Srđan Mijailovic, Ljubomir Fejsa, Everton Luiz
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Srdjan Stevanovic/Getty Images/Starsport/Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Partizan je zimsku pauzu dočekao kao najbolja ekipa u Srbiji sa velikom šansom da se prvi put posle četiri godine okiti titulom. Uz dobar rezultat i proleće u Evropi, deluje da u crno-belom taboru sve štima kako treba.

Ipak, završnica jesenjeg dela prvenstva i veliki problemi sa povredama uz veliki broj odigranih utakmica, pokazali su da bez obzira na široku rotaciju koju je Stanojević imao ove jeseni, tim mora da se dodatno pojača kao se ne bi propustila ovakva prilika.

Strateg crno-belih je sumirajući utiske iz prvog dela sezone istakao da će Partizan tražiti pojačanja na mestu zadnjeg veznog.

„Uvek možete da dovede dobre igrače gledamo ih iz prvenstva i iz inostranstva. Ne volim da gomilam strance, ako ne mogu da nam donesu razliku. Sve vreme smo gledali stranog špica i imali nekog spremljenog, ali to sam stopirao. Milovanović se pokazao tokom priprema i na utakmicama. Zašto bih dovodio stranca, kad imamo Milovanovića od 17 godina? Znate da sam sa Markovićem koji je imao 17 i Šćepovićem sa 19 igrao derbije. Potreban nam je zadnji vezni, imamo četiri, pet igrača koje smo gledali, pratili i pregovarali. Imamo petoricu koja se vraćaju iz povrede, tu su mladi.“, rekao je Stanojević.

PROČITAJTE JOŠ

Ta izjava bila je signal i za brojna nagađanja o rešenjima na poziciji defanzivnih veznjaka koja je okarakterisana kao deficitarna u Partizanu.

Nekoliko imena je iskočilo u prvi plan, ali se za sada u klubu ne izjašnjavaju.

Everton Luiz i Ljubomir Fejsa su već bili u Humskoj i ostavili trag, dok se Srđan Mijailović dokazao na terenima Superlige. Postavlja se pitanje šta bi Partizan dobio dovođenjem nekog od trojice pomenutih fudbalera.

Everton Luiz

Everton Luiz je svoj prvi boravak u Partizanu započeo dolaskom u zimskom prelaznom roku i ostao dve godine nakon čega se ponovo tokom zime preselio u Italiju. Za to vreme, stekao je status jednog od omiljenih igrača meču Grobarima, a već posle nekoliko meseci se okitio titulom prvaka u čuvenoj sezoni u kojoj je Partizan sa Markom Nikolićem napravio veliki preokret. To je ujedno bila i poslednja titula Partizana, pa bi njegov eventualni povratak imao i dodatnu simboliku.

Posle samo jedne godine u Italiji u dresu Spala, otišao je na pozajmicu u američku MLS ligu u ekipu Solt Lejka, koja ga je otkupila pa je tamo proveo dve sezone. U dve polusezone je odigrao 21 meč za Spal, dok je mnogo više na terenu proveo u Americi. Tokom dve godine je odigrao 73 meča, u ekipi koja je dva puta ulazila u plej-of.

Sa ekipom iz Jute mu ugovor ističe krajem decembra, a to znači da bi u Partizan došao kao slobodan igrač što sigurno neće biti beznačajan faktor.

Foto: Starsport

Njegovo iskustvo i činjenica da poznaje Srbiju i Partizan je jak adut ukoliko se crno-beli budu okrenuli strancu kao rešenju. Evertonu ne bi trebalo da bude problem da se adaptira na igru, terene i pritisak, pa bi sigurno bio dobro rešenje u ovom trenutku ukoliko postoji šansa da se dogovori sa bivšim klubom.

Ljubomir Fejsa

Još jedan igrač koji bi došao kao slobodan u Partizan, jeste Evertonov vršnjak Ljubomir Fejsa. I nekadašnji reprezentativac Srbije je nosio crno-beli dres i to u periodu od tri godine pre nego što je otišao u Olimpijakos, ali je od tada prošla čitava decenija.

Posle dve godine u Grčkoj, Fejsa je otišao u Benfiku u kojoj je proveo sedam sezona, a jednu je proveo na pozajmici u Alavesu. Poslednju godinu je proveo u Saudijskoj Arabiji u ekipi Al Ahli, pre nego što je ovog septembra ostao bez kluba.

Igrač koji je tokom karijere osvojio veliki broj trofeja i praktično osvajao pehare u svim timovima u kojima je igrao se vezuje sa crno-belima već godinama unazad.

Ljubomir Fejsa i Luka Jović u duelu; Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Iskustvo i igranje na velikoj sceni su Fejsini aduti, ali njegova sklonost ka povredama i činjenica da u prethodnih nekoliko sezona nije bio standardan na terenu stoje kao veliki upitnik.

Ove sezone je odigrao samo dvadesetak minuta za Al Ahli pre nego što su se rastali, a prošle sezone je odigrao solidna 22 meča sa prosekom od oko 60 minuta po utakmici.

Međutim, od sezone 2017/2018 Fejsa je u dresu Benfike odigrao jako mali broj utakmica, tako da je upitno na kakvom nivou je sada bivši igrač Partizana. Njegov kvalitet i iskustvo su neosporni i ukoliko je zdrav i spreman sigurno bi bio veliko pojačanje za Aleksandra Stanojevića.

Međutim, to u ovom trenutku osim Fejse verovatno niko drugi ne zna koliko je spreman da igra na najvišem nivou.

Srđan Mijailović

U poslednje vreme se sve češće priča o Srđanu Mijailoviću, defanzivnom vezisti Čukaričkog. Dete Crvene zvezde je pet godina mlađi od Evertona i Fejse i pred sobom ima još nekoliko sezona vrhunskog fudbala, pa bi na duže staze bio verovatno najbolje rešenje.

Međutim, Mijailović je pod ugovorom i za njega bi crno-beli morali da plate obeštećenje. Transfermartk ga procenjuje na 900 hiljada evra, pa njegov dolazak ne bi bio nimalo jeftin. Posle odlaska iz Crvene zvezde u kojoj je izgubio mesto kada je sa klupe otišao Prosinečki, Mijailović je odlučio da se priključi Robiju u turskom Kajzeriju.

Posle dobre četiri godine u Turskoj, otišao je u rusku Samaru odakle je prošlog oktobra došao u Čukarički.

Dobre partije ove sezone ponovo su mu otvorile vrata novog angažmana, a Partizan je iskočio u prvi plan. Na 15 mečeva je postigao jedan gol i jednu asistenciju i profilisao se kao jedan od glavnih igrač ekipe sa Banovog brda. Dobro poznaje situaciju u Superligi Srbije čije je osvajanje glavni cilj Stanojevića i ekipe, pa bi se možda i najbrže adaptirao.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport.rs

Ipak, pitanje je koliko su u Partizanu spremni da plaćaju obeštećenje u ovom trenutku, pa je dolazak Mijailovića prilično daleko.

Od igrača koji se nisu spominjali, a koji bi mogao da bude interesantan jeste Mirko Topić iz Vojvodine. Vezista je ponovo posle prošle sezone u kojoj se mučio sa povredama, ove jeseni pokazao zašto je jedan od najvećih talenata domaćeg fudbala.

Prema dostupnim informacijama, ugovor mu ističe narednog leta, pa već ove zime može da pregovara sa zainteresovanim klubovima. Ipak, da bi došao u zimskom prelaznom roku, Partizan bi morao da plati određeno obeštećenje ili da da čeka sledeće leto.

Pre dve sezone se pisalo da je Vojvodina odbila četiri miliona evra od Mančester sitija, ali je od tada prošlo godinu ipo dana, a posle jedne lošije sezone i činjenice da je na isteku ugovora, teško bi klub iz nogo sada mogao d aočekuje neko veliko obeštećenje.

Mirko Topic
Mirko Topić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Topić bi se uklopio u politiku forsiranja mlađih igrača, a osim što bi igrački doneo mnogo Partizanu, postojala bi i realna mogućnost da se kasnijom prodajom na njemu zaradi.

Početkom ove godine je Topić naglasio da ne želi po svaku cenu u veliki klub u kojem ne bi bio standardan, pa ostaje da se vidi kakve su njegove dalje ambicije i planovi.

Sve u svemu, čeka nas zanimljiva zima u Humskoj, a u taboru jesenjeg šampiona moraju pažljivo da odvagaju sve opcije.

BONUS VIDEO Navijanje Grobara i bakljada navijača Anortozisa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare