Ilija Stolica, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Otvoreno o Novom Pazaru, Ligi Evrope, Ilievu...

Trener Partizana Ilija Stolica održao je konferenciju za medije pred meč crno-belih protiv Novog Pazara u četvrtom kolu Superlige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je bilo prvo obraćanje trenera Partizana nakon što je Ivica Iliev napustio mesto sportskog direktora kluba iz Humske.

Ipak, Stolica je najpre pričao o narednom rivalu, koji će biti poslednja provera pred meč sa AEK-om u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

„Za nas teško gostovanje posle dva vežana remija. Pritisak je na maksimumu, a poenta da vidimo reakciju svih nas i da se što pre vratimo u pravi ritam. Gostovanje u Pazaru je neugodno, ali ćemo i mi i oni biti u hendikepu jer neće biti publike. Njihova publika uvek ume da nagradi pravu fudbalsku predstavu, verujem da ćemo i Pazar i mi da se adaptiramo na atmosferu“, rekao je Stolica.

Nije želeo mnogo da priča o odlasku Ilieva, iako se danima spekulisalo o tome kako je upravo sukob njih dvojice rezultirao ostavkom sada već bivšeg sportskog direktora Partizana.

„Jedino je važno da se okrenemo terenu i treningu. Uspeli smo da analiziramo neke stvari i pomeramo stvari na bolje. Atmosfera i energija na treninzima nas vraća na fudbal. Partizan i ja ne želimo nijedne sekunde da se bavimo neistinama koje su se pojavile, a koje su vezane za odlazak Ilieva. Te stvari nisu jednostavne za sve nas u klubu. Ne želim da spekulišem na tu temu, bilo bi neozbiljno. Moramo kao ozbiljan klub da znamo da se nosimo sa teškim trenucima i pritiscima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokušava da zajedno sa igračima bude skoncentrisan isključivo na dešavanja na terenu.

„Igranje u ovom klub nosi veliki pritisak, neću da kažem da je to prirodno i ne treba da bude tako ekstremno. Ovde se radi o akumuliranim stvarima, ekipa je na neki način to ponela na sebe. Energija kojom su okrenuti treningu je jedino što može da ih okrene na pravi put. Sve drugo služi kao distrakcija, stvari koji pokušavaju da se stave u prvi plan su namenski napravljane i igrači su toga svesni. Kada date maksimum ne možete previše da utičete na dešavanja koja nisu pod kontrolom igrača i nas u stručnom štabu“.

Partizan su napustili Saša Zdjelar i Filip Holender, pa će posao za crno-bele biti dodatno otežan u nastavku sezone.

„Došao sam sa idejom da neke stvari menjamo, a ta nova faza nije jednostavna. Sale Zdjelar je fantastičan u svim aspektima, momak za primer. Toliko je dao Partizanu da je šteta da se ne posveti cela konferencija njemu. Holender je jako blizu… On je momak koji nije pokazao pun potencijal i jednom i drugom se moramo zahvaliti. Sa njima dvojicom to je 13, ili 14 odlazaka, a doveli smo šest igrača. Potrebno je vreme za novog trenera, novi stručni štab i energija da se usklade. Mnogo je razloga za ovakav start koji se desio. Prelazni rok nije završen. Imamo ciljeve, a osnovna ideja je da imamo na svakoj poziciji po dva kvalitetna igrača i uz to decu iz naše škole“.

FK Partizan, Saša Zdjelar
foto: Starsport.rs ©

Prethodnih dana pričalo se i o tome kako bi Stolica trebalo da bude smenjen, ali je on istakao da dobija podrška sa raznih strana.

„Ne znam ko je krenuo da me smenjuje, baš dobijam podršku na hiljadu strana. Čak sam doživeo da dobijem po fasadama zgrada crteže sa podrškom. Nije prijatno imati dva remija i moja osećanja kao partizanovcu ne mogu da budu kako treba. U potpunosti sam svestan težine ovog posla. U Srbiji se traže instant rešenja i da sve ide preko reda. Došli smo ovde da pokrenemo stvari u pozitivnom pravcu, siguran sam da pravi partizanovci to osećaju. Oni koji nisu pravi sigurno imaju razlog zašto spekulišu i iznose neistinu“.

Ponovo se dotakao Ilieva i odnosa sa njim.

„Nikakvih sukoba u tom smislu nije bilo, a naročito ličnih. Jasno je to iz saopštenja Ilieva. Nije dobar trenutak, slažem se, međutim moram da poštujem lični stav i privatnost odluke. Sve drugo vezano za sukob, jasno je iz saopštenja i sada mog odgovora, da su to potpune špekulacije i neistine na svim nivoima“.

Na pitanje da li je tražio ostavku sportskog direktora, odgovorio je:

„Isti odgovor, mislim da je neozbiljno da komentarišemo. Dovoljno je kada kažem da su sve stvari koje sam čuo neistinite, s druge strane, videli ste stav direktora i njegovo saopštenje“.

Bio je upitan i o statusu Ljubomira Fejse u klubu.

Foto: YouTube / FK Partizan Beograd

„Nije imao sreću da ga zaobiđu maleri ili povrede. Doživeo je bakterijsku infekciju od koje se oporavljao. Trenutno je Fejsa naše najveće pojačanje, radujemo se što ćemo da ga imamo na terenu. Ako pričamo o nekom šampionu, mi imamo Ljubu, prosto je neverovatno videti kako trenira i pristupa dnevnim obavezama. Presrećan sam što je on sa nama, to je nešto što bi trebalo da stavim u prvim plan“.

Promene u igri Partizana bile su vidne na startu nove sezone, a vremena za uigravanje nema mnogo.

„Sistem i ideja igre su uvek jasne. Drugačije su samo formacijske postavke na terenu. Nismo krunisali posed protiv TSC-a, a to bi možda donelo mir. Ali možda su baš nemiri potrebni da se pokrene dodatna energija i inat da stvari postave na mesto. Ideja kojom se bavimo je uslovljena, pa neki segmenti igre izgledaju drugačije od onoga kako mi želimo. Verujem da će stvari da počnu da dolaze na svoje mesto i da će pobede doneti ekipi samopouzdanje“.

Iako prethodna nedelja nije bila najbolja, Stolica se dobro nosio sa problemima.

„Ko me poznaje privatno… Kad imam osećaj da sam na putu ispravnosti i istine i sa jasnim ciljem, a naročito na čelu Partizana, za mene ne postoje prepreke. To mi daje želju da sve poteškoće prebrodimo i izvedemo na pravi put. Ko god mi se bude našao na tom putu, dok god budem mogao da nosim ovako kako ih nosim, prepreke neće postojati. Došli smo ovde da uradimo stvari za dugoročnu dobrobit Partizana“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Novi Pazar je prioritet, a tek će onda biti više reči o AEK-u iz Larnake.

„Prioritet je Novi Pazar. Imali smo dva predstavnika na utakmici AEK – Mitjiland, o tome ćemo posle Novog Pazara“.

Pružio je i podršku mladom fudbaleru Partizana, koji je doživeo moždani udar.

„Želim da podržimo porodicu malog Andreja Makaija koji je doživeo moždani udar. To nas je sve pogodilo i želimo da damo podršku njegovoj porodici sa željom da će se on oporaviti i vratiti onome što najviše voli, a to je fudbal“, završio je Stolica.

BONUS VIDEO Partizan predstavio novu garnituru dresova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar