Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Nemojte da se začudite ako narednih dana od Dragana Stojkovića čujemo da se umorio. Da je dao sve od sebe i da je živeo za reprezentaciju, Srbiju...

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Fudbaleri Srbije neslavno su završili još jedno veliko takmičenje, bez pobede i već posle prvog kruga, vraćaju se kući, ali ono što najviše čudi jeste tvrdnja „da su svi dali sve od sebe“. Tako bar kažu reprezentativci i selektor Dragan Stojković.

Ako su „svi dali sve od sebe“, onda smo mi jedna tužna fudbalska reprezentacija, koja je srećna što se plasirala na turnir sa 24 tima, od kojih samo osam odlazi kući posle prve faze. Dakle, pola Evrope igra na Evru, a mi smo srećni što smo deo te polovine. I to je to, za bolje onda i nismo.

I sada ćemo da se tešimo kako učestvujemo na ne znamo kom velikom takmičenju zaredom. Pa, šta s tim?!

PROČITAJTE JOŠ

Ako je to istina i ako su „svi dali sve od sebe“, čemu onda pretnje Englezima da ćemo ih napasti, Slovencima „da ćemo ih pobediti, pa nek oni vide šta će s tim“, ili Dancima „verujte u nas“, „nema predaje“, „videćete sutra“, bla, bla, truć.

Ok, niko normalan ne bi rekao: „Došli smo da izgubimo.“ Ali ne bi ni pretio praznom puškom.

I, šta smo na kraju videli?

Videli smo da nismo bili kanta za napucavanje, jer nam niko nije dao pet komada, a videli smo i da smo vrhunski razigrali odbranu koja je bila najbolji deo naše reprezentacije.

Posle svega kamo sreće da nikad nismo zavoleli fudbal i da smo preskočili ovo dvonedeljno maltretiranje.

Najgore što može da se desi jednoj reprezentaciji jeste da joj se na početku takmičenja posvađaju kapiten i selektor. Pa, koji je to cirkus!

Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Naš utisak posle dve nedelje provedene na Evropskom prvenstvu jeste da selektor Dragan Stojković apsolutno nije imao kontrolu nad ekipom. U tome je i sam sebi odmogao izjavama „ne igram ja, recite igračima“, „ovom timu fali Dragan Stojković“, lošom komunikacijom s kapitenom Tadićem, saopštavanjem tima sat i po pre početka utakmice, ako je verovati istom tom kapitenu, i sličnim stvarima.

Evo, pokušavam da zamislim situaciju u kojoj, na primer, Dejan Savićević, koji je u nekom trenutku selektor, a Dragan Stojković još uvek igra, saopštava Piksiju sat i po pre meča da ostaje na klupi. Ili da ga zagreva celo poluvreme, a onda ga ‘ladi do 60. minuta. Kako bi se Stojković osećao, kako bi reagovao, da li postoji drugi način da se takve stvari reše…

Kapiten Dušan Tadić se izvinio selektoru i saigračima zbog ljutnje što je protiv Engleza sedeo na klupi, ali je posle eliminacije rekao da bi učinio isto. I da ne misli da je bilo koga uvredio. Tu je selektor zakazao. Nije smeo da dozvoli da kapiten tako reaguje.

Da li se sećate situacije kada je Milovan Đorić bio selektor i pre reprezentativnih obaveza posetio i razgovarao s Predragom Mijatovićem, ali mu nije rekao koja će tačno biti njegova uloga u timu i koliko na njega računa. Mijatoviću je u hotelu „Jugoslavija“ saopštio pred utakmicu sa Rusima da neće biti u startnom timu, Mijatović je spakovao stvari i napustio i reprezentaciju i Beograd.

Da li je to način da se komunicira sa reprezentativcima ili se reprezentativci prave da ne razumeju šta im se govori?

Ništa mi na ovom šampionatu nismo razumeli selektora Stojkovića, ni šta je govorio, ni šta je pokušao da uradi na terenu. I njegova odgovornost je velika, bez obzira na njegove tvrdnje kako „on ne igra“.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Selektor je lutao u potrazi za timom koji može nekoga da pobedi, izmišljao je igračima pozicije, pravio je, po njegovom mišljenju, „odlične izmene“, ali nije mogao da pogodi startnih 11, pokušavao je da bude nasmejan i duhovit, a delovao je umorno i istrošeno.

I zato nemojte da se začudite ako narednih dana od Dragana Stojkovića čujemo da se umorio. Da je dao sve od sebe i da je živeo za reprezentaciju, Srbiju… Ne sumnjamo da jeste, ali nekad to nije dovoljno, jer rezultati su jedino merilo.

Piksi zna kako da odvede „orlove“ na veliko takmičenje i tu se priča završava. Ako je to naš najveći uspeh, dajte da ga podržimo.

Ali sada ugovor koji je potpisao ne podrazumeva više premije i ostale nagrade.

Videćemo kako će na to reagovati selektor Stojković, Fudbalski savez Srbije, ali i „capo dei capi“, jer Piksi je malo razočarao. Nije ispunio očekivanja.

EURO 2024

Mozda je i bavljenje Ane Brnabić, baš sada posle ispadanja Srbije sa Evra, avionima kojima je reprezentacija stigla u Nemačku, naznaka nekih previranja u FSS. Jer čemu sad priča da je Srbija doputovala u Nemačku avionom na kojem je bila šahovnica, kada se to zna već dve nedelje.

Ali smo svi ćutali o tome da bismo sačuvali atmosferu. A onda je afera „otkrivena“ na „najsrpskijim medijima“.

Jer, zaboga, predsednik je „hteo da padne u nesvest“ kad je video hrvatski avion. Sad to saznajete, kad smo eliminisani! Da smo prošli dalje, on bi nam bio amajlija, jer je ušao u avion.

Sprdnja.

I zato će Piksi proći onako kako je zaslužio.

Narednih dana saznaćemo da li je dobio novu šansu ili „ide pod mač“.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare