Dragan Stojković Piksi Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, otkrio je kojih 26 fudbalera vodi na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula.

Napravio je Piksi nekoliko iznenađenja u sastavu, pa se tako u odbrani našao Nemanja Stojić iz TSC-a. Ovaj štoper ima 26 godina, standardan je u timu iz Bačke Topole, a za reprezentaciju je do sada odigrao samo jedan prijateljski meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Biće ovo veliki ispit za Stojića, kome Piksi očigledno veruje, jer nekoliko iskusnijih igrača nije zvao pre njega. Takođe, sa spiska je otpao i Strahinja Eraković, koji je češće bio u reprezentaciji od Stojića.

Nikada u karijeri Stojić nije nastupao za klub van Srbije, a u sezoni za nama bio je jedan od najbolje ocenjenih igrača TSC-a, s kojim je nastupao i u Ligi Evrope.

Kako TSC nekada nastupa sa trojicom u zadnjoj liniji, baš kao i Srbija, Piksi verovatno misli da će se Stojić dobro uklopiti u njegov tim i zamisli.

Pored njega, pomalo neočekivan izbor je i Srđan Mijailović iz Crvene zvezde. Ove sezone Mijailović je više igrao kao desni bek, nego kao vezni igrač, sposoban je da odgovori na više zadataka na terenu, ali bekovska pozicija mu nije prirodna i to se moglo videti na terenu.

Mijailović ima 30 godina, za prvi tim reprezentacije ima šest nastupa, a videćemo kako će ga Piksi koristiti, s obzirom da na ovom spisku nema igrača poput Darka Lazovića, Nemanje Radonjića, Milana Gajića i Koste Nedeljkovića, koji igraju uglavnom po desnoj strani.

U veznom redu imaćemo priliku da gledamo Veljka Birmančevića, koga su mnogi priželjkivali u reprezentaciji, upravo zbog sjajne sezone u češkoj Sparti iz Praga.

Osvojio je Birmančević ove sezone duplu krunu sa Spartom, bio je strelac pobedonosnog gola u finalu Kupa protiv Viktorije Plzen, dok je u prvenstvu bio najproduktivniji igrač lige sa 16 golova i 11 asistencija. Veljko može da bude odlična opcija sa klupe za Piksija, voli da igra u napadu, tako da može biti „iks-faktor“ na nekim mečevima, pogotovo ako se bude jurio rezultat.

Veljko Birmančević u opremi Srbije, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Za kraj, da pomenemo Petra Ratkova, kome je tek 20 godina, ali je već odavno zavredio Piksijevu pažnju i sada mu je ukazano poverenje, te će putovati u Nemačku. Ratkov je odigrao samo jedan meč za A tim Srbije do sada, ali je prošao mlađe kategorije reprezentacije, a imao je i solidnu sezonu u Salcburgu, koji mu je posle TSC-a veliki iskorak.

Teško je očekivati da će Ratkov dobiti mnogo minuta na terenu pored Mitrovića i Vlahovića, pa i Luke Jovića, ali ako uđe sigurno će hteti da se pokaže u najboljem svetlu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare