Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je Novicu Tončeva zabranom rada u fudbalu devet meseci, što je udar na njegove velike ambicije.

Istovetna sankcija – zabrana angažovanja u najpopularnijem sportu – ali na šest meseci odmerena je Stanislavu Tončevu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve se dogodilo zbog vređanja sudije na utakmici Radnik – TSC koja je uzavršena rezultatom 2:1.

Novica Tončev je čelnik u Fudbalskom savezu za region Istočne Srbije i predsednik je Radnika iz Surdulice, a povod je je njihov ulazak u sudijsku svlačionicu tokom meča sa TSC-om.

Terete se za nesportsko ponašanje, zbog prekršaja člana 53 Disciplinskog pravilnika, pa je ovaj radikalni potez FSS-a ujedno i poruka Tončevu.

On se potom oglasio i saopštenjem.

„Da budem iskren, ovo sam mogao da očekujem, s obzirom na način na koji je doneta odluka o mojoj suspenziji (suspendovan sam, a da mi prethodno nije pružena mogućnost da se izjasnim o prekršaju koji mi je stavljen na teret). Namera mi je da u pravnoj borbi dokažem da nisam izvršio prekršaj koji mi je stavljen na teret, a iz koje ću u svakom smislu izaći spremniji da se još odlučnije borim i zalažem za promene na svim nivoima u FSS, sa ciljem da se u rad organa FSS-a uključe stručni i kompetentni ljudi, koji će postupke voditi na takav način da se isključi svaki vid arbitrabilnosti i postupanja po nalozima pojedinih lica iz senke fudbalske organizacije. Ovo mi je prva disciplinska kazna, ali i prijava u sportu i vrlo mi je neprijatno da se kao odgovoran građanin i sportski radnik već 25 godina nalazim u situaciji da odgovaram na iskonstruisane disciplinske postupke“, kaže Tončev između ostalog.

Foto: Printscreen Tanjug/video

Inače, Tončev je nedavno bio u dobrim odnosima sa vrhom FSS-a i čak je pravio mural Draganu Stojkoviću Piksiju u Surdulici. Čak je i doveo Piksija na meč Radnika, ali mu nije uspelo da napuni tribine, propali su i snovi da bude novi Slaviša Kokeza.

Podsećanja radi, Tončev je u fudbalskim vodama doplivao čak do toga da traži kršenje zakona kako bi ostao u Fudbalskom savezu Srbije. Prošlog leta su UEFA i FIFA reagovale zbog mešanja politike u srpski fudbal, insistirale su na izboru novog rukovodstva do kraja godine, proterivanju političara i izmeni Statuta, a Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik FS Regiona istočne Srbije, posle svega je tražio od FSS-a da donese odluku koja je u suprotnosti sa Zakonom o sportu.

Novica Toncev
Novica Tončev Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ministar u Vladi Republike Srbije Novica Tončev, traži od FSS da donese odluku koja je u suprotnosti sa zakonom. Nije vic, iako tako zvuči. Zakon o sportu nedvosmisleno zabranjuje da političari budu u upravnim odborima klubova ili saveza“, napisao je letos Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, prenoseći naslov iz „Sportskog žurnala“ koji glasi:

„Tončev: Tražimo ukidanje starosne granice i stavke o političarima u savezu“.

Ujedno, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik FS Regiona istočne Srbije tražio je nešto što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom države Srbije.

Zakon o sportu, donet 2016. godine, u Članu 33. kaže da „lice koje vrši javnu funkciju, kao ni lice koje vrši funkciju u organu političke stranke ne mogu biti članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije“, što u FSS jeste slučaj.

Novica Tončev; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Nismo saglasni ni sa odredbom da neko ko se bavio politikom u poslednjih godinu dana ne može da se kandiduje za predsednika. Kao da je politika miraz, pa kad prestanemo da se bavimo politikom, taj miraz nosimo kući. Preveli smo 17 statuta nacionalnih saveza članica UEFA i to nigde ne stoji u njihovim aktima. Svuda piše da statuti moraju da se usklade sa nacionalnim zakonima. Ove neko želi da iz straha za svoje pozicije uradi statut i izglasa ga na brzinu“, poručio je Novica Tončev tada.

Jednom prilikom, Tončev je rekao da će „izaći iz Vlade ako reši da se kandiduje u FSS-u.

Ipak, deluje da neće morati mnogo da se forsira kada su u pitanju politički angažmani – Savez je preuzeo Nenad Bjeković, uz Piksija za kog je i manje-više poznato da se za dosta toga pita iako je u ulozi selektora.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi dobio mural u Surdulici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare