Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Pari Sen Žermen nije tim za velika dela.

Pari Sen Žermen je još jednu godinu zaredom doživeo neuspeh u Ligi šampiona, pošto je poražen od Real Madrida u dvomeču sa 3:2.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon pobede Parižana na „Parku Prinčeva“ sa 1:0 golom Kilijana Mbapea u poslednjim sekundama utakmice, mnogi su pomislili da Real nema snage da se vrati u drugom meču na „Santjago Bernabeu“.

PSŽ je u sredu u Madridu odigrao odlično prvo poluvreme, a Mbape je iskoristio maestralnu asistenciju Nejmara u 39. minutu za 1:0.

Ipak, u drugom poluvremenu situacija se znatno promenila, Real je zaigrao odlučnije i konkretnije, a sve to je realizovao Benzema i to ni manje ni više nego het-trikom za 17 minuta.

Parižani su ostali šokirani, Lionel Mesi bio je praktično nevidljiv na meču, Nejmar je pokušavao, ali bez konkretnog rezultata. Jedini koji je zasijao bio je ponovo mladi Francuz, ali ovoga puta nije bilo dovoljno. Razočarenje se najbolje videlo na njegovom licu posle meča.

Foto: EPA-EFE/Sergio Perez
Foto: EPA-EFE/Sergio Perez

Ipak, ovo je bio samo jedan u nizu neuspeha pariskog tima u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Od sezone 2012/13. pa sve do sada Parižani su svake godine igrali nokaut fazu Lige šampiona. Međutim, samo jednom su igrali finale i to 2020. godine protiv Bajerna iz Minhena, kada su poraženi sa 1:0.

Od ostalih devet pokušaja, četiri puta su ispadali u četvrtfinalu, isto toliko puta u osmini finala i jednom u polufinalu. Jedino je Arsenal pobedio u više mečeva od PSŽ-a u Ligi šampiona, a da nije osvojio trofej.

Ove godine priča i očekivanja su bila nešto drugačija, pre svega, zbog dolaska Mesija i ostalih zvezda, poput Đinija Vajnalduma, Ašrafa Hakimija, Đanluiđija Donarume, Serhija Ramosa i ostalih.

Foto: EPA-EFE/Sergio Perez

Ono što je zanimljivo je da je PSŽ ove godine u sastavu imao čak sedmoricu igrača sa „ušatim trofejom“ u riznici. To su Mesi, Ramos, Hakimi, Vajnaldum, Anhel di Maria, Nejmar i Kejlor Navas. Oni ukupno imaju čak 15 trofeja Lige šampiona, ali nijedan sa pariskim klubom.

Bez obzira na to što je PSŽ praktično već osigurao titulu u Ligi 1 (ima 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Nicu), uspeh u Ligi šampiona se priželjkuje već dugi niz godina. Parižani su u poslednjih devet godina čak sedam puta bili prvaci Francuske, ali nijedan od tih trofeja nije „zacelio rane“ iz Lige šampiona, pa tako verovatno neće ni ovaj od ove godine.

„Drim tim“ sa jednim od najboljih napadačkih trojaca u istoriji, ponovo je podbacio, a u Parizu tek sledi burno leto.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Nakon dolaska Mesija prošle godine, svi su mislili da će se situacija u Parizu znatno promeniti na bolje. Od Mesija se očekivalo da „obnovi“ saradnju sa Nejmarom iz Barselone, kao i da bude pravi mentor Mbapeu, koga mnogi već sada smatraju jednim od najboljih igrača sveta.

Možda će zvučati čudno, ali Mesi nije ispunio očekivanja. Samo sedam golova i deset asistencija upisao je Argentinac ove sezone, a muke je mučio i sa povredama. Iako se činilo da mu prelazak iz Barselona u Pariz neće teško pasti, čini se da je na Mesija to uticalo, što igrački, što psihički.

Mnogi navijači su mu zamerali reakcije na golove Mbapea u ranijim utakmicama, a strani mediji tvrde da je Argentinac nesrećan u Parizu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Ipak, najveća polemika vodiće se oko Mbapea i to sve do leta, kada će biti doneta odluka da li će napustiti Pariz i pojačati upravo Real Madrid.

Ono što je sigurno je da Real neće žaliti novca, a prijateljski odnos Karima Benzeme i Mbapea, mogao bi da bude kljiučan faktor u transferu.

Francuz je ove sezone ubedljivo najbolji igrač pariskog tima (25 golova, 14 asistencija), činjenica je da im duguje mnogo, ali kraj saradnje se definiztivno nazire.

Takođe, ne treba zaboraviti ni ostale zvezde PSŽ-a i njihove dalje planove. Nejmar već sezonama dosta vremena prolazi van terena zbog povreda, a nedavno je nagovestio da bi kraj karijere voleo da dočeka u američkoj MLS ligi.

Foto: EPA-EFE/Yoan Valat

Ramos je ove sezone odigrao samo pet utakmica, pa se i njegova sudbina na „Parku prinčeva“ dovodi u pitanje.

Po svemu sudeći, Parižani će morati da se odreknu i jednog golmana, odnosno Navasa ili Donarume. Ne treba zaboraviti da ima i nekih nezadovoljnih igrača kao što su Ikardi i Draksler. Neizvesno je da li će i Maurisio Poketino ostati na klubi Parižana, pošto se već dugo „šuška“ da bi mogao da ode u Mančester junajted.

Znajući sve to nije nemoguće da PSŽ sledeće godine izgleda potpuno drugačije nego sada.

PSŽ, bar po prikazanom u poslednjih nekoliko godina, nije klub za velika dela. Od tima koji vredi 910 miliona evra (prema „Transfermarktu“) se očekuje mnogo više, a nezadovoljstvo neretko izražavaju i navijači, koji su se zasitili „malim uspesima“.

Novac ne može da kupi trofeje, a ukoliko čelnici i igrači u Parizu zajedno ne nađu rešenje za probleme, moglo bi se reći da je ovo i definitivno kraj preskupe bajke.

BONUS VIDEO Eduardo Kamavinga zvezda Real Madrida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar