Fudbal u blatu
Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Svaki dan imamo istu dilemu. Kada stigne fudbalska vest iz Čačka bar pola sata razmišljamo u koju kategoriju da je smestimo - fudbal, hronika ili politika.

Dobro, karikiramo, ne razmišljamo baš pola sata, a nemamo ni dilemu kojoj kategoriji pripada čačanski fudbal. Tužna ali istinita činjenica jeste da se tu najmanje radi o fudbalu.

Gotovo da ne prođe sedmica poslednjih godinu dana da iz grada na Moravi ne stigne neka informacija koja bi i ateistu naterala da se prekrsti.

PROČITAJTE JOŠ

Sredinom prošle godine saznali smo tako za tuču bivših predsednika FK Borac, te da su tokom nje „sevale“ flaše i pesnice. Privrednici Milenko Kostić Kole i Stanimir Prelić Cane, potukli su se, naime, u firmi „Autočačak“ u Konjevićima, a po pisanju portala moravainfo.rs, Kostić je Prelića primio na ranije zakazan razgovor. Tokom razgovora Prelić je u jednom trenutku iznenada flašom udario Kostića u glavu, nakon čega je ovaj reagovao i uzvratio pesnicama.

Da su vesti iz hronike mile Čačanima, govori još jedna iz marta ove godine, kada je po mišljenju Mirka Poledice, predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, počelo njegovo proterivanje iz grada, nakon što mu je neko oštetio automobil. S obzirom na to da je Poledica najglasniji kritičar živopisnih čačanskih likova jasno je da se nisu igrala deca oko njegovog auta.

Rubrika hronika može da se obogati i nameštanjem utakmica, jer je Borac pre par dana kažnjen sa četiri miliona dinara i oduzimanjem šest bodova, pazite sad ovo, ne zbog nameštanja utakmice sa Železničarom, već „zbog narušavanja integriteta fudbalskih utakmica Prve lige“. Šta god da ova konstrukcija znači Fudbalskom savezu Srbije, ona kod prostih ljudi znači – učestvovali su u nameštanju.

Pošto u Fudbalskom klubu Borac brinu o budućnosti svoje dece, onda su tu istu decu posle kazne izveli na tribine stadiona, uz molbu Aleksandru Vučiću da sačuva klub od propasti.

Predsedniče Vučiću, molimo vas da ne dozvolite da se budućnost naše dece ugasi na nezakonit način“, pisalo je na transparentu.

I onda kada neko progovori o blamažama fudbalskih radnika sa Morave, onda dobije pretnje kao što ih je dobio, gle čuda, opet Mirko Poledica, a uputio ih je direktor Borca, Vladimir Stanisavljević, na društvenim mrežama.

„Tvoj rodni Čačak, izdajniče, lažni moralisto, profiteru koji braniš igrače samo kad su pare u pitanju i kada treba neki političar da se gazi, a kada je čast igrača u pitanju i borba za njihovu pravdu, tad si opet protiv nas, bagro izdajnička, doći ćeš i ti na red“, napisao je Stanisavljević.

Bilo bi glupo da zaboravimo da je fudbalski Čačak osramoćen kada je grupa bivših fudbalera bila prinuđena da štrajkuje glađu ispred Gradske kuće kako bi skrenula pažnju na neisplaćene dugove i uništavanje kluba.

Fudbaleri Borca iz čačka štrajkuju glađu
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Najsvežiji primer igranke u Čačku i okolini jeste FK Gavrilo Princip iz sela Vranići, koji jedini sa teritorije opštine Čačak prošle godine nije dobio opremu koju je Fudbalski savez Srbije poslao za sve klubove. Fudbalski savez grada Čačka, odbio je da dâ opremu zbog toga što im je predsednik tog kluba ukazivao na određene greške u radu, probleme sa regularnošću i suđenjem.

O tome kako je Borac postao Borac 1926, zašto mu je FK Provo iz okoline Šapca ustupuo mesto nekom nakaradnom fuzijom, kao i o nekakvom spaljivanju dokumentacije koja povezuje klub i sumnjive finansijere, o čemu je opet pisao Poledica, nećemo ovom prilikom.

Povod za ovaj tekst o fudbalu u Čačku jeste zapravo zanimljiv tekst objavljen na portalu ozonpress.net sa naslovom „Uloga gradonačelnika: Već viđeno“.

Tema ovog teksta jeste uloga gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, inače funkcionera SNS.

Milun Todorović
Milun Todorović. Foto: N1

„Todorovićevo učešće u gašenju FK Borac i nastajanju FK Borac 1926 nije upitno. Bez njegovog znanja novcem iz gradskog budžeta nije mogla da se finansira kupovina FK Provo i preimenovanje u FK Borac 1926. Todorović je i deo bivše uprave FK Borac, a ni nova, javnosti nepoznata Uprava FK Borac 1926 ex Provo, nije formirana bez njegovog znanja. Reklo bi se nova funkcija, a stare navike, jer ni razlog za najnovije kažnjavanje FK Borac 1926 ex Provo, kao ni scenario iz Kragujevca nisu nepoznati gradonačelniku Todoroviću. Ne tako davne 1994. godine i sam je, kao mladi fudbaler, bio akter nečega što ima veze sa fudbalom u Srbiji, ali nema veze sa časnim sportskim postupanjem“, piše ozonpress.net.

Zatim sledi i objašnjenje da zakulisane radnje nisu strane gradonačelniku Čačka.

„Za popunu Moravsko-šumadijske zone u julu te godine igrao se baraž između FK BIP Autočačak i FK Autoprevoz. U prvoj utakmici na svom terenu tim FK BIP Autoprevoz stekao je značajnu rezultatsku prednost pobedom od 3:1. Očekivalo se da će druga utakmica baraža biti samo puka formalnost i potvrda plasmana FK BIP Autočačak u Moravsko-Šumadijsku zonu. Po nazivu favorizovanog kluba može se prepoznati da je generalni sponzor FK BIP tada bila firma Autočačak. U periodu između planiranih termina odigravanja utakmica u baražu, Uprava FK BIP pregovarala je sa vlasnikom Autočačka o nastavku sponzorske saradnje. Interes sponzora bio je da ekipa koju finansijski pomaže igra u višem rangu takmičenja.

Stadion Fudbalskog kluba Borac Čačak
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Kako piše sportska štampa tri varijante sponzorskog ugovora bile su na stolu, ali do dogovora o produženju saradnje između FK BIP i Autočačka nije došlo. A onda je pre odigravanja revanš meča u baražu procurela informacija da je vlasnik firme Autočačak započeo i vrlo brzo sklopio sponzorski dogovor sa FK Autoprevoz koji je ubuduće trebao da se zove FK Autoprevoz-Autočačak.

A šta se dogodilo sa revanš utakmicom. Dan pred zakazani termin za odigravanje druge utakmice baraža, devet fudbalera FK BIP zastupnik sponzora odveo je u Vrnjačku Banju.

‘U zakazano vreme za polazak na utakmicu u klubu su se pojavila samo šestorica igrača. Ostalih devetoricu čekali smo sat vremena, a na teren Autoprevoza u Konjevićima krenuli smo sa nadom da će se oni možda pojaviti tamo, iako su nas igrači Pešaković i Petrović obavestili da je predstavnik našeg bivšeg sponzora Miloš Selaković, po naređenju svog gazde, odveo naše fudbalere u hotel Breza u Vrnjačkoj Banji’, rekao je tada novinarima Mladen Jelačić, sekretar FK BIP-Autočačak.

Revanš utakmica baraža nije odigrana jer je FK BIP na teren izveo samo šest igrača, pa je utakmica registrovana službenim rezultatom 3:0 za FK Autoprevoz, čime je anulirana prednost FK BIP od 3:1 iz prve utakmice.

Tako je FK Autoprevoz ušao u Moravsko-Šumadijsku zonu, u kojoj je zaigrao pod novim imernom FK Autoprevoz-Autočačak.

Ona devetorica fudbalera koji su se umesto da izađu na teren i brane boje svog kluba, šećkali po Vrnjačkoj Banji suspendovani su odlukom Disciplinske komisije FK BIP. Za sedmoricu od njih, među kojima je i sadašnji gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ta suspenzija i nije bila bitna, jer su kako piše tadašnja štampa, već bili potpisali predugovore upravo sa FK Autoprevoz.

Sedmorica suspendovanih bili su: Milun Todorović, Dragan Nikitović, Obrad Domanović, Slobodan Todorović, Miodrag Vjetrović, Zoran Đokić i Zoran Vjetrović.

Od ovog čačanskog fudbalskog skandala prošlo je skoro 27 godina. Neki od aktera više nisu aktuelna imena u fudbalu, ali neki su to i dalje. Čini se da su u pravu oni koji kažu da se navike teško menjaju.

Kažu i da kada je nešto previše slučajno onda i nije slučajno, pa tako se i nedavno izvođenje sedam igrača FK Borac 1926 ex Provo na utakmicu u Kragujevcu protiv FK Radnički 1923 može kvalifikovati pod – već viđeno. Sa podvarijantom da utakmica počne, pa posle par minuta jedan igrač glumata povredu zbog koje ne može da nastavi utakmicu i opet isti efekat kao u danima kada je čačanski gradonačelnik pikao loptu – 3:0 za protivničku ekipu.

Očigledno brukanju nikad kraja“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare