Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Novo poglavlje u epizodi Partizana završeno je kao i nekoliko prethodnih. Porazom od Genta na svom terenu sa 1:0, Partizan je napravio još jedan veliki korak unazad u pokušaju da se domogne jeseni u Evropi, a uprkos pokušajima trenera Aleksandra Stanojevića da ubedi javnost da igra crno-belih nije bila loša, ukus nakon poraza još jednom je bio bljutav.

Nepodeljeno je mišljenje da je još jedno evropsko izdanje bilo crno, sa tek ponekom belom nijansom koje su izbledelele istog trenutka kada je sudija svirao kraj. Jedva prosečni Gent je tako nastavio niz timova koji se uredno goste u Humskoj ulici i samo još jednom potvrdio očajno stanje u kojem se klub nalazi.

Računajući i meč sa Nordsjelandom iz prošle sezone, ovo je bila četvrta utakmica u Evropi zaredom u kojoj Partizan nije postigao gol na svom terenu!?

PROČITAJTE JOŠ

Danski tim je tada dovršio posao i Partizan eliminisao iz Evrope pobedom od 1:0, a ove sezone je prvo Dinamo iz Kijeva savladao crno-bele sa 3:0, a potom su sa po 1:0 u Humskoj bili bolji Lugano i Gent. Dakle, daleko od toga da je vodio bitke sa evropskom elitom, već sa ekipama koje nisu ni drugi, a neke ni treći ešalon evropskog fudbala, što možda i najbolje ilutruje crno-beli očaj.

Osim toga, Partizan bi mogao da postane jedinstven tim koji je u jednoj sezoni eliminisan iz kvalifikacija za tri evropska takmičenja. Crno-beli bi mogli da po prvi put od kako se igra grupna faza i ostalih evropskih takmičenja pored Lige šampiona, da veže dve sezone u kojoj nije igrao jesen u Evropi.

Poslednji put se to desilo na početku 21. veka, a od famoznog ulaska u Ligu šampiona 2003. godine, nikada više od jedne sezone nije preskakao igranje grupne faze.

Partizan vs KAA Gent Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

A kako stvari stoje, teško da će se situacija dramatično promeniti. Iako je po svemu prikazanom ovaj Gent najlošiji rival crno-belih ove jeseni, a meč u Luganu pokazao da Partizan nije potpuno bez šanse, tradicija kaže da crno-beli u svojoj istoriji nikad nisu pobedili belgijsku ekipu, a igrali su 11 puta do sada.

Sve bi to moglo bi da ima dalekosežnije posledice, naročito kada je u pitanju ionako katastrofalno finansijsko stanje u klubu koji je prethodnih godina moljakao da država pomogne da se obezbedi licenca za učestvovanje u Evropi. Poslednje informacije koje su došle do javnosti izneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovog proleća naveo da je situacija takva da Partizan duguje preko 50 miliona evra.

Partizan od tada nije imao nijednu ozbiljniju prodaju igrač osim Sameda Baždara u transferu od 3,5 milona evra, od kojih mu pripada samo polovina prema ugovoru. Ako se na to doda da je Partizan imao ovog leta i milionska pojačanja poput Alehandra Grimalda i doveo još nekolicinu igrača, troškovi su premašili zaradu na tom transferu.

Kako je Partizan od tri evropske utakmice, dve igrao zbog kazne bez navijača, a na toj jednoj ih je bilo toliko malo da teško da su pokrili i troškove organizacije, ni tu nije bilo priliva novca.

Partizan vs KAA Gent Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ukoliko ne uđu u grupnu fazu što je gotovo izvesno, ostaće i bez premija za igranje nekog evropskog takmičenja u iznosu od nekoliko miliona. Čak i da se ne osvoji nijedan bod u grupi, klub bi zaradio preko tri miliona evra.

Drugi problem je situacija sa Mateušom Saldanjom. Dugo je kružila priča da Partizan planira zaradu od oko osam do deset miliona evra na njegovoj prodaji i da će igrač ostati do kraja avgusta kako bi klubu pomogao u borbi za evropsku jesen.

Situacija ni po tom pitanju ne stoji dobro, jer su sve glasnije informacije da je transfer u Ujedinjene Arapske Emirate otpao ako je uopšte i bio planiran, da novih ponuda na stolu nema i da će Partizan ukoliko želi da izvuče bilo kakav novac morati da spusti cenu i za nekoliko miliona.

Tome su kumovale i očajne igre Brazilca koje su kulminirale upravo u meču sa Gentom i interesovanje je dramatično palo. Saldanja pre Partizana nije imao reputaicju golgetera, a deluje da će ovim tempom brzo da se vrati na to stanje. Partizan bi mogao da zaglavi sa nezadovoljnim napadačem koji je daleko od one forme i bez već viđenog novca.

Za klub sa ogromnim dugovima i pojačanjima koja su koštala to bi bila potpuna katastrofa i autoput ka bankrotu. Situacija je katastrofalna, a ide ka još gorem i ovim tempom ni bankrot ne izgleda kao nerealna opcija.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare