Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Beogradski timovi na ispitima u Evropi, kao favoriti ulaze u kvalifikacije za dva elitna takmičenja

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana dobili su rivale u borbi za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope. Crveno-beli će za rivala u trećem kolu kvalifikacija za najelitnije klupsko takmičenje imati Pjunik, aktuelnog šampiona Jermenije.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva utakmica je na stadionu „Rajko Mitić“, u sredu 3. avgusta od 20.45, dok je revanš sedam dana kasnije u Jermeniji.

Zvezda se odlično snašla u novoj sezoni, pošto je u Superligi Srbije tri puta slavila u isto toliko mečeva. Bilo je neizvesno samo protiv Mladosti u Lučanima (2:1), dok su Kolubara (5:0) i Radnički iz Niša (4:0) savladani bez ikakvih problema.

Napadačka linija radi perfektno, Osman Bukari se odlično uklopio sa Aleksandrom Kataijem i Mirkom Ivanićem, a čeka se da u narednom periodu proradi i Aleksandar Pešić, pojačanje dovedeno za napad na Ligu šampiona. Da će biti veliko poajčanje na debiju u crveno-belom dresu pokazao je i mladi ofanzivac Stefan Mitrović, koji je odmah postigao gol, dok mu je za isti asistirao njegov idol Katai.

Zvezdi će u narednom periodu i te kako biti potrebna duga klupa, kako bi mogla da odgovori na izazove na dva fronta. Samo dva koraka je daleko od Lige šampiona, imala je sreće na žrebu, ali ni Pjunik se sigurno neće predati.

Šampion Jermenije je u prošlom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona savladao Didelanž ukupnim rezultatom 5:2. Tim iz Luksemburga je u prvom meču na gostovanju u Jermeniji slavio sa 1:0 i bio je bliži da bude rival ekipi Dejana Stankovića, ali su plan pokvarili najviše Uroš Nenadović i Luka Juričić. Jedan srpski, jedan bosansko-hercegovački internacionalac, trasirali su put ka preokretu Pjunika i zakazivanju duela sa beogradskim timom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa iz Jerevana prema „Transfermarktu“ vredi samo 6,19 miliona evra, a najskuplji igrači su centralni defanzivac Sergej Vakulenko i napadač Marjan Radeski, koji vrede po 350.000 evra. Međutim, obojica su nedavno stigla u klub i nisu dobili šansu da se pokažu protiv Didelanža, pa bi mogli biti iznenađenje za duel sa Zvezdom, čiji je najvredniji igrač Mirko Ivanić procenjen na osam miliona evra.

U odnosu na prošlu sezonu tim je slabiji za tri najbolja igrača, Sergeša Debla (22 gola u prvenstvu), Uga Firmina (16 golova) i Hosea Karabalja (osam golova). U novoj su se za sada istakli pomenuti Nenadović i Juričić, dok je u odbrani i srpski internacionalac Zoran Gajić. Pošto sezona u Jermeniji počinje tek predstojećeg vikenda, ekipa se i dalje može smatrati neuigranom, ali i pravom nepoznanicom za Zvezdu.

Pjunik nikada nije igrao u evropskim takmičenjima, a poslednji put je u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio u sezoni 2015/16. kada je poražen u drugom kolu od Moldea sa 5:1. Što se tiče kvalifikacija za Ligu Evrope, tu je jermenski tim bio nešto uspešniji, pošto je dvaput stizao do treće runde kvalifikacija, ali su Makabi iz Tel Aviva i Vulverhempton bili preveliki zalogaji.

Zvezda u dvomeč ulazi kao veliki favorit i tim koji je prethodnih sezona pokazao da je konkurentan za najveću evropsku scenu. Putovanje beogradskog tima u Jerevan biće dugo, pošto je udaljenost dva grada skoro 2.030 kilometara.

Foto: fcpyunik.am promo

Sa druge strane, crno-beli će preći nešto manje, oko 1.600 kilometara, pošto će na Kipru igrati protiv AEK-a, koji je nakon drame i penal serije ispao od Midtjilanda i time pao u borbu za Ligu Evrope. Prvi meč igra se u Larnaki 4. avgusta od 18.30, a Partizan će biti domaćin sedam dana kasnije.

Crno-beli su daleko od idealnog otvorili sezonu, zabeležena su dva remija u Superligi, navijači su postrojavali igrači, uprava je pod velikim pritiskom, a pričalo se i o brzom odlasku trenera Ilije Stolice. Ipak, Partizan je ostao u istom sastavu i pred meč sa AEK-om igraće protiv Novog Pazara u prvenstvu, gde je pobeda imperativ.

Što se kiparske ekipe tiče, prema „Transfermarktu“ njeni igrači vrede skoro 12 miliona evra, a najvredniji je vezista Gus Ledeš, poznatiji kao Gustavo sa 700.000 evra. Istu vrednost imaju i napadači Adam Gjursko i Omri Altman, dok je tu i kapiten Ivan Tričkovski, bivši ofanzivac Zvezde, sa 600.000 evra.

Kiparsko prvenstvo počinje tek krajem avgusta, tako da je AEK u novoj sezoni odigrao samo dve utakmice, dok je protekle završio kao drugi u prvenstvu. U odbrani je i Nenad Tomović, iskusni srpski internacionalac i bivši reprezentativac, a tu su i Bosanci Kenan Pirić i Hrvoje Milićević.

Foto:AFP / AFP / Profimedia

AEK je dvaput igrao u grupnoj fazi Lige Evrope, u sezonama 2011/12. i 2018/19, ali mu je to bio krajnji domet. Što se tiče Lige šampiona, tamo je bio u sezoni 1996/97, ali je Barselona otišla dalje. Ipak, ne treba zaboraviti da je Partizan potpuno renovirao tim na leto, a vremena za uigravanje nema mnogo. Iskustvo je svakako na strani crno-belih, ostaje pitanje da li je i kako Stolica uspeo da pripremi ekipu za pritisak i naredne izazove na dva fronta.

U slučaju prolaska dalje, Partizan će u plej-ofu igrati protiv Genta, Sivasa, Dnjipra, Austrije iz Beča, Hartsa ili Silkeborga.

Od pomenutih timova samo je Gent bolje rangiran od Partizana na UEFA listi, što je svakako velika prilika za crno-bele da obezbede plasman u drugo po jačini evropsko takmičenje, koje im je izmaklo prošle sezone.

BONUS VIDEO Kilijan Mbape – najplaćeniji fudbaler današnjice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar