Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Mentalna snaga - osnovna stvar za utakmice reprezentacija kada ima veoma malo vremena za taktičke pripreme i trenerske minijature.

To naravno ne važi za reprezentacije koje su na okupu dugo godina, što nije slučaj ni sa Norveškom ni sa Srbijom.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski selektor Ljubiša Tumbaković je govorio o tome, navodeći da je njegov posao i da motiviše i psihički pripremi igrače za predstojeću utakmicu koja startuje u četvrtak od 20.45 u Oslu.

Njegov kolega, Lars Lagerbek, poznat je kao odličan motivator i psiholog, ali nije uspeo u tome za utakmicu prethodnu utakmicu protiv Austrije, završene rezultatom 2:1 u korist rivala njegove ekipe.

„Kao da smo bili zaključani. To mogu da objasnim samo mentalnim aspektom. Postali smo veoma obazrivi i pasivni. Trebalo bi da se rešimo toga“, rekao je Lagerbek.

Norveški mediji ističu da je Srbija primila 19 golova u poslednjih deset mečeva, te da njihov nacionalni tim ima šansu da bude „onaj“ sastav iz meča protiv Severne Irske, koji je slavio sa 5:1.

Za nrk.no je govorio Bojan Zajić, nekadašnji fudbaler Partizana, reprezentativac Srbije, te član Valerenge, Sarpsborga i Sandnesa, ekipa iz Norveške.

Foto: EPA/ANETTE KARLSEN

„Srbija ima mnogo igrača koji su igrali na Svetskom prvenstvu i na Svetskom kupu za omladince. Imaju iskustva iz velikih mečeva, mentalno su jaki u takvim bitkama. Mi smo tvrdoglav i ponosan narod i želimo da pobedimo u takvim bitkama“, poručio je Zajić.

Dakle, stvar je mentalnog pristupa. I tu se na scenu ponovo vraća Lagerbek, koji to apostrofira kao veliki problem.

„Utakmica protiv Austrije je poziv na buđenje. Srbija će kazniti takvo ponašanje. Razgovarali smo o svemu što smo prošli kao tim. Srpski tim ima iskusne igrače, znaju o čemu se radi, bili su na tim nivoima“, rekao je Lagerbek.

Iako je Srbija austsajder, bar prema procenama kladionica, Zajić ističe da je Srbija u prednosti.

„Jedna greška može da odluči meč. Norveška ima mlad tim, ima pritisak, ima razloga zašto je Srbija u prednosti. Pre pola godine bi Srbija bila veći favorit, ali je šest meseci mnogo za mlade igrače. I oni su to dokazali u svojim klubovima“, zaključio je Zajić.

Gledajte besplatno fudbalsku utakmicu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo između Norveške i Srbije. Prijavite se na eon.tv/srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar