Benjamin Šeško i Košta
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst)

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj polako ali sigurno se bliži svojoj završnici, a smotru najboljih fudbalskih reprezentacija Starog kontinenta obeležilo je nekoliko neobičnih stvari.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Ovde smo izdvojili šest koje su obeležile kako grupnu fazu, tako i osminu finala.

Najbrži gol u istoriji šampionata Evrope

Fudbaleri Albanije po drugi put u istoriji plasirali su se na Evropsko prvenstvo, a bile su im potrebne samo 23 sekunde kako bi po prvi put zatresli mrežu. Nedim Bajrami je iskoristio očajnu reakciju poslednje linije Italije, istrčao sam pred Đanluiđija Donarumu i pogodio mrežu za 1:0. Iako je Albanija na kraju poražena (samo 15 minuta kasnije rezultat je bio 2:1 za „azure“), pogodak koji je postigao Bajrami oborio je rekord Dmitrija Kiričenka iz 2004. godine, koji je protiv Grčke zatresao mrežu posle jednog minuta i pet sekundi igre.

PROČITAJTE JOŠ...

Najbrži gol u istoriji nokaut faze

Kada je Turska izborila korner protiv Austrije a Arda Guler centrirao u 53. sekundi meča, lopta je stigla do druge stative gde je Kristof Baumgartner veoma loše zahvatio, pogodio Stefana Poša, odbila se ka Patriku Pencu, a čuvar mreže Austrije ju je samo sklonio sa gol-linije i odbio nazad u polje.

I dok su Austrijanci zbunjeno gledali, Merih Demiral je natrčao na loptu i zakucao je u gol za 1:0. Prošlo je samo 57 sekundi, što je drugi najbrži gol u istoriji Evropskih prvenstava, ali i najbrži gledajući samo nokaut fazu, i to ubedljivo. Prethodni rekord držao je Robert Levandovski, koji je 2016. godine zatresao mrežu protiv Portugala nakon 100 sekundi.

Devet autogolova i „galop“ ka rekordu

U istoriji šampionata Evrope do turnira koji je odigran 2021. godine postignuto je samo devet autogolova. Potom je na šampionatu koji je odigran širom Starog kontinenta 11 puta neki fudbaler zatresao mrežu svog tima, a trenutno je EURO 2024 na „koti 9“.

Redom su to činili Antoan Ridiger (Nemačka, protiv Škotske), Maksim Vober (Austrija, protiv Francuske), Robin Hranač (Češka, protiv Portugala), Klaus Đasula (Albanija, protiv hrvatske), Rikardo Kalafjori (Italija, protiv Španije), Samet Akajudin (Turska, protiv Portugala), Donjel Malen (Holandija, protiv Austrije), Robin le Norman (Španija, protiv Gruzije) i Jan Vertongen (Belgija, protiv Francuske). Kako nas do kraja turnira očekuje još sedam utakmica, ne bi bilo iznenađenje ni da rekord od 11 autogolova bude nadmašen.

Francuzi bez gola iz igre do četvrtfinala

Francuska je među osam najboljih prošla uz samo tri postignuta gola tokom četiri utakmice. Dva su postigli protivnički igrači – Maksimilijan Vober iz Austrije doneo je pobedu Francuzima (1:0), a lopta je nakon udarca Randala Kolo Muanija pogodila u nogu Jana Vertongena i završila u mreži Belgije. Treći gol je postigao je Kilijan Mbape sa penala protiv Poljske, pa su tako „trikolori“ bez pogođene mreže iz igre stigli u borbu za polufinale Evra.

Diogo Košta – tri odbranjena penala i ulazak u istoriju.

Košta je na utakmici protiv Slovenije postao prvi fudbaler u istoriji koji je postigao nekoliko nestvarnih podviga. On je postao prvi golman koji nije primio nijedan gol na mečevima u kojima su igrani regularnih 90 minuta, produžeci i penali, prvi je golman koji je sačuvao svoju mrežu tokom penal – serije, i na sve to postao je prvi golman otkako se igraju turniri za naslov prvaka Evrope koji je zabeležio tri odbrane tokom penal-serije.

Karton pomoćnika odlučio raspored u grupi Srbije

Nakon remija sa Danskom, Srbija je ostala poslednja na tabeli sa dva boda, Englezi su sa pet bili prvi, dok su Danska i Slovenija bile poravnate sa po tri boda. No, to nije bilo sve – obe ekipe su imale istu gol-razliku (2-2), isti broj datih golova (po dva), i na prvi pogled isti broj kartona pokazanih igračima. U prvom trenutku bilo je objavljeno da je Danska druga zbog toga što je u kvalifikacijama zauzela prvo mesto upravo ispred Slovenije, ali je to demantovano, a UEFA objavila zvaničan razlog – presudio je žuti karton koji je dobio Milivoje Novaković, pomoćni trener „zmajčeka“. Tako su Slovenci otišli na Portugal, a Danci na Nemačku, ali su i jedni i drugi iz grupe „orlova“ završili Evro u osmini finala.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare