Godinu dana bez Radomira Antića…

Fudbal 06. apr. 202111:25 > 11:26
Podeli:
Foto: Video/Nova.rs

Na današnji dan, 6. aprila 2020, otišao je legendarni Radomir Antić, u 72. godini, posle kraće bolesti.

Fudbal je pre tačno godinu dana izgubio velikog, najpre čoveka, a onda i stručnjaka. Trofejni srpski trener rođen je u Žitištu 1948. godine, a preminuo je u Španiji.

„Bio je dugo bolestan, ali nije delovalo toliko ozbiljno. Oporavljao se u određenoj meri, ali je otišao za dva dana“, rekao je Radomirov sin Dušan Antić za špansku Kadenu sredinom aprila 2020.

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni “Mister” definitivno je bio unikatan u svetu sporta i njegovim odlaskom ostala je ogromna praznina. Ali, ostavio je Radomir Antić iza sebe bogato nasleđe.

Uspeo je, posle mnogo, mnogo godina, da ujedini fudbalsku Srbiju i vodio je reprezentaciju od 2008. do 2010. kada je i odveo “orlove” na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Antić je bio jedini trener koji je sedeo na klupi Reala, Barselone i Atletika iz Madrida. Pored tri najveća španska kluba vodio je još i Saragosu, Seltu i Ovijedo na Pirinejima.

Njegova reč se posebno poštovala, njegovo mišljenje imalo je posebnu težinu, pa čak i kada je otišao u trenersku penziju.

Na početku sjajne trenerske karijere, 1985. godine, bio je pomoćni trener u Partizanu, najpre Nenadu Bjekoviću, potom i Fahrudinu Jusufiju. Dalje ga je put odveo u Španiju, gde je ostavio neizbrisiv trag. Trenersku misiju završio je u kineskom Šandongu.

Kao igrač je branio boje Slobode iz Užica, a najslavnije dane proveo je u Partizanu s kojim je bio i državni prvak 1976. Igrao je još i za Fenerbahče, Saragosu i Luton.

PROČITAJTE JOŠ

Od njega su se tog 6. aprila 2020. biranim rečima oprostili mnogi velikani i svi klubovi u kojima je Antić bio, ali i brojni asovi iz drugih sportova.

„Otišla je jedna prava legenda, u svakom smislu te reči. Nadao sam se da će Antara prevazići to što mu se dešava, jer je uvek bio pozitivan, jak i nasmejan. Baš me je potreslo to što nas je rano napustio, imao je samo 71 godinu“, rekao je Predrag Mijatović tada za Nova.rs.

Ni Savo Milošević, između ostalih, nije mogao da pronađe reči utehe.

„Potpuno me je raznela ova vest o Antićevom odlasku. Bio je gromada, trenerska i ljudska u svakom smislu. Verovatno jedan od najlegendarnijih ljudi. Prva reč koja mi pada na pamet u vezi sa njim je – legenda. Ponosio se svojom zemljom i to je prenosio na nas igrače“, ispričao je Milošević za naš portal.

Sportska redakcija Nova.rs je nakon odlaska legendarnog „Mistera“ pripremila prošle godine i sedmodnevni feljton posvećen Radomiru Antiću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar