Foto:arhiva starsportphoro; nova.rs; MPNTR

Političari u fudbalu, bar kad je o Srbiji reč, nešto je što se gotovo podrazumeva. Poslednjih dana upravo zbog ovoga u žižu interesovanja javnosti dospeo je ministar bez portfelja Novica Tončev, inače funkcioner Fudbalskog saveza Srbije. Istina je, međutim, da on nije ni prvi ni poslednji funkcioner koji je upleo ruke u ovaj sport. Na funkcijama u upravnim odborima fudbalskih klubova bili su i ministar prosvete Branko Ružić, doskorašnji ministar a sad direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, zatim generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, a nedavno se i bivši ministar Rasim Ljajić spominjao kao najverovatniji naslednik Slaviše Kokeze na mestu predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Pre mesec dana Evropska fudbalska unija i Međunarodna fudbalska federacija tražile su od Fudbalskog saveza Srbije da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima. U prevodu, da se iz saveza izbace političari.

Ministar bez portfelja Novica Tončev, inače funkcioner FSS, tada je rekao da je spreman da izađe iz Vlade, kako bi poštovao pravila.

Novica Tončev; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tončev sinu presipao novac iz opštinske kase

Novica Tončev je, kako je pisala Nova.rs, u periodu kada je bio na funkcijama u Skupštini opštine Surdulica, iz gradskog budžeta na račun Fudbalskog kluba Radnik koji zastupa njegov sin Stanislav Tončev, uplatio više od 135 miliona dinara. Iako je Agencija za sprečavanje korupcije zaključila da je Tončev bio u sukobu interesa i da je iskoristio javnu funkciju za sticanje koristi za sina, izrečena kazna za aktuelnog ministra je samo javno objavljivanje rešenja Agencije.

„Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu UEFA ne pominju se pojedinci, ali piše da država ne može da se meša u rad sporta. Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mešaju u fudbal“, rekao je predsednik FSS regiona Istočne Srbije Novica Tončev, a kasnije dodao:

“Ako rešim da se kandidujem u Fudbalskom savezu, onda ću da izađem iz Vlade. Ili neću da se kandidujem u FSS, a ostaću u Vladi. Ja ću pravila da poštujem“, naveo je Tončev.

Nepunih mesec dana kasnije Tončev traži da se izbaci sporna stavka o političarima u Savezu. Verovatno jer godinama unazad fudbal predstavlja gotovo prirodni habitat srpskih političara.

Neizmerna ljubav socijalista

Dugo je u ovom sportu bio i  stranački kolegaTončeva, aktuelni ministar prosvete Branko Ružić.

Bio je predsednik Upravnog odbora FK Partizan do 2013. godine. Nedavno su ga pojedini mediji povezivali i sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, kada se pojavio navodni audio snimak razgovora bivšeg potpredsednika Partizana Vladimira Vuletića sa Belivukom, koji u jednom delu pominjući Ružića kaže: „On je naš“.

Branko Ruzic
Brank Ružić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ružić je ovim povodom naveo da je obavljanjem posla u UP Partizana dolazio u kontakt s navijačima, ali je dodao da su njega oni zanimali zbog načina na koji navijaju, „da ne prave probleme klubu“.

„Međutim, kad čujete takav transkript, doda se malo „vegete“ i napravite priču i sad sam pripadnik klana“, naglasio je on.

Da su socijalisti zdušni obožavaoci fudbala potvrđuje i to što se još jedan visoki funkcioner ove stranke našao u upravi fudbalskog kluba, a to je bivši ministar Aleksandar Antić. On je, pak, bio dugogodišnji funkcioner Crvene zvezde.

Ovu funkciju napustio je, kako je rekao u otvorenom pismu, zbog pritisaka koji su postali nepodnošljivi za rad.

Aleksandar Antić Foto:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

“Deo zvezdaške javnosti počeo je konstantno da vrši pritiske ne sagledavajući celokupnu sliku i svodeći probleme samo na personalne. U takvim uslovima postalo je nemoguće raditi i zato sam odlučio da podnesem neopozivu ostavku na mesto člana Uprave kluba. Moja ljubav prema Crvenoj zvezdi će uvek ostati velika i iskrena. I dalje ću biti veran navijač Zvezde i dolaziću na utakmice kluba, kao što sam to činio i godinama pre nego što sam prihvatio da budem deo Uprave”, napisao je tada Antić.

Veza sa navijačima

I generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić “do guše” je u fudbalu. U jeku afere oko hapšenja Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić rekao je da iza navijačke grupe „Janjičari“, na čijem čelu je bio ubijeni Aleksandar Staković, zvani Sale Mutavi, stajao upravo aktuelni generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić. Vuletić je u Utisku nedelje rekao da je ta navijačka grupa iza koje je stajao Nedić, nakon preuzimanja tribine, pokušala da preuzme i klub.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

“Novak Nedić je bio u Partizanu u vreme dok ja još nisam bio član uprave, bio je član uprave za vreme gospodina Dragana Đurića. Međutim, Nedićev otac je bio član uprave u vreme kad sam ja bio predsednik Nadzornog odbora i mi smo imali jednu situaciju koja je u tom pogledu bila interesantna. Pokušali smo 2016. godine da branimo instituciju Partizana baš od takvih situacija koje su pretile da navijači preuzimaju klub“, rekao je Vuletić, a zatim dodao:

„Novak Nedić je stajao iza te grupe. Tad to nije bila Belivukova grupa, bila je navijačka grupa“.

Bivši potpredsednik Partizana rekao je i da je Nedić bio deo struje u klubu protiv koje se on borio.

„To je bio jedan obračun između dve struje u Partizanu. Jednu je predvodio Nedić i druga koju je predvodila sadašnja uprava. Tu je bilo pitanje strukture i strategije kako će se voditi Partizan, da li će se voditi institucionalno ili stihijski. Ja sam stajao na stanovištu da je jako važno da institucija Partizana opstane, da navijači imaju svoju ulogu koja je bitna, ali da ne mogu imati onu ulogu koju je tad predvideo Novak Nedić”, rekao je Vuletić.

Veliki kambek ministra

Nakon što se i sam bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, inače član Srpske napredne stranke, našao usred afere Belivuk te zbog toga podneo ostavku, kao njegov mogući naslednik najavljivan je na opšte iznenađenje opet jedan političar – bivši ministar Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić Foto:N1

Novi predsednik FSS trebalo bi da bude izabran do 15. decembra, a tada ćemo i videti da li su ovi navodi bili istiniti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar