Nemanja Vidić Mančester junajted
Foto: EPA/ANDY RAIN

Ljubitelji fudbala u dva finala evropskih takmičenja ove sezone moći će na terenu da vide samo jednog srpskog igrača. Ipak, alarmantna je situacija da to nije izolovan slučaj, već pravilo koje je već duže vreme na snazi.

Nemanja Matić je sa Mančester junajtedom izborio plasman u finale Lige Evrope,  a za trofej će se boriti sa Viljarealom (26. maj).

PROČITAJTE JOŠ

Srpski internacionalac će tako pokušati da dođe do prvog trofeja u dresu „crvenih đavola“.

„Mislim da je veoma važno igrati finale, jer kada ste u Mančester junajtedu uvek morate da se borite za trofeje. Znamo da nas čeka teška utakmica. Viljareal je sjajan tim sa odličnim menadžerom, tako da moramo biti fokusirani od prvog do poslednjeg minuta. Moramo pokazati karakter na tom meču. Nije dovoljno samo da igramo finale, moramo se na Old Traford vratiti sa trofejom. Očajnički želim trofej sa Junajtedom. Nisam očekivao da ću morati toliko da čekam“, rekao je sada već bivši reprezentativac Srbije.

U finalu Lige šampiona Srbija neće imati predstavnika, jer niko od naših fudbalera ne nosi dres Čelsija ili Mančester sitija. Poražavajuć je i podatak da je Marko Grujić jedini od srpskih fudbalera stigao do četvrtfinala ovog takmičenja, svi ostali su ispali i ranije.

Boli i činjenica da ovo nije situacija samo ove sezone, već da godinama unazad nemamo igrača koji osvaja „ušati trofej“ ili barem igra najvažniju utakmicu evropskog fudbala.

Poslednji put je srpski fudbaler igrao finale Lige šampiona 2013. godine, tada je Neven Subotić u dresu Borusije iz Dortmunda poražen od Bajerna iz Minhena sa 2:1.

Poslednji osvajač Lige šampiona iz Srbije bio je Branislav Ivanović godinu dana ranije, sa Čelsijem je posle penala savladao Bajern u finalu koje je obeležila velika drama.

Foto: EPA-EFE/J.P.GANDUL

Srbija je imala barem jedno predstavnika od sezone 2007/2008 do sezone 2012/2013. Čak tri finala u tom periodu je odigrao Nemanja Vidić, koji je sa Mančester junajtedom osvojio i jednu titulu, dok je u dva navrata u finalima bila bolja Barselona (3:1 i 2:0).

Zapravo su poslednji predstavnici Srbije u finalima Lige šampiona bili Milorad Mažić i pomoćnici, koji su delili pravdu u kijevskom finalu 2018. godine između Real Madrida i Liverpula (3:1).

Malo je nedostajalo Dušanu Tadiću da sa Ajaksom stigne do finala godinu dana kasnije, ali je Lukas Moura postigao pogodak u 95. minutu i odveo Totenhem na megdan Liverpulu.

Istovremeno, Hrvatska desetu godinu zaredom ima predstavnika u finalu Lige šampiona, a čak devet godina su igrači iz ove zemlje podigli „ušati trofej“.

Četiri puta je Luka Modrić podizao trofej sa Realom, uspeo je to da učini i Mario Mandžukić, kasnije i Ivan Perišić sa Bajernom, pa i Ivan Rakitić sa Barselonom. Još zanimljivije da je Hrvatska 2017. godine imala čak četiri predstavnika u finalu: Modrić, Mateo Kovačić iz Reala, te Mandužić i Marko Pjaca iz Juventusa.

Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

Gledajući tu perspektivu ne deluje nimalo slučajno što je Hrvatska 2018. godine postala vicešampion sveta, a svi igrači koji su nastupali u finalima su bili starteri i među „vatrenima“.

U poslednjih 10 finala su samo četiri države imale predstavnika, a uz pomenutu Hrvatsku su još Španija, Francuska i Brazil bile u tom društvu.

PROČITAJTE JOŠ

Problem svakako predstavlja što i naši igrači koji su na papiru deo velikana igraju na pozajmicama (Marko Grujić iz Liverpula igra za Porto, Luka Jović iz Reala nosi dres Ajntrahta), a sve je manje naših fudbalera koji su starteri i koji imaju značajnu ulogu u timu poput Ivanovića, Vidića, Subotića i Dejana Stankovića koji je 2010. sa Interom osvojio tripletu.

Kada je u pitanju Liga Evrope, tu smo češće mogli da gledamo naše fudbalere, pa je Nemanja Gudelj i dalje aktivni osvajač ovog takmičenja (do 26. maja).

Ipak, poslednji put su srpski fudbaleri pre Gudelja igrali u finalu ovog takmičenja još 2014. godine kada su Miralem Sulejmani i Filip Đuričič nosili dres Benfike.

Poslednji osvajač je Ivanović sa Čelsijem koji je upravo golom u 93. minutu i doneo pehar svom klubu, a u finalu je bio uspešniji od Nemanje Matića i Benfike.

Srbija je još jednom ostala kratkih rukava, a ne deluje da bi neko već sledeće sezone mogao da preokrene poražavajući trend.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar