Foto: Ulrik Pedersen / Zuma Press / Profimedia; Jure Makovec / AFP / Profimedia; STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia; Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo posle dugo čekanih 24 godina i nedugo zatim saznala je rivale protiv kojih će igrati u Nemačkoj.

„Orlovi“ su izvučeni u grupi C u kojoj će igrati još Engleska, Slovenija i Danska. Ne može se reći da je grupa laka, ali tako isto ne može se ni tvrditi da je grupa preteška. Onako, baš po meri selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji se nikada nije libio pritiska.

O velikanu kao Engleskoj ne treba trošiti mnogo reči i bez prigovora zna se da će to biti najteža utakmica za Srbiju u grupnoj fazi. „Gordi Albion“ je na prethodnom Evru igrao u finalu i tada je poražen od Italije i to posle izvođenja penala.

PROČITAJTE JOŠ

Već dugo se smatra da Englezi imaju tim koji je sposoban za najveća dela, iako su gotovo svi igrači iz „zlatne generacije“ koja je igrala tokom početka 21. veka sada u penziji.

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Izdvojiti dva najbolja igrača ovog tima je zaista teško, ali ako je suditi po formi ove sezone, to su onda vezista Real Madrida Džud Belingem i napadač Bajerna iz Minhena Hari Kejn. Vrednost reprezentacije Engleske je 1,09 milijardi evra i zasita će „orlovima“ biti teško da ih zaustave. Pretnje će dolaziti sa svih strana, pa i iz defanzive, jer je Engleskoj jedna od jačih strana igra iz prekida.

Pošto u narednu rundu Evra prolaze dve najbolje selekcije iz grupe, ali i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, jasno je da će se Srbija za prolaz boriti sa Danskom i Slovenijom.

Posle otvaranja sa Engleskom, na megdan „orlovima“ dolazi reprezentacija Slovenije, koja je kvalifikacije završila kao druga u grupi, u kojoj je prva bila upravo Danska.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Skandinavci su u Ljubljani izborili 1:1, dok su u Kopenhagenu slavili sa 2:1 i zbog toga ulaze kao favoriti za drugo mesto. Na prethodnom Evropskom prvenstvu došli su do polufinala, gde ih je nakon produžetaka izbacila Engleska.

Dakle, svi rivali se u grupi Srbije, manje-više, dobro poznaju i jedina nepoznata selekcija biće Srbija. To može da predstavlja dobru stvar, pogotovo kada pokušavate da zaustavite „zver“ kao što je napadač Slovenije – Benjamin Šeško.

Slovenija vs Srbija Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Napadač Lajpciga bio je najbolji igrač u kvalifikacijama, postigao je pet golova i uz to dodao dve asistencije. Šeškova vrednost procenjuje se na oko 100 miliona evra, a prošle sezone je za prvi tim Salcburga postigao 11 golova u 37 nastupa u svim takmičenjima, uključujući šest mečeva koje je odigrao u Ligi šampiona.

Ipak, ono što treba da nas brine jeste to što Šeško najbolje partije pruža upravo u nacionalnom dresu. Njegov kapiten, Jan Oblak, biće najteža prepreka za Aleksandra Mitrovića i možda će baš njihova borba odlučiti pobednika meča.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Oblak je već godinama unazad jedan od najboljih, ako ne i najbolji, golman na svetu i ne treba puno govoriti koliko je zaslužan za sve dobre rezultate Atletiko Madrida.

Čak 60 utakmica proveo je Oblak na golu Slovenije, iako je pre njega to mesto zauzimao čuveni Samir Handanovič. Selektor Matjaž Kek će računati i na dobre igre napadača Andraža Sporara, krila Jana Mlakara, ali Oblak i Šeško biće ključ tima.

Danska, za razliku od Slovenije, ima više opcija na svakoj poziciji. Na golu je „zakucan“ Kasper Šmajhel, u obrani su tu već standardni Simon Kjer, Joakim Mele i njegov imenjak Andersen, dok selektora Kaspera Hjulmanda od rešenja u napadu „boli glava“.

Ipak, srce tima je Kristijan Eriksen, čovek koji je na prošlom prvenstvu na trenutak preminuo, ali se vratio i postao još bolji. Eriksen je imao srčani zastoj tokom meča sa Finskom, ipak, reanimacijom spasen mu je život, a fudbal je nastavio da igra zahvaljujući ugrađenom defibrilatoru.

Kristijan Eriksen Christian Eriksen
Kristijan Eriksen Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Nakon duge pauze Eriksen je potpisao za Brentford i za jednu polusezonu u Premijer ligi pokazao je da je još uvek svetska klasa. Na 11 utakmica postigao je jedan gol i upisao četiri asistencije i to je bilo dovoljno za transfer u Mančester junajted, gde je nastavio da blista.

Ove sezone se jednom upisao na listu strelaca i za 15 mečeva ostvario je dve asistencije, ali njegova uloga u timu Danske je još ofanzivnija i to objašnjava zašto je na 124 utakmice postigao 40 golova.

Kreiraće šanse Eriksen za svog saigrača, kako i reprezentaciji, tako i u klubu – Rasmusa Hojlunda.

Foto: TANJUG/AP Photo/Felice Calabro

Mladi Danac je bio najzvučnije pojačanje za „crvene đavole“ proteklog leta, a stigao je u Mančester iz Atalante u transferu vrednom 75 miliona evra.

Još uvek nije uspeo da postigne gol u Premijer ligi, ali u Ligi šampiona ima učinak 5/5. Veoma je jak u duelu, okretan je i brz, te će odbrana Srbije morati da bude na najvišem nivou kako bi ga zaustavila. Postigao je sedam golova na osam utakmica u kvalifikacijama za Evro, a ispred njega bili su samo Romelu Lukaku (14), Kristijano Ronaldo (10), Kilijan Mbape (9) i Hari Kejn (8).

Meč protiv Danske igraće se u Minhenu, 25. juna (21 čas), dok će protiv Slovenije igrati 20. juna od 15 časova.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Majstor Marko Rojs: 15 sezona, 15 sjajnih golova u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar