Foto: Goran Srdanov/nova.rs

Jutro uoči utakmice između Srbije i Norveške u plej-ofu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo nije donelo odgovore na pitanja o tome za koji će se tim odlučiti selektor Ljubiša Tumbaković.

Mnogo je nepoznanica s obzirom na to da je iskusni stručnjak tek u septembarskom roku odlučio da primeni svoju ličnu filosofiju fudbala koju je „patentirao“ tokom devedesetih godina u Partizanu.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbal bez pozicija, zapravo fudbal bez striktnog rasporeda igrača, odnosno sa fluidnim načinom razmišljanja, doneo je i more dilema u vezi sa tim koju će jedanaestoricu igrača Tumbaković poslati na teren stadiona „Uleval“.

Sigurno je samo pet imena, na golu će sasvim izvesno stajati Marko Dmitrović, koji već godinama ima prednost u odnosu na Predraga Rajkovića, pre svega zbog bolje igre nogama.

Rezervisano mesto ima i Aleksandar Mitrović, momak koji se pretplatio na golove u dresu nacionalnog tima, a imajući u vidu partije njegovog Fulama u Premijer ligi – gladan je golova, šansi, akcija i fudbala uopšte.

Dušan Tadić je mozak tima, bez obzira na to što njegov Ajaks nije onaj Ajaks koji je pobedio Real Madrid usred španske prestonice, a kod Tumbakovića bi trebalo da dobije ono što najviše želi, veliki prostor za trk, promišljanje i šansu da lucidnim pasovima zbuni odbranu protivnika.

Bez obzira na to što je u utakmici protiv Turske u okviru Lige Evrope dobio crveni karton, Aleksandar Kolarov je siguran u poslednjoj liniji tima, koja bi opet trebalo da ima trojicu igrača, gde svoje mesto ima i Nikola Milenković.

Enigma je treći član – da li će to biti mladi Strahinja Pavlović koga nema ni na klupi Monaka, Stefan Mitrović, kapiten nejakog Strazbura, te Miloš Veljković koji je direktno iz Bremena stigao u Oslo, zahvaljujući odluci svog Verdera.

Odluka Nemanje Matića da napusti reprezentaciju je ostavila Tumbakovića u problemu pošto mu je igrač njegovog kalibra neophodan za aktuelnu formaciju sa trojicom klasičnih defanzivaca.

U tim se vratio Luka Milivojević, što bi moglo da utiče i na promenu tandema zadnjih veznih Nemanja MaksimovićNemanja Gudelj koji je odigrao poslednje tri utakmice.

Izostanak Filipa Kostića je ostavio rupu na poziciji levokrilnog beka, zbog čega je Tumbaković pozvao Mihaila Ristića, a u konkurenciji ima i Filipa Mladenovića.

Iako se Darko Lazović ustoličio pored desne aut-linije, ne bi bilo iznenađenje ni da ga vidimo na levom boku, s obzirom na to da je u Veroni prošle sezone bio briljantan sa tog mesta.

U konkurenciju za bekovske pozicije ulaze i momci kojima to nije primarno radno mesto, ali imaju neophodne kvalitete da bi mogli da odigraju baš tu – to su Nemanja Radonjić i Mijat Gaćinović.

Pitanje je i ko će biti Tadićev parnjak u ofanzivnom delu veznog reda. Filip Đuričić je sjajan u Sasuolu, bio je solidan i protiv Turske, Adem Ljajić, čini se, još nije dostigao pravu formu, a pravo pitanje je da li tu može da se nađe Sergej Milinković-Savić.

Visoki vezista Lacija bi bio odlično oružje za Srbiju u skoku, mogao bi da pravi probleme tromim defanzivcima Norveške, da bude meta za duge lopte Dmitrovića, ali i da pomogne u odbrani gola, s obzirom na to da protivnik ima veliki broj igrača sa visinom od preko 190 centimetara.

Tumbaković je na konferenciji za medije u Beogradu najavio da treba sačekati 18.30 i poslednji sastanak, pred prvi zvižduk u 20.45, te da će tada saopštiti svoj tim, što ne bi moglo nužno da bude loše jer će i njegov kolega Lars Lagerbek morati da provede vreme u dužem razmišljanju o sastavu protivnika.

Gledajte besplatno fudbalsku utakmicu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo između Norveške i Srbije. Prijavite se na eon.tv/srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar