Fudbaler Borca Rašid Abdul Obubi nogom je nokautirao igrača Jagodine Andriju Milića
Foto: Printskrin Jutjub/Prvaliga Srbija

U prethodnih pet godina je UEFA poslala 81 upozorenje zbog sumnjivih utakmica u Srbiji, a sada je otkriveno i kako se nameštaju mečevi u našoj zemlji.

U prethodnih pet godina je UEFA poslala 81 upozorenje zbog sumnjivih utakmica u Srbiji, a sada je otkriveno i kako se nameštaju mečevi u našoj zemlji.

Najviše takvih slučajeva je bilo od 2017. do 2019. godine, a najmanje dva puta je izrečena disciplinska kazna.

PROČITAJTE JOŠ

Borac iz Čačka je kažnjen jer su se pojedini igrači kladili da će izgubiti protiv Železničara iz Pančeva (poraženi sa 1:0) i da su na tome dobro zaradili, saznaje „Nedeljnik„.

Isti izvor navodi da se sumnja da su se fudbaleri Jagodine i članovi rukovodstva kladili da će izgubiti sa tri gola razlike od Trajala, a taj meč je pobedom tima iz Kruševca sa 3:0.

Treći slučaj je pokrenut zbog utakmice Trajala iz Kruševca i Sloge iz Kraljeva, ali je ovde situacija još delikatnija jer se sumnja da su u nameštanju učestvovala službena lica – sudije, možda i delegati.

Delegat susreta je suđenje ocenio kao dobro, iako su oba kluba oštećena odlukama sudija.

Svetislav Bata Đurović je od 1. januara postao oficir za integritet FSS, a od tada se stvari menjaju. On je od 2008. do 2013. godine bio načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a imao je i međunarodnih uspeha poput otkrivene slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“.

Objasnio je šta je neophodno da bi se sprovela istraga.

„Potrebno je ne samo otkriti već i sprovesti istragu i prikupiti dokaze, sam FSS bez pomoći i saradnje sa svim članovima fudbalske organizacije i zainteresovanim stranama neće postići potpunu efikasnost u otkrivanju učesnika koji se bave nameštanjem fudbalskih utakmica ili bilo kojom drugom neregularnošću“, izjavio je  Đurović.

Istakao je da FSS ima dobru saradnju sa državnim organima, te da je FSS dostavio informacije tužilaštvu i inicirao pokretanje slučaja o nameštanju utakmica.

„Saradnja sa UEFA je vrlo dobra i smatram da će u narednom periodu biti veoma intenzivna. Uefa nam nudi pomoć kako u izradi pravnog okvira, prevencije, edukacije, monitoringa, istraživanju slučajeva, tako i drugim oblastima koje pomažu u otkivanju i dokazivanju neregularnosti. UEFA je veoma zainteresovana za sve slučajeve koji su pokrenuti kako na osnovu njihovih informacija tako i onih koje je FSS inicirao na osnovu sopstvenih informacija“, objasnio je Đurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare