhagenu bila bolja rezultatom 2:0.

Od početka do kraja meča Danci su bili bolji, relativno lako su kontrolisali dešavanja na terenu, a po gol u oba poluvremena bio je dovoljan da se pokaže nadmoć nad Srbijom u ovom trenutku.

Iako rezultatski i statistički to nije bio debakl za „orlove“, igrački ponovo jeste, jer Srbija nije stvorila nijednu stopostotnu priliku. Ako nam je za pohvalu to što smo u nekim situacijama bili dobri i sigurni defanzivno (mada smo zasluženo primali golove), onda stvarno ne možemo i ne treba da se merimo sa ekipama kao što je Danska, a ni sa onim još boljim. U tom slučaju mi smo za neku diviziju ispod.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor Dragan Stojković Piksi ponovo je pokušao da eksperimentiše, pa je meč počeo sa tri štopera, jednim desnim bekom, kao i tri vezna igrača, orijentisana više defanzivno nego ofanzivno (Ilić, Lukić, Grujić).

Koliko je ta odluka bila loša, govori činjenica da je Srbija završila meč sa tri napadača, pošto su na terenu bili Luka Jović, Petar Ratkov i Đorđe Jovanović.

Poznato? Isto tako je bilo i na Evropskom prvenstvu kada je bilo 0:0 u grupnoj fazi u Nemačkoj.

Piksi kao da ništa nije naučio iz tog meča. Razlika u odnosu na EURO 2024 bila je ta što je sada srpska odbrana poklekla dvaput, a tada je uspela da izdrži, ali takođe u napadu nije bilo velike opasnosti po gol Danske.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponovo je Piksi bacio akcenat na defanzivu, kada smo jurili rezultat uveden je Kristijan Belić (kao da je on napadač i neko ko može da promeni tok utakmice), a ovo što smo videli na terenu nije bio fudbal vredan gledanja, kada je u pitanju Srbija. Bezidejno, nekreativno, bledo, mlako…

Naravno da Srbija nekada protiv jačih selekcija (kao što je Španija) mora i treba više da se brani, te da prepusti više posed rivalu, ali Danska zaista deluje kao protivnik koji treba da nam bude po meri, s kojim treba da se nadmećemo, a mi nikako da je pobedimo.

Selektor svakako ima svoj deo krivice za ovaj rezultat, ali ne treba zaboraviti da i naši fudbaleri moraju mnogo bolje. Pitanje je samo da li mogu i znaju, jer to nikako da pokažu, evo još, čini se, od onog Portugala i 2021. godine.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Na sve to, sada je i atmosfera drugačija, Dušan Tadić je otišao u reprezentativnu penziju (kao i još nekoliko fudbalera), Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić nisu sada došli iz (ne)poznatih razloga, dok je Vlahović zbog privatnih obaveza propustio ovo okupljanje.

Po svemu što smo videli, Srbiji se ne piše dobro u fudbalu, a Piksi i „orlovi“ nikako da nas obraduju i pomere se sa „mrtve“ tačke.

Da ne zaboravim da vam postavim jedno pitanje za kraj – je l’ se sećate kada je Srbija poslednji put nekoga pobedila?

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar