Fudbaleri Španije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto su sa 2:1 pobedili Nemačku nakon produžetaka.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Apsolutni junak utakmice je Dani Olmo, koji je u 51. minutu postigao vodeći gol za Španiju, a onda je u 119. asistirao Miklelu Merinu, takođe rezervisti.

Inače, Olmo je u igru ušao već u osmom minutu, pošto je Pedri doživeo tešku povredu i morao je da napusti teren, a za njega je Evro završen, jer je stradalo koleno.

Jedini gol za Nemačku postigao je Florijan Virc u 89. minutu, dok je asistent glavom bio Džošua Kimih.

PROČITAJTE JOŠ:

Španija je mnogo bolje ušla u meč, a Pedri je prvi zapretio, pre nego što se povredio i napustio teren.

Opasnost po gol Nemačke u prvih 15 minuta bili su i Vilijams i Jamal, nešto kasnije je šutirao i Ruiz, ali je mreža mirovala.

Nemačka je veliku priliku imala u 21. minutu. Kimih je majstorski centrirao, Haverc je bio najbolji u skoku, ali je slabo šutirao glavom. Simon je lako odbranio, jer je bio dobro postavljen, ali šut je morao da bude nezgodniji iz ove situacije.

Haverc je opet bio u šansi u 34. minutu, ali je Simon ponovo bio oprezan. Španci su odgovorili preko Vilijamsa, koji je utrčao iza leđa Kimihu, pokušao je iskosa da gađa bliži ugao, ali ga je Nojer zatvorio.

Španija-Nemačka Foto: AP Photo/Michael Probst

U 39. minutu i Olmo je pokušao sa distance, ali je Nojer odbranio, a isto je uspeo i kod šuta Jamala za kraj prvog poluvremena.

Početkom drugog dela kombinovali su Vilijams, Jamal i Morata, koji se sjajno zagradio, okrenuo i šutirao sa svega šest metara, ali je to učinio prejako.

U 51. minutu viđen je prvi gol. Dani Olmo je pogodio mrežu, dok je asistent Lamine Jamal. Krilni igrač Španije je dobio loptu u prostor po desnoj strani, uočio je Olma koji je sjajno utrčao u sredinu, a onda mu podelio pas. Olmo je iz prve veoma precizno šutirao i pogodio mrežu, Nojer je bio nemoćan.

PROČITAJTE JOŠ:

Filkrug je ponovo ušao sa klupe i bio ponajbolji igrač Nemačke, ali ga gol nije hteo. Bio je u dobroj poziciji u 69. minutu, odložio je loptu do Andriha, koji je potegao sa ivice šesnaesterca, ali je Simon sjajno odbranio.

Haverc je nešto kasnije izblokiran od strane Karvahala, dok je Filkrug u nastavku loše šutirao glavom.

U 77. minutu Španiju je spasila stativa. Nemci su imali brzu akciju, Virc je dobio loptu po desnoj strani, uposlio je Filkruga, koji je majstorski šutirao u padu, iako se vukao za dres sa Naćom. Napadač Nemačke nije imao sreće, jer je pogodio stativu.

Španija-Nemačka Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Mnogo sreće imao je golman Simon u 82. minutu. Loše je ispucao loptu golman Španije, a onda je izleteo, pa se zaustavio. Haverc je imao stopostotnu priliku, pokušao je da lobuje Simona, ali je lopta otišla preko prečke.

Međutim, inicijativa Nemaca se isplatila u 89. minutu. Mitelštat je centrirao sa leve strane, najviši u skoku je bio Kimih, koji je spustio loptu do Virca. Krilni fudbaler Nemačke je potegao iz prve, lopta je pogodila stativu, ali se odbila u mrežu, dok je odbrana Španije bila nemoćna.

Mogla je Nemačka i do pobede u nadoknadi vremena, ali je Miler šutirao pored gol na centaršut Kimiha.

Španija-Nemačka Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

U prvom produžetku je uglavnom bilo mirno i bez velikih šansi. Nemci su uglavom pretili sa leve strane, ali su u jednom navratu Simon i Kukurelja zajedno otklonili opasnost iz peterca. Ojarzabal je imao opasan udarac ka golu Nojera, ali je lopta otišla tik pored stative.

Uprkos nešto mirnijem ritmu, Nemci su mogli do vođstva u 105. minutu. Virc je dobio loptu nakon što je Nemačka stvorila višak po levom krilu, iz trka je šutirao Florijan sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla pored gola.

U 107. minutu dogodila se veoma zanimljiva situacija, kada su Nemci tražili penal. Lopta je posle jednog šuta pogodila Kukurelju u ruku, što je bio očigledno, ali je sudija pokazao da se igra nastavi, uprkos protestima Nemaca.

Španija-Nemačka Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Virc je u 109. minutu dugo vukao kontru, ali je i čekao podršku, a tu akciju je okončao Filkrug lošim šutem sa ivice kaznenog prostora. Nekoliko minuta kasnije Filkrug je ponovo bio u prilici. Kimih je centrirao, Filkrug se majstorski izborio za poziciju i opet u padu zakačio loptu, ovog puta glavom, ali je Simon sjajno odbranio.

Izgledalo je kao da Španci jedva čekaju penale, ali Merino nije tako mislio. Dani Olmo je dobio mnogo vremena i prostora, uputio je odličan centaršut, lopta je preskočila Ridigera i stigla do Merina, koji je sjajno šutnuo glavom i ostavio Nojera nemoćnog.

Španija-Nemačka Foto: AP Photo/Michael Probst

Mogao je Filkrug u 123. minutu da bude junak, ali je posle centaršuta i pokušaja glavom, lopta prozujala pored stative, dok je Simon samo pogledom to ispratio.

U 125. minutu Karvahal je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, ali Nemci posle cenatršuta Krosa iz slobodnog udarca nisu zapretili i Simon je uhvatio loptu.

Inače, ovo je bila poslednja utakmica u karijeri za Tonija Krosa, koji je prethodno završio klupsku karijeru, a sada je okončao i reprezentativnu.


Španija – Nemačka 2:1 (0:0)

(Olmo 51, Merino 119 – Virc 89)

Stadion: MHP arena

Sudija: Entoni Tejlor

ŠPANIJA - NEMAČKA 2:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare