Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia, Live Media Publishing Group / Alamy / Alamy / Profimedia

Zapamtite ova dva imena.

U Engleskoj postoji jedan grad po imenu Notingem, i u tom gradu postoji jedna šuma, poznata širom sveta zbog priče o jednom od najčuvenijih odmetnika u istoriji, Robinu Hudu.

No, Šervud nije poznat samo kao mesto na kom je momak iz Lokslija smišljao smicalice i planove kako da šerifa iz Notingema dovede do ludila, već po još jednom događaju koji se zbio u ulici koja nosi isto ime, udaljenoj nekih pola sata vožnje od same šume, i to davne 1865. godine.

Foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Lokacija je bio hotel po imenu Klinton arms, kasnije poznat po imenu Plejrajt, kada su igrači sporta sličnog hokeju na travi po imenu šinti, tada popularnog u Engleskoj, želeli da promene polje delovanja i počnu da se bave asocijacijskim fudbalom, u tom momentu nadolazećim sportom koji je postajao sve popularniji širom planete.

PROČITAJTE JOŠ...

Oko imena nije bilo previše dileme – odata je počast gradu iz kog dolaze, sastanak je održan u ulici Šervud, glavna atrakcija Notingemšira je upravo Šervudska šuma – bez previše pregovora rođen je Notingem Forest.

Koliko je to dobar potez bio pokazuju i uspesi ovog kluba – titula u sezoni 1977/78, dve vezane titule prvaka Evrope u sezonama 1978/79 i 1979/80, lansiranje Brajana Klofa u legendu…

No, nakon toga je usledio veliki pad, u inicijalnoj sezoni Premijer lige (1992/93) su ispali u tadašnju Diviziju jedan, zatim periodično uspevali da ponovo zaigraju u najjačem rangu pre nego što su 1999. godine na duže napustili eliitni rang engleskog fudbala.

Potrajao je taj boravak u nižim ligama više od dve decenije, igrali su i u Čempionšipu, i u Ligi jedan, trećem rangu engleskog fudbala, i nijednom nisu bili ni blizu povratka u Premijeršip- sve do sezone 2021/2022.

Forest je ligaški deo okončao kao četvrti i obezbedio mesto u plej-ofu, potom su izbacili Šefild junajted u polufinalu nakon penala, da bi finale protiv Hadersfilda na Vembliju dobili 1:0 i potvrdili mesto među najboljima.

Iako su dugo iz njega odsustvovali, nema dileme da će od samog početka naredne sezone imati ogromnu podršku ne samo svojih navijača, već čitavog fudbalskog sveta.

No, nisu oni jedini „mališan“ koji će momentalno napraviti „bum“ među „bogatašima“. Dok će za „odmetnike“ iz Šervudske ulice u Notingemu navijati svi kojima je romantika još uvek važna, oni koji rado citiraju Urketa iz čuvenog filma „Poslednji krug u Monci“ će rado ispratiti mečeve kluba iz ovog grada.

Monca je po prvi put u svojoj istoriji (osnovana 1912. godine u Lombardiji) stigla do Kalča, i ako je verovati rečima Silvija Berluskonija, nekadašnjeg prvog čoveka Milana, ne namerava na tome da se zaustavi. Zauzeli su četvrto mesto u Seriji B, kroz plej-of preko Breše i Pize stigli do društva najboljih, što je tek prvi korak.

Berluskoni je od Milana stvorio jedan od najjačih klubova Evrope, nakon njegovog odlaska „rosoneri“ su do tek okončane sezone bili u slobodnom padu, a kontroverzni nekadašnji premijer Italije želi da taj isti rezultat ponovi i sa Moncom. Doduše, u prvoj sezoni i njima i Forestu će biti cilj opstanak, ali nakon toga? Ko zna.

Ono što je sigurno – ova dva kluba će, poput Robina Huda iz Šervuda i legendarnog Urketa, predstavljati nadu ljubitelja fudbala da bi neki mali (a veliki) klub mogao da se izdigne i zagorča život svim fudbalskim šerifima ovog sveta – od Mančestera, preko Torina pa sve do „svetlog“ Pariza. A možda i šire.

BONUS VIDEO Radost pa zvižduci navijača nakon nedosuđenog penala za Srbiju protiv Norveške

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare