Foto:Arhiva

Nema mira u napaćenom srpskom fudbalu. Uvek postoje "zaštićeni", oštećeni, nezadovoljni. Kad god usledi dominacija Crvene zvezde ili Partizana, onaj drugi klub je nezadovoljan, ljut i traži krivca u sudijama, Savezu, predsedniku FSS... Jedno od rešenja su i protesti navijača na Terazijama.

Crvena zvezda je nanizala tri titule i redovan je učesnik evropskih takmičenja, dok se Partizan u poslednje vreme bori i za to drugo mesto.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, crno-beli nemaju dilemu da trenutno vladaju dvostruki aršini u srpskom fudbalu i za to optužuju Fudbalski savez Srbije na čelu s predsednikom Slavišom Kokezom, a sve pravdaju očajnim suđenjem na njihovu štetu, dok se Zvezdi gleda kroz prste.

Kap koja je prelila čašu bio je crveni Sejdube Sume u Novom Sadu protiv Vojvodine, kada je zbog laktanja dobio dva meča suspenzije, a trener Savo Milošević, nezadovoljan tretmanom arbitara, podneo je ostavku posle poraza od 3:2.

U istom kolu Boaći je krajnje neoprezno startovao nad golmanom TSC Filipovićem, kramponima ga je žestoko udario direkno u stomak. Epilog svega – samo žuti karton!

Posle reprezentativne pauze Seku Sanogo je krvnički startovao nad kapitenom Čukaričkog Markom Docićem i takođe je „nagrađen“ samo žutim, a činjenica je da je start bio za direktno isključenje.

Sve to bio je više nego dovoljan povod da se dignu u Humskoj, a navijači Partizana – „grobari“ su u subotu nekoliko sati pred meč sa Radom izašli na ulice i ispred prostorija FSS na Terazijama protestovali protiv aktuelnog rukovodstva FSS.

Pročitajte još: Stanojević: Daleko od onoga što želim, ali sam zadovoljan

U nekoliko navrata je Partizan i kažnjavan zbog toga što su njegovi navijači na utakmica vređali predsednika Slavišu Kokezu.

U sezoni 2019/20. pred utakmicu u Humskoj, gde je gostovao Spartak iz Subotice, na tribinama je razvijen transparent „Odlazi Kokeza“, a ispod njega je bila slika predsednika FSS na kojoj je akcenat bio na crveno-belom šalu s grbom Crvene zvezde.

Zasmetalo im je što je predsednik FSS putovao sa Crvenom zvezdom u London, na meč Lige šampiona sa Totenhemom…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sve ono što se dogodilo u subotu ispred prostorija FSS, nateralo nas je da se prisetimo i protesta „delija“ protiv Tomislava Karadžića, kog su označili grobarom Zvezde.

Tomislav Karadžić bio je na čelu krovne organizacije srpskog fudbala od 2008. do 2016. godine i upravo tada je Partizan dominirao srpskim fudbalom.

Nanizao je šest uzastopnih titula u periodu kada je predsednik kluba iz Humske bio Dragan Đurić.

S ozbirom na to da je Karadžić pre ulaska u Savez bio na čelu Partizana, to je bio bio više nego dovoljan povod da „delije“ kao krivca za pomenutu dominaciju označe Karadžića.

Prvi u nizu od protesta „delija“ protiv Karadžića dogodio se 2012. godine na Terazijama ispred prostorija FSS.

Nekoliko hiljada „delija“ se pre utakmice KK Crvena zvezda – Orlean u Evrokupu, okupilo na Trgu Nikole Pašića, odakle su pre odlaska u „Pionir“ svratili do prostorija FSS da potraže Karadžića, jer su bili nezadovoljni suđenjem na meču Zvezde s Jagodinom na „Marakani“ (1:2).

Pošto njega nije bilo na staroj adresi, jer je već izvesno vreme u Staroj Pazovi, „delije“ su ispred Terazija 35 uz baklje i petarde protestovali protiv rukovodstva FSS.

Orilo se: „Ne treba nam plaćena titula, država cela zna da je lopovčina Karadžić Tomislav…“, a ispred vrata je bio postavljen transparent: „Tole lopove“!

Najvatreniji navijači crveno-belih su sa okupljanjem počeli oko 16 sati, a skup je obezbeđivalo oko 100 policajaca.

Pročitajte još: Partizan udara po svima: Kokezi, Terziću, Pazarcima, Loznici

Saobraćaj u Ulici kralja Milana bio je blokiran oko 15 minuta, a „delije“ su se posle protesta uputile ka „Pioniru“ gde je Zvezda posle dugo vremena konačno imala pravu podršku sa tribina.

Dugo je trajalo vređanje, protesti „delija“ prelili su se i na 2013. godinu. Na startu sezone 2013/14. Partizan je savladao Novi Pazar 4:3 (1:2) posle preokreta i gola Luke u samom finišu meča, kojem je prethodila sumnjiva situacija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Usledili su novi protesti ispred zgrade FSS, a rukovodstvo Crvene zvezde zatražilo je tada ostavku Tomislava Karadžića.

I otišao je Karadžić, ali ga nisu oterale „delije“ i Zvezda. Na vanrednoj Izbornoj skupštini u Staroj Pazovi u Kući fudbala u maju 2016. godine, jednoglasno je za predsednik izabran Slaviša Kokeza, jer je Karadžić odlučio da se ne kandiduje, pa je Slaviša bio jedini kandidat.

Četitri godine kasnije „grobari“ su kivni na prvog čoveka FSS i smatraju da je Zvezda „zaštićena“ i da je guraju arbitri koje delegira Fudbalski savez.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, priča ima pozadinu, s obzirom na to da je Kokeza pre dolaska na Terazije bio potpredsednik Crvene zvezde. „Grobari“ mu verovatno nisu zaboravili jedan od intervjua iz 2014. godine kada je pričao o urušavanju Zvezde.

„Godinama je Zvezda držana u podređenom položaju tako što je onemogućevana da postane prvak, samim tim gurana u kvalifikacije za Ligu Evrope, što je verovali ili ne, teži put za ulazak u Evropu od kvalifikacija za Ligu šampiona. Tako je Zvezda uništavana. Svake godine bez Evrope, dug se povećao, nervoza je postajala veća, pritisak takođe, a situacije u kojoj se klub nalazio teža. To je bio taj pakleni plan uništavanja Zvezde u kome su učestvovali mnogi državni funkcioneri bivše vlasti. zato je naš ulazak u bilo koje takmičenje početak preporoda“, izjavio je tada Kokeza.

Već 2015. godine Kokeza je otišao s „Marakane“, zbog kako je rekao, „ljubavi prema Zvezdi“.

Često je po dolasku na mesto predsednika FSS ratovao i sa Zvezdomi sa generalnim direktorom crveno-belih Zvezdanom Terzićem, ali to nije uticalo da „grobari“ promene mišljenje o njemu, pošto je poznato da je zvezdaš.

Da se „grobari“ neće zaustaviti na protestima, potvrđuje i transparent s utakmice Partizan – Rad (3:0) na kojem su tražili od funkcionera Partizana i legendi kluba da podnesu ostavke na funkcijama u Fudbalskom savezu Srbije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

S druge strane, FSS je indirektno i retroaktivno priznao grešku za propuste arbitara koji su delili (ne)pravdu na mečevima Crvene zvezde sa TSC (5:0) i Čukaričkim (3:1).

Lazar Lukić nije isključio Sanoga zbog krvničkog starta na Docićem, dok Miloš Đorđić nije pokazao crveni Boaćiju za udaranje Filipovića. Navodno, obojica će biti suspendovani bar pet kola, takođe će biti skinuti i sa liste internacionalaca.

Sasvim je jasno da sve to neće uticati da „grobari“ tek tako odustanu od protesta protiv rukovodstva FSS i vređanja Slaviše Kokeze, čiju ostavku traže.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare