Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

FK Partizan već dugo ide iz lošeg u gore, a ljudi koji treba da budu glavni u klubu ponašaju se kao da je sve pod kontrolom.

Ako pogledate samo rezultate od ove sezone ili još gore u poslednjih mesec i po dana, shvatićete koliko je Partizan pao nisko, bez da znate išta drugo oko dešavanja u klubu.

Nema potrebe ni da naglašavamo ponovo koliko godina je Partizan bez titule u Superligi Srbije i Kupu, koliko je već sezona unazad nestabilna finansijska situacija, koliko su igrači nezadovoljni i uglavnom odlaze glavom bez obzira, koliko je atmosfera loša…

PROČITAJTE JOŠ:

Na sve to i navijača nema u Humskoj još od početka prošle sezone, možda ih više neće biti mnogo ni na gostovanjima, ali članovi uprave čvrsto sede u svojim foteljama i sprovode samo kozmetičke promene, kojima više ne mogu nikoga ni da zavaraju.

Po završetku prošle sezone bilo je jasno da Albert Nađ neće ostati dugo glavni trener, nakon što je oteran Igor Duljaj, a onda je Aleksandar Stanojević odlučio da se upusti u nešto, što po mišljenju mnogih „grobara“ nije trebalo da učini. Ponovo je Stanojević potpisao za voljeni klub, seo na klupu pun entuzijazma da zaista može nešto da napravi, ali sada je i sam razočaran i deluje poprilično bespomoćno.

Promenio je Partizan dobar deo tima ovog leta, neke igrače je birao Stanojević, iako mu nisu ispunjena sva obećanja, a onda je naprosto shvatio da ima previše stranaca, koji zaboga ne znaju i ne osećaju šta znači igrati za Partizan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Eh, kad bi samo ti stranci bili problem Partizana…

Već nekoliko puta je Stanojević ove sezone otvoreno kritikovao svoje fudbalere, kao i da nisu njegovi. Ima istine u tome da neki nemaju kvalitet dostojan Partizana, ali klub kao klub više ne može da se poredi sa onim što je bio nekad. Ovo sada je katastrofa iz koje će se crno-beli teško izvući.

Nekada sigurno hoće, pitanje je samo kada i koliko će oporavak kluba trajati.

Ali, nećemo se sada baviti time šta bi bilo kad bi bilo i šta će biti kad bude, već ćemo prokomentarisati realnu situaciju i trenutno stanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Od početka sezone Partizan je odigrao 12 utakmica, samo tri puta je pobedio, ima isto toliko remija i čak šest poraza. Uspeli su crno-beli da ispadnu iz kvalifikacija za sva tri evropska takmičenja, što je zaista malo kome polazilo za rukom, a ni situacija u Superligi nije uopšte dobra, iako je istina da gol nije primljen sve do osmog kola, odnosno šeste utakmice Partizana.

Trenutno stanje na tabeli kaže da je Partizan šesti sa 11 bodova iz šest utakmica, a pobedu nema još od 4. avgusta i duela sa Železničarom iz Pančeva (2:0). Poslednji u nizu neuspeha došao je u nedelju 15. septembra, kada je Partizan u Zaječaru poražen od OFK Beograda sa 3:2.

Iako crno-beli nisu odigrali loše celokupno gledano, prosto je ispod istorijskog ugleda kluba da pričamo o tome da je Partizan morao da pokaže zašto je favorit i zašto ne sme ovako da odigra protiv novajlije u Superligi.

Vodio je Partizan većim delom utakmice, najpre od 15. do 18, a onda od 40. do 86. minuta, ali je sve vreme bilo jasno da se OFK Beograd neće predati i da crno-beli do poslednjeg zvižduka moraju da budu koncentrisani. To se nije desilo.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)

Najpre je Mario Jurčević skrivio penal u 86. minutu, a njega je u gol pretvorio Aleksandar Paločević. U dubokoj nadoknadi Nihad Mujakić je imao veliki kiks u zadnjoj liniji, koji formalni domaćin nije odmah iskoristio, ali se onda u 96. minutu stvorila velika rupa u odbrani Partizana i Filip Stojilković je to kaznio za konačnih 3:2.

Posle utakmice Stanojević se svađao sa navijačima, a o narednoj utakmici sa Crvenom zvezdom (23. septembar) nije ni hteo da priča.

„Šokantna utakmica za nas. Imali smo na 2:1 stopostotnu šansu za 3:1, a onda smo neverovatno pali psihološki. Pa dobro, kakav derbi sad, šta sad da kažem. Ovo je za nas šokantan poraz, moramo da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje“, rekao je Stanojević.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)

A kako će Partizan dalje, to ne znaju ni oni koji ga trenutno vode.

Mada, već dan nakon katastrofe u Zaječaru (rezultat 3:2 nije katastrofa, ali jeste način na koji je izgubljena utakmica), Ivica Iliev se i zvanično vratio na mesto sportskog direktora.

Pošteno govoreći, ne bi Iliev nikada ni odlazio da je stanje u klubu dobro i da je atmosfera pozitivna, mada je sada pitanje zašto se vratio u još težem trenutku i da li zaista može da pomogne. Na prvi pogled, reklo bi se ne, ili bar teško, s obzirom da je ovo još jedna u nizu kozmetičkih promena, kojima se ništa suštinski ne menja, dok je vodeći dvojac i dalje na čelu. Sada samo može da bude trojac.

Partizan već odavno nije ozbiljan kandidat za titulu u Srbiji, a sada sve više počinje da liči na običan klub iz gornjeg dela ili sredine tabele, s kojim svi čak i u Superligi mogu da se nadmeću. O Evropi nećemo ni trošiti reči u ovom trenutku…

PROČITAJTE JOŠ:

Klub iz Humske ima nedelju dana da se spremi za derbi sa Zvezdom, koja je u ovom trenutku fokusirana na Ligu šampiona, ima mnogo skuplji i bar na papiru bolji tim i u narednom meču važi za velikog favorita.

Iako je slična situacija bila i prošle godine, Partizan je pod vođstvom Igora Duljaja jednom čak i savladao crveno-bele, namučio je Partizan večitog rivala i na Marakani, ali nikakve drame u borbi za titulu nije bilo.

Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Bez ikakve želje da bilo šta prognoziram i priželjkujem, možda bi jedan ozbiljan šamar za Partizan u derbiju bio prekretnica. Mada, poznavajući neke ljude u klubu, teško da bi ih i to nateralo na neke moralne i ljudske poteze i promene.

Ono što znamo jeste da ni navijači više ne veruju u ovakav Partizan, a bez korenitih promena, nema ni koraka unapred, to je vreme odavno pokazalo. Sada sledi derbi, pa da vidimo da li je Zvezda zaista toliko jaka da zada bolan udarac večitom rivalu, koji je i te kako ranjiv.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare