Ljubinko Drulović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

"Ja bih voleo da to bude neki bivši igrač, vrhunsko ime. Da li Vladimir Jugović, Nemanja Vidić, igrači koji su ostavili neki veliki fudbalski trag, ima još kandidata. ali sigurno je da ima vrhunskih igrača koji su pošteni ljudi, profesionalci, koji bi srpski fudbal mogli da vrate na dobar put", rekao je Ljubinko Drulović za portal Nova.rs.

Drulović, nekadašnji trener Partizana i vršilac dužnosti selektora Srbije, govorio je za Nova.rs o stanju u srpskom fudbalu, reprezentaciji, promenama u fudbalskom savezu, ali i Superligi Srbije.

Kvalifikacije su počele, a sa njima su najavljene i promene jer je Slaviše Kokeze otišao sa čela Fudbalskog saveza Srbije. Koliko to može negativno da utiče na igrače koji nose reprezentativni dres?

PROČITAJTE JOŠ...

„Mislim da to ne dotiče igrače, nema preterano velike filozofije. Jednostavno, tu je novi stručni štab, previše toga novog što će morati da čuju, da vide. Dodatan razlog za fokus na utakmice jeste i to što dobri rezultati znatno povećavaju šansu da se Srbija nađe na Svetskom prvenstvu, tako da verujem da će biti skoncentrisani samo na teren. Uostalom, većina njih igra u inostranstvu i dolazi samo kad su reprezentativne akcije, pa nemaju kontakta sa svim tim stvarima. Ne verujem da će sve ovo sa Slavišom Kokezom i dešavanjima u Fudbalskom savezu Srbije imati bilo kakvog uticaja na njih. Žal je samo što nije bio publike, jer nema sumnje da bi reprezentacija imala ogromnu podršku protiv Irske i Portugala“, rekao je Drulović.

U narednih nekoliko meseci Srbija bi trebalo da dobije novog predsednika saveza. Ko bi po vašem mišlejnju bio dobar izbor?

„Ja bih voleo da to bude neki bivši igrač, vrhunsko ime. Da li Vladimir Jugović, Nemanja Vidić, neki igrači koji su ostavili neki veliki fudbalski trag, ima još kandidata. Sigurno je da ima vrhunskih igrača koji su pošteni ljudi, profesionalci, koji bi srpski fudbal mogli da vrate na dobar put. Opet, ostaje nam da vidimo kakvi su ti lobiji u savezu i oko njega. Imamo dobre primere u Hrvatskoj sa Davorom Šukerom i Crnoj Gori sa Dejanom Savićevićem. Ne vidim zašto to ne bi mogao da bude slučaj i u Srbiji.“

Novog predsednika FSS očekuje dosta posla. Od čega bi trebalo da krene?

„To je kompleksno pitanje, situacija koja bi mogla da traje par godina i tokom koje je potrebno promeniti mnogo stvari, pod uslovom da je nekome u interesu da srpskom fudbalu pomogne. Potrebno je razmišljati o nižim ligama, o Superligi koja ne vodi ničemu, gde imamo 20 klubova od kojih trećina nema kvaliteta za taj rang takmičenja. Te promene su neophodne kako bismo bili konkurentni u Evropi. Recimo, Zvezda i Partizan ne mogu da izgube po 20 utakmica, eventualno jedni od drugih. Bolje je da gledamo derbi tri ili četiri puta godišnje nego utakmice tokom kojih je jasno niko nema šta ni da izgubi ni da dobije. Problemi su i sa takmičenjima mlađih selekcija, ne samo u savezu već i na tom nekom drugom nivou. Po meni, pomoć srpskom fudbalu je neophodna na način koji će dopustiti da talenat koji posedujemo pretočimo u rezultate seniorske selekcije.“

Šta još identifikujete kao problem srpskog fudbala?

„Mnogo toga je potrebno promeniti… Recimo, nije normalno da se svake godine menja sistem takmičenja, kako kome padne na pamet. Imamo ponovo primer Hrvatske, imaju ligu sa deset klubova a Dinamo je izbacio Totehnem, igra odlično, njihova reprezentacija je među najboljima u Evropi, imaju odlične uslove na stadionima. Mi kao mala zemlja imamo 20 klubova u Superligi. Bolje bi bilo skoncentrisati taj kvalitet na manji prostor i napraviti neizvesnije i zanimljivije prvenstvo.“

Da li je to moguće postići samo promenom predsednika saveza?

„Ne, za ovakve promene je potrebno vreme, mnogo veće od recimo šest meseci. Neophodno je da bude urađena dobra analiza, dobar program i da predsednik dovede ljude koji žele da rade na poboljšanju uslova srpskog fudbala. Videćemo šta će odlučiti oni koji donose odluke u FSS. Dosta će zavisiti i od lobija, pratećih stvari, ali ja bih voleo da to bude neki profesionalac, neko veliko ime, jer sam siguran da bi svima bilo bolje. Mnogo toga lošeg se priča, zbog toga svi mi gubimo na vrednosti“, zaključio je Drulović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare