Nikola Đurović; Foto: Privatna arhiva

Fudbalski trener Nikola Đurović nakon uspeha koje je pravio u mlađim kategorijama Crvene zvezde, sada kao prvi asistent Dejanu Arsovu u FK Rijad nastavlja da ostvaruje odlične rezultate.

Đurović je trenersku karijeru počeo u malom selu kod Obrenovca, Belom Polju. Nakon toga je radio sa mladim fudbalerima OFK Beograda, da bi kasnije preuzeo mlađe kategorije Crvene zvezde. Za Nova.rs je otkrio kako je raditi u Saudijskoj Arabiji, ko su najbolji igrači koje je trenirao, kao i planove za budućnost.

PROČITAJTE JOŠ

“Fudbalski trener sam postao jako rano, već sa 20 godina. Pre toga sam igrao fudbal za Radnički iz Obrenovca, a od 16. godine sam bio senior. Prosto sam se pronašao u trenerskom poslu, počeo sam da radim u FK Belo Polje 2013. godine i to me je navelo da se maksimalno posvetim trenerskom poslu. Čak i kao mali sam pričao da bi nakon kraja igračke karijere voleo da budem trener, tako da mi je od malena bila urođena želja za takvom vrstom posla”, počeo je Đurović za Nova.rs.

Bili ste trener i u mlađim kategorijama Crvene zvezda?

“Radio sam četiri i po godine u Crvenoj zvezdi. Prvo sam trenirao generaciju 2004. godište, zatim sam prekomandovan na prvog asistenta Milana Lešnjaka i njemu sam pomagao u omladincima. Tada su igrali Dejan Joveljić, braća Ilić (Ivan i Luka), Marko Janković, Radivoj Bosić, Miloš Gordić, Strahinja Eraković, Aleksa Terzić, Jug Stanojev, Veljko Nikolić, tako da je u toj generaciji bilo puno igrača koji sada prvotimci u velikim klubovima. Osvojili smo titulu, a nakon toga sam preuzeo kadete Crvene zvezde, odnosno B tim kadeta Grafičara i tu sam radio dve godine. Pre Zvezde sam bio u OFK Beogradu (2014-2017) kada sam trenirao generacije 2001. i 2006. godište.”

Ko je ostavio najveći utisak i ko su najtalentovaniji igrači koje ste trenirali?

“Najveći utisak je ostavila ta Zvezdina generacija 1999/00. Pre svega Dejan Joveljić koji je fantastičan momak, sjajan fudbaler sa kojim i danas imam sjajnu komunikaciju. Aleksa Terzić, Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, to su igrači koji su ostavili utisak i kao momci i kao fudbaleri. Mnogo očekujem od naredne generacije (2004. godište) koju sam trenirao, njih tek čekam na sceni i verujem da će ponoviti uspeh starijih kolega.”

Kako je došlo do angažmana u Saudijskoj Arabiji?

“U Saudijsku Arabiju sam otišao tako što sam dobio poziv Dejana Arsova od koga sam već mnogo naučio. Znao je za moje kvalitete, interesovao se i ja sam osetio potrebu da iz omladinskog fudbala pređem u seniorski. Otišao sam u FK Kalidž u avgustu mesecu prošle godine.”

Velibor Pudar (levo), Nikola Đurović (desno); Foto: Privatna arhiva

Da li je bio težak period adaptacije na novu zemlju?

“Prvih par nedelja je bilo zaista neobično. Čudna je bila njihova kultura, način treniranja, ali sam se veoma brzo adaptirao. Posle već par nedelja sam zaživeo sa tim i bilo mi je lakše da radim, naravno uz pomoć Arsova.”

Kakvi su uslovi za rad u Saudijskoj Arabiji?

“Uslovi su zaista sjajni. Mogu da kažem da se sigurno igra na boljim terenima i to je zaista neverovatno. Infrastruktura je zaista sjajna, oni poseduju fenomenalne stadione, pomoćne terene i to je sigurno bolje nego kod nas.”

PROČITAJTE JOŠ

Nakon sjajne prve sezone uspeli ste da obezbedite plasman u Premijer ligu, šta je bilo ključno?

“Kalidž je bio klub koji po budžetu nije mogao da parira ostalima, bili smo treći ili četvrti od pozadi što se tiče toga. Uprkos tome, Dejan i ja smo uspeli da sklopimo sjajan tim koji je to pokazao na terenu. Došli smo do ekipe koju krasi timski duh, pre nego neki individualni kvalitet i uz naporan rad smo bili šampioni. Iznenadili smo sve i plasirali smo se u Premijer ligu.”

Kakvi su planovi za narednu sezonu?

“Potpisali smo ugovor sa novim klubom koji se takođe nalazi u Diviziji 1, a to je Rijad. Veliki klub sa sjajnom tradicijom i koji se sada vraća na staru slavu. Dobili smo odlične uslove za trening, trenutno se nalazimo u Mariboru na pripremama i tu ćemo ostati tri nedelje. Cilj je naravno plasman u Premijer ligu. U sturčnom štabu se pored mene i Dejana Arsova nalaze i kondicioni trener Nikola Petrović i trener golmana Dušan Remić koji nas je pojačao iz akademije fudbalskog kluba Sarajevo.”

Nikola Đurović (levo), Dejan Arsov (sredina), Velibor Pudar (desno); Foto: Privatna arhiva

Koliko se taktički fudbal u odnosu na Evropu?

“Ima dosta taktičkih problema, ali generalno nema velikog zaostatka. Igra se brz fudbal uz dosta tranzicije, čak stranci (Afrikanci, Evropljani, Brazilci) koji dolaze u ligu daju ogroman kvalitet. Mogu da kažem da je kvalitet Divizije 1 vrlo sličan kvalitetu Superlige Srbije. Puno se ulaže u fudbal, dolaze kvalitetni igrači koji zarađuju dosta novca. Kod nas se trenutno nalazi srpski internacionalac, kao i prošle sezone, Miodrag Gemović (bivši igrač Vojvodine i Mačve iz Šapca).”

Kada planirate da zamenite asistentsku ulogu sa ulogom prvog trenera?

“Još uvek učim. Kada budem osetio da je pravi momenat razmišljaću o samostalnoj karijeri, a to će definitivno biti uskoro. Za sada još uvek smatram da imam dosta da naučim od Dejana, da imam još puno iskustva da prenesem i ne želim da žurim sa tim pošto mi je tek 30 godina”, završio je Đurović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Partizan predstavio novu garnituru dresova

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar