Foto: N1

Jednom od najstarijih klubova u zemlji, somborskom Radničkom, od nedavno je u potpunosti zabranjen pristup gradskom stadionu, a na njegovo mesto ušao je novi, osnovan pre nešto manje od tri godine.

Na terene na kojima je somborski Radnički bio skoro 70 godina, uselio se drugi, novi fudbalski klub „Radnički 1912“, osnovan 2018. uz podršku lokalnih SNS vlasti, ali i javnosti poznatih osuđivanih kriminalaca.

Generacije su prošle kroz jedan od najstarijih klubova na ovim prostorima. Na skoro 120 godina dugu tradiciju somborskog Radničkog podsećaju fotografije. Neka sećanja i dalje su živa.

PROČITAJTE JOŠ...

„Godine 1969. sam došao kao klinac sa sela, tu sam proveo najlepših deset godina, tu su me vaspitali da budem najpre čovek, a onda fudbaler. I dan danas je to u meni ostalo i prenosim i na sina i na unuka“, rekao je Žarko Japundžić iz Sombora za N1.

Tradicija se prenosila sa kolena na koleno, dok jednog dana, Žarkovog unuka nisu dočekala zatvorene kapije gradskog stadiona.

„Ja sam od svoje četvrte godine u klubu Radnički Sombor. Do tada nas niko nije zatvarao, mogli smo na stadion, mogli smo da radimo šta hoćemo, sad je došlo to vreme da nam ne daju na stadion, ne znamo ni mi zašto“, rekao je Nikola Japundžić.

Zato sto se na gradski stadion, napravljen polovinom 20. veka upravo za potrebe Radničkog, uselio jedan drugi – novi Radnički. Istog imena – zapravo, gotovo istog.

FK „Radnički 1912“ nije osnovan 1912. godine kako mu to ime sugeriše, nego 116 godina kasnije na sednici održanoj 26. juna 2018. godine, kada uprava kluba FK Stanišić iz obližnjeg sela, odlučuje da preimenuje taj klub u Radnički i doda mu uz ime i godinu osnivanja pravog, starog, prvog somborskog Radničkog.

„Na taj način pokušavaju da preuzmu našu istoriju, odnosno neku tradiciju fudbalskog kluba Radnički koji je osnovan 1912. godine, i nakon toga, ne znamo na koji način, ne znamo ko je to dozvolio, uglavnom taj preimenovani klub se seli na gradski stadion i useljava se u istočnu tribinu koja je napravljena povodom sto godina kluba Radnički iz Sombora. Prvo su nam uskratili mogućnost treniranja na glavnom terenu na kom smo inače igrali i utakmice, potom nas izbacuju i sa pomoćnih terena, to je sve bez odluke, nego nekim nasilnim postupcima“, kazao je Sava Majstorov, vršilac dužnosti i sekretar FK Radnički.

Sportski centar „Soko“ koji upravlja stadionom dostavio im je jedan dokument – pravilnik koji kaže da termine na stadionu koji su delom i sami gradili moraju da plate, te da za neplaćene termine koje su koristili imaju i dug.

„Taj pravilnik na koji se oni pozivaju postoji od polovine 2018. godine, tačnije od osnivanja ovog novog kluba koji ja zovem eks-Stanišić“, dodaje Sava Majstorov.

Foto: N1

Preobražaj „eks-Stanišića“ u „Radnički 1912“ odvijao se uz podršku Stanišićanina Dragana Drče. Prvi put javnost je za njega čula 2003. godine kada je u okviru akcije „Sablja“ uhapšen kao član “Somborskog klana” zbog razbojništava i krađe automobila. Drugi put, kada je zbog uzgajanja marihuane u objektima govedarske farme „Graničara“ u Gakovu, osuđen na kaznu od šest meseci zatvora.

Otvoreni prijatelj novog Radničkog je i aktuelni predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus. U vreme kada se stvarao novi Radnički, bio je gradski odbornik i poverenik Srpske napredne stranke. Tada je je i javno istupao i u ime novoosnovanog kluba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar