UEFA trofej
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Evropska kuća fudbala ima ugovore sa više firmi koje se bave otkrivanjem nameštenih utakmica, a sada je poznato po kom principu rade.

Najznačajnija firma je „Sportradar“, koja ima i jedinicu za sprečavanje prevara sa nameštanjem mečeva, prenosi „Nedeljnik„.

PROČITAJTE JOŠ

Ova firma piše BFDS izveštaj koji se prosleđuje nacionalnim savezima i UEFA, a često se opisuje kao alarm za provalnike.

Taj izveštaj dostavljaju na adresu u roku od 72 sata nakon meča i strogo je strukturiran.

U njemu se nalazi rezime sa detaljnih ključnih aspekata meča u kontekstu globalnih kladionica. Bavi se sakupljanjem podataka o nameštenim mečevima, to prosleđuje savezima, ali nikada ne otkriva izvore.

Uz to se šalje snimak na kojima se nalaze sumnjive situacije sa tih mečeva.

Tri ovakva izveštaja stigle su u Fudbalski savez Srbije, pa su zbog toga i pokrenute istrage o njima.

FIFA je prva videla „Sportradar“ kao globalnog lidera u otkrivanju svih prevara i manipulacija.

Njihovi stručnjaci su nadgledali 600.000 mečeva u 26 sportova, a stručnjaci iz ove firme navode da se sport suočava sa „masovnim širenjem karcinoma nameštanja mečeva“ tokom krize u jeku pandemije koronavirusa.

Foto:Fudbalski savez Srbije

Porastao je broj nameštaljki u prijateljskim mečevima, ali i u drugim sportovima poput odbojke, ili e-sportova.

Andreas Kranić, generalni direktor „Sportradara“, rekao je nedavno za britanski „Gardijan“ da su ranije prevaranti ciljali sportove sa najvećom zaradom, ali da su se razgranali od pandemije.

„Ono što su fikseri brzo shvatili je da mnogi sportovi sada finansijski trpe kao posledica koronavirusa. Tamo gde je novca daleko manje, igrači, sudije, treneri, predsednici su sve ranjiviji. Čak smo videli da oni koji nameštaju utakimce preuzimaju kompletne klubove – ulažu, dovode svoje osoblje i počinju da manipulišu“, rekao je Kranić.

PROČITAJTE JOŠ

Postoji i fenomen „fantomskih utakmica“, kada su ljudi mogli da se klade na mečeve koji uopšte nisu odigrani! Ipak, uredno je poslata lažna statistika i detalji mečeva, čak su kladionice i isplaćivale dobitke onima koji su pravilno tipovali.

Srpske fudbalske lige se nalaze u ponudi 350 kladionica na engleskom jeziku, nezvanični su izvori.

Partner UEFA je i Globalni sistem za nadgledanje lutrije (GLMS), samo tokom 2020. godine je prijavio 126 utakmica, poslao 162 upozorenja (110 se odnosilo na fudbal). Neka upozorenja su poslata FIFA i UEFA, neka su stigla lokalnim i narodnim organima za sprovođenje zakona, Međunarodnog olimpijskom komitetu, Švajcarskom odboru za lutriju i klađenje, Jedinici za integritet tenisa.

Sa UEFA sarađuje i kompanija „Starlizard“ koja je tokom 2020. godine analizirala 36.961 meč, a sumnjivih mečeva je bilo 140 (0,38 odsto). Razlog ovih manjih brojki je daleko manji broj odigranih mečeva nego u 2019. godini kada su analizirali 80.939 mečeva, a čak 456 su bilo sumnjivi.

Međunarodno udruženje za integritet klađenja (IBIA) ima odličnu saradnju sa UEFA, a ona ima platformu za nadzor i rano upozorenje koji se smatraju visoko efikasnim alatom za borbu protiv korupcije.

U poslednjem kvartalu 2020. godine je pronađeno 87 sumnjivih mečeva, nijedan nije bio iz Srbije, ali su se na listi našli mečevi u Španiji (tri sumnjive utakmice), Italiji (3), Portugalu (3), Belgiji (1), Austriji (1), Nemačkoj (2), Francuskoj (2).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar