Foto: Profimedia, EPA-EFE

Svaki novi dan proveden na Mundijalu je sve teži. Ne zato što je u Dohi zahtevno, dosadno ili restriktivno, već zato što kako vreme prolazi, tako se sve češće postavlja logično fudbalsko pitanje - kako svi mogu nešto da urade, samo Srbije ne može nikad ništa.

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Vreme teče, približava se kraj Svetskog prvenstva, Hrvatska gura sve dalje i dalje, a sad nam je i Maroko zario prste u ranu, jer evo i on ode u polufinale, neustrašivim igrama i velikim pobedama.

Znam da je većina vas već i zaboravila da je Srbija igrala u Kataru, ali evo mi koji „nemamo pametnija posla u životu“ svakog dana se iznova prisetimo da je Japan pobedio Španiju i Nemačku, Kamerun Brazilce, Saudijska Arabija Argentinu, Maroko otresao Španiju i Portugal, Hrvati Brazilce… Samo mi nismo nikoga ni okrznuli. Jesmo zapravo Kamerunce, sprečili smo ih da oni odu u osminu finala.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je popularno biti pun razumevanja prema reprezentaciji, biti uz nju kada joj je najteže, jer lako je navijati kada se pobeđuje. Važno je sada pokazati lojalnost, ljubav, podršku i poverenje.

I s tim se delimično i slažem.

Problem je samo u tome što je srpskom fudbalu teško poslednjih 50 godina, a baš toliko ih i imam. Drugim rečima, zapravo i ne znam za neke srećne dane. Osim ako se ne računaju plasmani na Mundijal ili Evro i recimo pobeda nad Nemačkom u Južnoj Africi 2010. Dobro i ona nad Španijom 1990.

„Čast je igrati za reperezentaciju“, „nama je najteže kada izgubimo“ i ostale infantilne umotvorine nisu dovoljne za neuspeh na Mundijalu. Da, u Kataru je Srbija doživela neuspeh. Ovo je slabiji rezultat nego što ga je imao Mladen Krstajić u Rusiji 2018. godine. Tadašnjio selektor, na koga je bacano i drvlje i kamenje, bar je dobio jednu utakmicu. Sada smo zadovoljni što smo se plasirali i igrali nerešeno s Kamerunom. Jer „ovo je naš maksimum u ovom trenutku„.

Foto:Srdjan Stevanovic © StarSport; ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia;Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Ne, ovo je možda generalno naš maksimum na velikim takmičenjima. U kvalifikacijama nije, tu ćemo da dohvatimo neku Litvaniju, Bugarsku, da izdominiramo, odigraćemo jedan kršten meč i likovati da ćemo tamo gde odemo postati prvaci. A, onda sledi prizemljenje.

Naivno smo pomislili da je Piksi osvestio „orlove“ da su sposobni za nešto više od odlaska na Mundijal. Kao i što mislimo da je fudbalskoj reprezentaciji potrebna bezuslovna podrška. Pisali smo pre neki dan o podršci Argentinaca Mesiju. Nije iskoristio kazneni udarac, a Argentinci su ga „nosili“ narednih 15 minuta. Bukvalno su ga dizali iz nokdauna. On im se odužio tako što je Argentinu odveo u polufinale. Vama se za podršku nikada niko nije odužio.

Ali, mi smo nepopravljivi.

Čekaćemo novu utakmicu, nove kvalifikacije i novi veliki turnir da opet bodrimo Srbiju i verujemo u nju. Možda je baš na sledećem turniru stvarno vreme da nas neko za tu podršku i obraduje…

BONUS VIDEO Pričali smo s “Nejmarom” i malo nas je razočarao – ne zna ko je Rambo