Foto: EPA-EFE/Franck Fife

Levandovski pomera granice iz sezone u sezonu.

Napadač Bajern Minhena Robert Levandovski nedavno je postigao het-trik u osmini finala Lige šampiona, čime je ispisao nove stranice fudbalske istorije u više parametara.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, Bajern je deklasirao Salcburg sa 7:1, a Poljak je bio strelac prva tri gola u razmaku od 12. do 23. minuta.

To mu je bio peti het-trik u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, a ujedno je postavio najbrži het-trik u istoriji takmičenja.

Popularni Leva je nadmašio rekord Marka Simonea, koji je davne 1996. postigao tri gola za 24.minuta utakmice.

U strelce protiv Salcburga sem Levadovskog upisali su se još i Gnabri, Miler (dvaput) i Sane, za kog je Levandovski imao asistenciju.

Petim het-trikom ušao je u društvo Ronalda i Mesija, koji su po tri gola u Ligi šampiona uspeli da postignu čak osam puta u svojim karijerama.

„Poljska haubica“ je ujedno na ovom meču stigla do 42. u sezoni odnosno do sedme uzastopne sezone sa najmanje 40 golova na svom kontu čime je potvrdio status jednog od najboljih napadača svih vremena.

Ujedno, as Bavaraca je novim golovima u Ligi šampiona prestigao legendarnog Gerda Milera sa 68 golova u evropskim takmičenjima (na 77 mečeva). Rekord Nemca iznosio je 66 golova, na 74 utakmice.

Levandovski je i u prethodnim sezonama mnogo puta ispisivao fudbalsku istoriju, a kao jedan od najboljih performansa u istoriji fudbala ostaće upampćen njegov nastup na utakmici protiv Volfsburga u šestom kolu Bundeslige 2015. godine.

Tada je Poljak za devet minuta postigao čak pet golova, među kojima su i neki zaista spektakularni.

Trener Bavaraca tada je bio Pep Gvardiola, a da priča bude još luđa, Leva je šansu na toj utakmici dobio tek na poluvremenu kada je zamenio Alkantaru.

Golovi su stigli kao na traci od 51. do 60. minuta, publika na „Alijanc Areni“ nije mogla da veruje šta se dešava, a čuđenje nije skrivao ni trener Bajerna Pep Gvardiola.

Robertov učinak u 2021. godini bio je neverovatan, što je potvrdilo i obaranje dva rekorda koja je držao Gerd Miler.

Sve do poslednjeg kola Budenslige 2020/21. Leva i Miler bili su izjednačeni sa po 40 golova u jednoj sezoni u nemačkom prvenstvu. Ipak, Robert je u poslednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Augsburga stigao do jubilarnog 41. pogotka i to u 90. minutu.

Bajern je na tom meču lako stigao do pobede do 5:2, a ujedno je osvojena i titula i to deveti put zaredom.

Kasnije, takođe u 2021. godini, Poljak je stigao do novog rekorda i to ponovo nadmašivši Gerda Milera.

U poslednjoj utakmici kalendarske godine Bajern je ponovo dočekao Volfsburg, a Levandovski je u pobedi od 4:0 učestvovao jednim golom.

Time je prestigao Milera i rekord iz 1972. godine, pošto mu je to bio 43. gol u kalendarskoj godini, naspram Gerdovih 42.

Levadovski ima 33 godine, a što je stariji to je i bolji, što pokazuje i statistika.

Naime, pre nego što je napunio 30. Poljak je odigrao 257 utakmica za Bajern postigavši 180 golova. To je u proseku 0,7 pogodaka po meču.

Nakon napunjene 30. godine Levandovski je odigrao još 118 utakmica na kojima je bio strelac čak 125 puta, što je dovoljno za prosek od 1.05 gola po meču.

Međutim, mrlja koja je ostala, a tiče se Levandovskog je nagrada u vidu „Zlatne lopte“.

Većina ljubitelja fudbala smatra da je Poljak zaslužio tu nagradu i 2020. i 2021. godine, ali mu ona, bar za sada, nikada nije dodeljena.

U 2020. „Zlatna lopta“ nije nikome ni uručena zbog velikih problema koja je izazvala pandemija koronavirusa, dok je u 2021. nagradu u riznicu odneo Lionel Mesi, po mnogima nezasluženo.

FIFA je nešto kasnije, koliko-toliko ispravila nepravdu pošto je Robertu dodelila nagradu za najboljeg igrača godine. Glavna konkurencija bili su mu Mesi i Mohamed Salah.

Takođe, napadač Bajerna je proglašen i za sportistu godine u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS).

Robert Levandovski; Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Bajern je ove sezone već osvojio jedan trofej (u Superkupu pobedivši Dortmund 3:1), a u igri je za još dva. Bundesliga praktično da je već rešena pošto Bavarci imaju devet bodova više od Borusije Dortmund, dok u Ligi šampiona čekaju protivnika u četvrtfinalu.

Jedini neuspeh sezone Bajern je doživeo u Kupu Nemačke, pošto je Borusija Menhengladbah izbacila Bavarce sa ubedljivih 5:0 u ranoj fazi takmičenja.

Priliku za podvig Levandovski će imati i sa reprezentacijom Poljske, čiji je najbolji strelac.

Poljaci će igrati u finalu baraža za Mundijal u Kataru, pošto je Rusija, sa kojom je trebalo da igraju u polufinalu, izbačena zbog rata u Ukrajini. Poljska čeka pobednika duela između Švedske i Poljske.

BONUS VIDEO Najbolji golovi svakog tima Bundeslige u prvom delu dezone 2021-2022 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar