Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia; Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; ADIL BENAYACHE / Sipa Press / Profimedia

Jedna zastava neočekivano je postala glavna zvezda Svetskog prvenstva 2022, jedna reprezentacija neočekivano je postala 33. učesnik Mundijala, samo jedna politička poruka je dozvoljena na takmičenju Svetske fudbalske federacije (FIFA), koje se održava u Kataru.

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

Kada su fudbaleri Maroka posle pobede nad Španijom na terenu slavili sa razvijenom zastavom bilo je jasno da slede dani rasprava, podrške, negodovanja, jer to nije bila zastava Maroka, već Palestine. Gotovo na svakom koraku u Dohi mogu da se vide palestinske zastave, na skoro svakom navijačkom šalu postoji poruka „Free Palestina“, čak i neki volonteri nose poruke podrške.

„Palestina je naš slučaj, naša borba u celom arapskom svetu“, isti je stav svih navijača bez obzira da li su iz Tunisa, Maroka, Katara, Alžira, Saudijske Arabije…

PROČITAJTE JOŠ

Solidarnost u arapskom svetu je ovih dana izuzetno izražena, svi se saosećaju s Palestincima „jer oni pate“, a njihovu zemlju doživljavaju kao drugu domovinu.

I sve je to u redu da FIFA ponovo nema dvostruke standarde. Iako je zabranila isticanje političkih parola, svetska kuća fudbala je u Kataru malo toga uradila i da ih spreči. Pojavile su se slike gde čak i u VIP ložama na stadionima sede ljudi koji oko ruke imaju traku s motivima palestinske crno-bele marame i njihove zastave. I na utakmicama Tunis – Australija ili Maroko – Belgija, navijači su razvili veliku zastavu „Free Palestina“.

Podrška nije dolazila samo na utakmicama i samo iz arapskog sveta, pa je početkom decembra zabeležena scena u kojoj engleski navijači skandiraju u mikrofon jedne izraelske televiziji „free Palestina“. Pojedini mediji su zabeležili i situacije u kojima su izraelski novinari zamoljeni da napuste restoran ili taksi vozilo kada kažu odakle su, a oni sami tvrde da se u Dohi ne osećaju bezbedno.

FIFA ni ovog puta nije bila dosledna, ne zato što nekome smetaju zastave Palestine, već zato što je zbog slične podrške Fudbalski savez Srbije kažnjen sa 21.300 evra. Naime, pred utakmicu sa Brazilom u svlačionici reprezentacije Srbije bila je zakačena zastava na kojoj je prikazana mapa Srbije sa Kosovom unutar njenog sastava i natpisom: „Nema predaje„. Da ne ulazimo u polemiku da li je toj zastavi bilo mesto u svlačionici ili nije, suština je da podrška Kosmetu nije dozvoljena, a podrška Palestini jeste. I to ne u svlačionici, nego na terenu.

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Isto kao što su na tribinama „dozvoljene“ ustaške zastave s prvim belim poljem šahovnice i na njih više niko i ne obraća pažnju.

FIFA je u slučaju Srbije izjednačila zastavu „Nema predaje“ sa jezivim transparentima posvećenim Milanu Borjanu, golmanu Kanade, na kojima se uvredljivo aludira na proterivanje Srbija u akciji „Oluja“. Doduše, FIFA je procenila da za uvrede Hrvati moraju da plate 30.000 evra više. Disciplinska komisija FIFA je istakla da je kačenjem zastave u svlačionici Srbije prekršen njen pravilnik, ali za ostale slučajeve taj pravilnik izgleda ne važi.

PROČITAJTE JOŠ

Ne važi, recimo, ni za Granita Džaku, reprezentativca Švajcarske, koji je posle meča veličao teroristu Adema Jašarija, pravdajući se da je zapravo obukao dres sa prezimenom Jašari u znak podrške mladom reprezentativcu Ardonu Jašariju. I Disciplinska komisija, naivna kao francuska sobarica, poveruje u ovu bajku i ne pokrene postupak.

Da je FIFA dosledna i da ne dozvoljava upliv politike u fudbal ovog teksta ne bi ni bilo.

Ovako, u istorijskoj utakmici na Svetskom prvenstvu u Kataru, Palestina je povela 1:0.

BONUS VIDEO Pričali smo s “Nejmarom” i malo nas je razočarao – ne zna ko je Rambo