Foto: EPA-EFE/Anna Szilagyi

U utorak i sredu, 12. i 13. decembra, biće okončana grupna faza Lige šampiona. Nakon pet kola poznato je dvanaest ekipa koje su prošle u nokaut-fazu, ali ljubitelje fudbala očekuje burnih završnih 90 minuta pre nego što bude spuštena zavesa na elitno takmičenje za 2023. godinu.

A šta nas očekuje u poslednjih 90 minuta?

PROČITAJTE JOŠ

Najviše pažnje kod ljubitelja sporta u Srbiji biće usmereno na stadion „Rajko Mitić“, gde će Crvena zvezda u sredu od 18.45 dočekati šampiona Evrope i branioca titule u najjačem takmičenju, ekipu Mančester sitija.

U grupi G sve je već poznato – crveno-beli su porazom od Jang Bojsa u Bernu (2:0) ostali bez šanse za prolaz u narednu rundu, Siti je protiv Lajpciga slavio i obezbedio prvo mesto, pa će poslednja runda biti, iako nas gotovo sigurno očekuje spektaklu Beogradu, čista formalnost, pošto Lajpcig ne može do prvog mesta a Jang Bojs do drugog.

I dok će glavna tema u Srbiji biti duel pulena Baraka Bahara i Pepa Gvardiole (koji će, doduše, biti slabiji za neigranje Erlinga Holana). ostatak fudbalske Evrope gledaće ka nekim drugim, neizvesnijim stadionima.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

U grupi A jedini siguran je Bajern iz Minhena. Bavarci imaju 13 bodova, dok Kopenhagen (5), Galatasaraj (5) i Mančester junajted (4) imaju šansu da u poslednjem kolu ipak dođu do mesta među 16 najboljih.

Junajted u poslednjem kolu dočekuje Bajern a Kopenhagen Galatasaraj, i situacija je blago rečeno komplikovana.

Junajtedu je potrebna pobeda uz remi Danaca i Turaka kako bi prošao dalje. Sa druge strane, boljeg iz duela u Danskoj navijači će sigurno gledati u nokaut-fazi, a Kopenhagenu bi i remi mogao da bude dovoljan ukoliko bi Junajted propustio da savlada Bajern.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Ukoliko duel u Mančesteru bude završen remijem, a Galatasaraj savlada Kopenhagen, Junajted ide dalje zbog bolje gol-razlike.

U grupi B Arenal i PSV idu dalje, ne mogu ni gore ni dole, pa na očekuje revijalan meč, dok duel Sevilje Nemanje Gudelja i Marka Dmitrovića sa jedne, i Lensa sa druge strane u Francuskoj znači „biti ili ne biti“ za Špance. Sevilja ima dva boda, ali bi pobedom preskočila Lens na tabeli i otišla u Ligu Evrope. Trenutno Sevilja ima dva boda, Lens pet, ali je prvi meč završen 1:1 u Andaluziji, te bilo kakav trijumf Sevilje znači i skok na treću poziciju.

Foto: EPA-EFE/RAUL CARO

C grupa je sigurna za Real Madrid, Napoliju je dovoljan bod protiv Brage za prolaz u nokaut-fazu, Bragi je potrebno da savlada Napoli sa bar dva gola razlike, dok svoju šansu u slučaju pobede nad Real Madridom čeka Union iz Berlina. Ukoliko bi savladali Madriđane a Napoli bio bolji od Brage, Nemci bi prošli dalje u Ligu Evrope.

Grupa D je rešena, Real Sosijedad i Inter igraju za prvo mesto, dok je Salcburgu dovoljan i poraz od jednog gola razlike od Benfike kako bi prošao dalje (Austrijanci imaju četiri boda i pobedu od 2:0 iz prve utakmice).

U E grupi Atletiko mAdrid i Lacio će takođe igrati za prvu poziciju, Fejenord je treći a Seltik poslednji.

Najviše haosa moglo bi d abude u grupi F. Borusija je prošla dalje sa 10 bodova, i to je jedino izvesno. Pari Sen Žermen ima obezbeđenu Ligu Evrope sa sedam bodova, dok Njukasl i Milan čekaju rasplet meča Dortmundu.

Trijumf Parižana znači da ova dva tima ne mogu do nokaut-faze, dok remi znači haos u najavi. Nerešen ishod šalje Njukasl dalje, pobeda „svraka“ uz remi PSŽ-a i Borusije znači da će Njukasl sa druge pozicije u narednu fazu dok PSŽ ide u Ligu Evrope, a pobeda Milana uz nerešen ishod u Dortmundu „rosonerima“ donosi Ligu Evrope.

U grupi H sva pažnja će biti usmerena na Porto, gde će Šahtjor pokušati da pobedom preskoči Portugalce. bilo koji drugi rezultat znači da će Porto uz Barselonu u nokaut-fazu, a Ukrajinci u Ligu Evorpe ispred poslednjeplasiranog Antverpena.

A onda sledi pauza sve do 13. februara i početka završnih borbi za titulu prvaka Evrope za sezonu 2023/2024.

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Liga šampiona, 6. kolo

Utorak

Lens – Sevilja 18.45

PSV – Arsenal 18.45

Union Berlin – Real Madrid 21.00

Salcburg – Benfika 21.00

Napoli – Braga 21.00

Inter – Real Sosijedad 21.00

Kopenhagen – Galatasaraj 21.00

Mančester junajted – Bajern 21.00

Sreda

Crvena zvezda – Mančester siti 18.45

Lajpcig – Jang Bojs 18.45

Antverpen – Barselona 21.00

Porto – Šahtjor 21.00

Seltik – Fejenord 21.00

Dortmund – PSŽ 21.00

Atletiko Madrid – Lacio 21.00

Njukasl – Milan 21.00

BONUS VIDEO Maradona – fudbalski čarobnjak iz Buenos Ajresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar